查看完整版本 : 工x會導師鬧人八婆

紫色的牛 2019-7-9 03:37 PM

工x會導師鬧人八婆

[font=新細明體][/font][color=black]工x會卡拉[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]OK[/font][color=black]英語名曲精研班,曾國光先生,我不會稱呼他是老師,因為他無資格,我清楚知道不會在他身上學到些什麼好東西,只會習染近墨者黑。
[font=新細明體][/font][color=black]此班開課日期是[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]2019[/font][color=black]年[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]6[/font][color=black]月[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]23[/font][color=black]日,在第一堂,他問了新同學一些背景,原來只有兩個新同學,其中一個是我,他們幾人已經認識好久。曾國光問我為何來讀,我說因為有空,第一次參加你的班,我不認識你,但他有點不高興,或者他覺得自己好至高無上吧,為何不認識他。之後他的說話已經開始針對我,但我沒理他。他又說,我在外面收學生7千元的,現在益你地了,七百多元可以上我的堂。
[font=新細明體][/font][color=black]然後他講了一些運氣技巧之後,就自己拿咪唱歌,說是唱給我們聽怎樣唱,但他就唱了兩三次,直到[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]CD[/font][color=black]壞了,這樣就過了一堂了。我心想,難道交學費聽你唱歌?
[font=新細明體][/font][color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri] [/font]
[font=新細明體][/font][color=black]第二堂,他沒有再講運氣,叫同學逐一唱一次,但叫我們自己選調,他說:「你自己唱開什麼[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]Key[/font][color=black]就唱什麼[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]Key[/font][color=black],就得喇。」
[font=新細明體][/font][color=black]後來有一位同學在唱,我覺得她好驚,口震,於是在她唱完之後,我問她,「你好怕在人面前唱歌呀,見你口都震埋。」她答我是。
[font=新細明體][/font][color=black]但曾國光立即好惡咁說,「你係老師定我係老師?[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri] [/font][color=black]你講我唔駛講啦,呢度只可以我講嘢,我鐘意講乜就講乜。」他好似黃帝一樣。
[font=新細明體][/font][color=black]輪到我唱,我跟他說,我要唱[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]Bb[/font][color=black],因為我是彈琴有學過樂理的,不知你們說升降一粒兩粒是什麼意思,他又望一望我。我說:是1度,他好像不懂。我沒有再說,求其唱完就算了。聽到跟了他幾期的同學唱,音準拍子咬字發聲好像完全都不懂,他有教過些什麼呢? 又話務使學員可在短期內能掌握流暢的歌唱演繹技巧。唱了幾期都唔知唱到似什麼。
[font=新細明體][/font][color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri] [/font]
[font=新細明體][/font][color=black]第三堂,我拿了一個譜架入課室,當時他未回來,後來在[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]2[/font][color=black]點[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]03[/font][color=black]分他回來了,他一入課室望一望我,就鬧:「你拿譜架入來做乜嘢,扮晒嘢呀,你有無尊重我呀,你都無問過我。」
[font=新細明體][/font][color=black]於是我答他: 「因為你未返。」
[font=新細明體][/font][color=black]他說:「我又無遲到。」
[font=新細明體][/font][color=black]其實他已經遲到了,但我並沒有說他遲到,我只是說因為你未返,是他自己自打咀巴!
[font=新細明體][/font][color=black]我說:是因為你未返,所以無問你。但你點解話我扮晒嘢?我扮乜嘢。
[font=新細明體][/font][color=black]他又說:「呢度我話事,我鐘意講乜就講乜,鐘意做乜就做乜。」
[font=新細明體][/font][color=black]我就氣都來了,我說:「唔怪得你話會同同學鬧交,原來你咁樣不可理喻。」
[font=新細明體][/font][color=black]他說:「係呀,我就係鐘意同你呢[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]D[/font][color=black]八婆鬧交。」他還在偷笑...
[font=新細明體][/font][color=black]他說完八婆兩個字,有同學都睜眼,O嘴
[font=新細明體][/font][color=black]我氣說:「你鬧我八婆,咁我鬧你是八公,龜公得唔得[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]?[/font][color=black]」
[font=新細明體][/font][color=black]他說:「你咪係龜婆。」他再一次出言侮辱!!
[font=新細明體][/font][color=black]呢個時候,認識曾生的兩三個同學就說:他是阿sir,你唔可以鬧佢。
[font=新細明體][/font][color=black]唔可以鬧佢? 他無理取鬧,鬧人八婆,龜婆就得? 集團欺凌? 專橫跋扈,真是他話事,他是秦始皇?
[font=新細明體][/font][color=black]唱歌堂不可以用譜架?是什麼道理?用譜架就是扮嘢?
[font=新細明體][/font][color=black]
[font=新細明體][/font][color=black]指控:曾國光像一個爛仔,操手根本無資格做老師,而且課程指會專注教授簡譜認識,拍子、音準掌握,呼吸運氣及選調等基本技巧,但兩堂課過去,完全沒有教過,只是他自己拿咪唱歌,就當教了,那我不用浪費金錢,聽[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]youtube [/font][color=black]就可以了,歌星唱得比他好很多,起碼咬字清晰拍子準,他根本就是[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]hea[/font][color=black]教或者料子就是貧乏,與說明條件完全不乎。
[font=新細明體][/font][color=black]導師操手有問題,像秦始皇一樣橫蠻無理,應該要取消曾先生的教學資格,目前香港已經夠亂,再出現這些導師的話只會近朱者赤[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri] [/font][color=black]近墨者黑,習染更多無理取鬧,橫行霸道的人。
[font=新細明體][/font][color=black]另外我覺得他是怕我比他叻,怕我問他樂理問題時口啞啞無面,心有鬼,自尊心過大,所以處心積慮想把我趕走。
[font=新細明體][/font][color=black]
[font=新細明體][/font][color=black]我要求學校除了全數退費外,還需要曾國光道歉[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]![/font]
[font=新細明體][/font][color=black]
[font=新細明體][/font][color=black]課程簡介:[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri] [/font][color=black]一向深受懷舊音樂愛好者歡迎的英文經典金曲,除旋律優美外,實是百聽不厭的。本課程特意為喜愛懷舊英文歌曲演唱的朋友而設,課程專注教授簡譜認識,拍子、音準掌握,呼吸運氣及選調等基本技巧,每堂均由導師挑選英語名曲予以指導及練唱,務使學員可在短期內能掌握流暢的歌唱演繹技巧。
[font=新細明體][/font][color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]KOxxxx1F 6[/font][color=black]月[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]23[/font][color=black]日逢星期日[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri] [/font][color=black]下午[color=black][font=Arial][size=12pt][font=Calibri]2:00-3:30[/font]
[font=新細明體][/font][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/color][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/color][/color][/color][/color][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/color][/color][/color][/color][/color][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/size][/font][/color][/color][/color][/size][/font][/color][/color]

