查看完整版本 : 有公司醫療,想買top up plan

公司嘜頭 2019-6-18 11:15 AM

有公司醫療,想買top up plan

想買top up plan, 但上網搵過,好似唔多大公司有?定買政府自願醫保basic plan ?請指教

WealthyPrincess 2019-6-18 11:35 AM

有公司plan
可以考慮買top up/中高端做配合
加大保障額

100萬top up (cigna)
中高端就好多公司都有

前期長長香蕉 2019-6-19 04:56 PM

宏利有,額分30/60/90萬,大房/半私/私,有塾低5/8/?萬,自付10%,仲要好經濟(大房30萬額40歲1000左右/年,55歲2000左右/年),詳細自己問AA

[[i] 本帖最後由 前期長長香蕉 於 2019-6-19 09:15 PM 編輯 [/i]]

前期長長香蕉 2019-6-19 05:05 PM

其實唔買top up 係可以考慮自願醫保(大病covr35-50%)for冇公司醫療時用,永明/宏利都平,base 野一樣,主睇價錢

ko張飛88 2019-6-19 05:49 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

前期長長香蕉 2019-6-19 09:16 PM

改番10%,記錯因為smm要20%

kinman128 2019-6-20 12:51 PM

會考慮高端既自願醫保嗎?
1. 可扣稅
2. 條款與一般高端醫保差唔多,甚至更好

2000001 2019-6-21 05:45 PM

有公司醫保唔建議買自願醫保basic plan,因為basic plan真係好basic,保障最多都係公司醫保多少少。
因為而家多數公司醫保都可能claim到7-8成細病,所以再買多份自願醫保basic plan或大房/半私/私家果種有少少重複左,如果係claim細病多一份呢D basic plan當然係可以claim足100%,但萬一有大病時就未必claim足,仲有機會自己出幾十個。
所以不如買份高端醫保,大病可以claim高端醫保,細病有公司醫保。如果想扣稅可以揀自願醫保嘅高端醫保

公司嘜頭 2019-6-21 05:47 PM

多謝各位意見,我自己真係唔太認識,所以好難選擇

2000001 2019-6-23 01:30 PM

如果你想嘅話,可以同你約個時間傾下

籃球小伙子 2019-6-24 12:00 AM

籃球小伙子 2019-6-24 12:01 AM

psplayer 2019-6-27 02:39 PM

[quote]原帖由 [i]2000001[/i] 於 2019-6-21 05:45 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=501453958&ptid=28294020][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
有公司醫保唔建議買自願醫保basic plan,因為basic plan真係好basic,保障最多都係公司醫保多少少。
因為而家多數公司醫保都可能claim到7-8成細病,所以再買多份自願醫保basic plan或大房/半私/私家果種有少少重複左,如果係claim細病多一份呢D basic plan當然係可以claim足100%,但萬一有大病時就未必claim足,仲有機會自己出幾十個。 ... [/quote]

咁退休之後,細病就要自己比錢。因為退休時未必可以買到醫療保險

不基大大手機 2019-6-28 02:24 PM

你有公司plan的話唔建議買basic plan!

USOKAI 2019-7-3 04:24 PM

hi 我都想買top up plan, 

Chloelhy159 2019-7-3 07:12 PM

樓主 已有公司醫保
再購買自願醫保basic plan
對加大保障額不大幫助

建議加配top up / 中高端醫療加大保障額
加大原來的住院和手術保障外
還加入出院後的治療報銷
一黎公司的醫療可以cover 中/高端醫療的薦底費
二黎薦底費版本的醫療和政府自願醫保basic plan保費相約但更高性價比
真正令你安心的醫療保障
利申:業內人士 希望對你有幫助

dorischan1990 2019-8-5 01:01 PM

頁: [1]
查看完整版本: 有公司醫療,想買top up plan