查看完整版本 : 2019年版倚天屠龍記與原著有多少出入?

yukong369 2019-6-20 09:01 AM

2019年版倚天屠龍記與原著有多少出入?

我記得以前睇小說好似謝遜已一早知周芷若係偷屠龍刀、倚天劍嘅真[u]凶[/u]。趙敏仲帶張無忌找佢義父證實此事。但今隻係趙敏聽到芷若指環聲,以認定係芷若做。

londbell 2019-6-20 10:07 AM

原著好似係趙敏清醒的時候俾周芷若迫佢走,所以根本唔駛咩野指環聲都知邊個做。不過趙敏都好清楚各執一詞好難令人相信,所以要搵謝遜為佢作證。

yukong369 2019-6-20 01:30 PM

[quote]原帖由 [i]londbell[/i] 於 2019-6-20 10:07 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=501370456&ptid=28299891][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
原著好似係趙敏清醒的時候俾周芷若迫佢走,所以根本唔駛咩野指環聲都知邊個做。不過趙敏都好清楚各執一詞好難令人相信,所以要搵謝遜為佢作證。 ... [/quote]

謝謝🤗

AKB-48 2019-6-23 04:20 PM

鬼咁長氣又婆媽:smile_o16::smile_39:

MIKIChow2019 2019-7-6 12:23 PM

無眼睇嘅程度!我都係鍾意吳啓華個版:lol:lol

londbell 2019-7-8 10:50 AM

由攻光明頂到遇上波斯明教那一段,似乎都幾跟原著,節奏明快。但一去到搶刀劍後,就改到越黎越拖越黎越悶,而且捉到鹿唔識脫角,加多左篇幅寫朱元璋不如就順勢寫明教點樣同明朝決裂好過啦。

炎夏肉肉碼頭 2019-7-12 02:20 PM

:lct_27

xyz56789 2019-7-13 12:34 AM

呢部原著冇乜再畀金大俠精修,唔似天龍八部,精修到直頭中咗一記面目全非拳!韋小寶又被膠刷刪掉幾個老婆。之前睇晒果啲金記小說,依家都懶得二刷,保留未改之前嘅經典在腦海中,睇第二啲小說好過。
真懷疑古龍仲未千古會聽啲粉話去精修舊作,定係寫多幾部新嘅小說。
頁: [1]
查看完整版本: 2019年版倚天屠龍記與原著有多少出入?