查看完整版本 : 係咪算係構成有心詐騙

triplemilo 2019-6-24 06:01 PM

係咪算係構成有心詐騙

我上網同一間公司買左野
但寄黎雖然是同牌子,但完全不是我要的型號
是低級一點的
即係特登用低價當高價賣
我當初是見他賣貴的型號,先至覺得抵
而質問佢後,佢D對答都係事前明知咁樣
叫佢換貨,而家間店仲即 BLOCK我WHATAPPS
我話去報海關,佢仲大大聲叫我最好報埋警添
我應該報警嗎? 會唔會受理詐騙。因金額唔多,佢可能睇死我唔去報
但我唔想俾黑店得逞

[[i] 本帖最後由 triplemilo 於 2019-6-24 06:16 PM 編輯 [/i]]

今天懷舊的水樽 2019-6-24 08:02 PM

對方可以講你自己誤會咗,

除非有證據證明貨不對板

股市係我提款機 2019-6-24 08:36 PM

本來俾我會算數的, 但佢咁臭串, 就成全佢啦, 報海關

111x111=12321 2019-6-24 08:53 PM

[quote]原帖由 [i]triplemilo[/i] 於 2019-6-24 06:01 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=501624154&ptid=28311792][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我上網同一間公司買左野
但寄黎雖然是同牌子,但完全不是我[color=#ff0000]要(1)[/color]的型號
是低級一點的
即係[color=#ff0000]特登(2)[/color]用低價當高價賣
我當初是見他賣貴的型號,先至覺得抵
而質問佢後,佢D對答[color=#ff0000]都係(3)[/color]事前明知咁樣
叫佢換貨,而家間店仲即 BLOCK我WHATAPPS
我話去報海關,佢仲大大聲叫我最好報埋警添
我應該報警嗎? 會唔會受理詐騙。因金額唔多,佢可能睇死我唔去報
但我唔想俾黑店得逞 ... [/quote]

"係咪算係構成有心詐騙"  唔知喎,:smile_38: 你都無講清楚. :smile_42:

每逢去到重要情節, 都無內容, 輕輕帶過.

zzzxxx111 2019-6-25 11:11 AM

如果你講既係事實, 我一定報警(詐騙)或海關(商品說明條例), 再去埋消委會.

受唔受理, 查唔查. 就留俾佢地決定了.

godowsky 2019-6-25 12:05 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

godowsky 2019-6-25 12:06 PM

金鴻峰 2019-6-25 04:52 PM

商業糾紛

godowsky 2019-6-28 01:36 PM

台風中心的救星 2019-6-28 03:15 PM

紀錄顯示。。。型號相同,單據支持不足。。。商品說明充分。。。不要亂推砌事實。。。搞一大輪,都是小額賠償,不如比消委會跟。。。不過,如果該商品令到你斷臂,盲眼,毒啞等,則有話好說。。。
頁: [1]
查看完整版本: 係咪算係構成有心詐騙