查看完整版本 : 消費性保險轉儲蓄性保險

wendyk0205 2019-6-30 05:27 AM

消費性保險轉儲蓄性保險

今年28歲,本身都有消費性人壽危疾同醫療,最近想將呢三個轉為儲蓄性,希望等第日老左唔洗繼續供(另因為見到爸媽既保費每年都加唔少)。睇完agent proposal後每份轉儲蓄性後保額約50萬到,三份月供約2千2 。因為爸媽已經冇做野又冇積蓄,我係家庭支柱,而佢地既醫療保亦係由我交,大約每個月2千蚊,我每個月搵得萬零未夠兩萬蚊,咁計法開支非常大。
請問各位有冇建議點買可以平啲或應先轉邊份做儲蓄性更好?萬分感激!!

囧-rz 2019-6-30 06:07 AM

等你搵多D錢先再考慮轉啦

巡洋艦 2019-6-30 05:52 PM

醫療就唔好轉儲蓄型啦,我估以你的年齡30萬保額都要供15年每年超過1萬,但保額低加上通漲,20年後,隨時連通一次波仔都唔夠,而且索償過一次大額賠償後很難再買保險。所以醫療就唔好啦,人壽自己諗,我諗危疾就要轉,過左50歲好貴定期,但一樣要面對通漲,你自己諗下啦

shk84 2019-6-30 08:35 PM

建議分階段地進行,首先轉危疾

xxooxxoo7 2019-7-2 09:50 AM

[quote]原帖由 [i]wendyk0205[/i] 於 2019-6-30 05:27 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=501928410&ptid=28327000][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
今年28歲,本身都有消費性人壽危疾同醫療,最近想將呢三個轉為儲蓄性,希望等第日老左唔洗繼續供(另因為見到爸媽既保費每年都加唔少)。睇完agent proposal後每份轉儲蓄性後保額約50萬到,三份月供約2千2 。因為爸媽已經冇做野又冇積蓄,我係家庭支柱,而佢地既醫療保亦係由我交,大約每個月2千蚊,我每個月搵得萬零未夠兩萬蚊,咁計法開支非常大。
請問各位有冇建議點買可以平啲或應先轉邊份做儲蓄性更 ... [/quote]

溫馨提示
問清楚份醫療係點樣儲蓄性

dorischan1990 2019-8-5 01:02 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 消費性保險轉儲蓄性保險