查看完整版本 : 有關「家庭及同居關係暴力條例」一問

Yeungchunming 2019-7-3 08:12 PM

有關「家庭及同居關係暴力條例」一問

呢7-8年間我本人喺屋企不斷受到個仆街細佬喺不同程度嘅言語上出言侮辱
間中仲有我老豆, 但係我老豆只係話佢幾句

呢個係我今年5月12日嘅情況
"已經唔止第一次
我淨係今年都已經忍咗佢5, 6次度, 幸好仲控制到自己冇郁手打佢
老豆又無能, 比個仆街細佬用粗囗侮辱埋祖先都淨係識話佢幾句
喺出面做工扮晒死狗, 返到黎屋企就當正成間屋佢住晒, 私人住宅皇帝咁款
好似尋晩咁, 佢就買個大到無倫嘅新Router返黎裝
咁我老豆又係死死地氣叫我搬咁D野讓佢啦
點知我老豆講完無耐我都想搬咁D野嗰時佢忽然間話:「唔X據呀? 去跳樓呀笨!」
(PS: 當時我臉上並冇帶有不悅嘅臉色)
我真係已經忍無可忍, 但係又唔可以郁手打人先
請問就個仆街細佬喺言語上出言侮辱, 喺法律上可唔可以告佢侮辱他人?"

而家唔止言語上出言侮辱添
仲霸埋間睡房唔比我訓教
其實之前我喺睡房訓嗰時佢已經話咩「寄人籬下」當正自己係屋主咁款
最近一次我老豆見佢間房成個垃圾崗咁話佢
佢仲話:「間房我嘅! 關你X事呀!」, 不過我個老豆又係淨話佢幾句
咁我可以根據「家庭及同居關係暴力條例」邊條告佢? 同埋可以告佢D咩?
另外我頭先已經向我老豆表明要告佢
但係我老豆比我嘅態度似係仲係想繼續包庇縱容佢
不過我已經決定咗告佢, 請問我呢個Case可唔可以申請禁制令同驅逐令?
同埋呢個人仲有潛在暴力傾向, 我怕告完佢之後會比佢暴力報復

[[i] 本帖最後由 Yeungchunming 於 2019-7-3 08:13 PM 編輯 [/i]]

Yeungchunming 2019-7-3 08:14 PM

:')

Yeungchunming 2019-7-3 08:46 PM

:') :')

Yeungchunming 2019-7-3 11:34 PM

:') :') :')
頁: [1]
查看完整版本: 有關「家庭及同居關係暴力條例」一問