查看完整版本 : 五種招鬼嘅樹 夜裡咪喺呢些樹下逗留

卿待吾歸 2019-6-29 10:39 AM

五種招鬼嘅樹 夜里咪喺呢些樹下逗留

有很多人中意喺房前屋後種些花草樹木,但系殊唔知其中有着許多嘅講究。有一些花草樹木可能會畀你帶嚟霉運,甚至系為你招嚟鬼魂精怪。咁喺呢度,為你解析五種容易招鬼嘅樹。


     桑樹
  前唔栽桑,後唔栽柳。農村院子裡唔克唔及隨意栽桑樹,果個系唔吉利嘅。講系「桑」連着「喪」,宅前栽桑,會凶事喺前。


     柳樹
  家中有老年人去世,家裡嘅後代需要送殯,尤其系喺農村,子孫們都會用柳樹嘅木棍嚟纏繞燒紙等畀老人送行,而且依家仍然有咁嘅風俗存在着,因為柳樹被當成出殯用嘅木棍,所以活在世上嘅人都有點忌諱柳樹,柳樹喺屋嘅後面也就讓人感覺唔舒服了,梗系如果柳樹種植喺屋嘅前面更甚。

  楊樹
  楊樹嘅葉子跟手掌略像,風一吹楊樹嘅葉子「嘩嘩」嘅挺好聽,但系風水上叫楊樹葉為「鬼拍手」,風吹楊樹葉就跟鬼喺拍手一樣,所以很多人也忌諱喺屋嘅周圍種植楊樹。

  槐樹
  中國嘅漢字很多都系象形字,「槐」拆開就系「木」「鬼」,槐樹就成了木頭嘅「鬼」,喺風水學里槐樹屬陰,種植槐樹喺屋周圍鬼魂容易被吸附喺槐樹上便。


   芭蕉樹
  芭蕉葉大遮陰,從風水學上屬陰,易招惹陰穢之物。曾也有詩雲:雨打芭蕉萬點愁。芭蕉樹可以成精,系孤魂野鬼、尤其系女鬼嘅附着物。因此,古人講房屋周圍不宜種植芭蕉樹。
頁: [1]
查看完整版本: 五種招鬼嘅樹 夜裡咪喺呢些樹下逗留