hoyh 2019-7-9 03:56 PM

個班有幾多堂呀?
 
錄低晒放上網等大家免費學吓嘢囉
 
順便聽吓實情點

紫色的牛 2019-7-9 04:14 PM

[quote]原帖由 [i]hoyh[/i] 於 2019-7-9 03:56 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502496480&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
個班有幾多堂呀?

錄低晒放上網等大家免費學吓嘢囉

順便聽吓實情點 [/quote]你聽下就知學唔學到....是免費浪費你的時間..

simon_hohk 2019-7-9 06:13 PM

[quote]原帖由 [i]紫色的牛[/i] 於 2019-7-9 03:37 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502495404&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
工x會卡拉OK英語名曲精研班,曾國光先生,我不會稱呼他是老師,因為他無資格,我清楚知道不會在他身上學到些什麼好東西,只會習染近墨者黑。
此班開課日期是2019年6月23日,在第一堂,他問了新同學一些背景,原來只有兩個新同學,其中一個是我,他們幾人已經認識好久。曾國光問我為何來讀,我說因為有空,第一次參加你的班,我不認識你,但他有點不高興,或者他覺得自己好至高無上吧,為何不認識他。之後他的說話已經 ... [/quote]


工聯會d班比較參差,但你老師簡直係災難級,我表示深表同情🙏

香煎雀躍的希望 2019-7-10 11:15 AM

工x會最老資格的歌唱班,是歌唱技巧訓練班,師資比較上老練,基本功亦是其主旨,分初中低及延續班,妳可以去試試,本人亦有上過堂,不錯的。

紫色的牛 2019-7-10 12:22 PM

[quote]原帖由 [i]香煎雀躍的希望[/i] 於 2019-7-10 11:15 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502545995&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
工x會最老資格的歌唱班,是歌唱技巧訓練班,師資比較上老練,基本功亦是其主旨,分初中低及延續班,妳可以去試試,本人亦有上過堂,不錯的。 [/quote]
不去工x會了,我只是得閒去玩下,hea時間....想著玩完十堂就算,點知個sir是顛的....

黃金工程 2019-7-13 10:02 AM

[quote]原帖由 [i]紫色的牛[/i] 於 2019-7-9 03:37 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502495404&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
,課程專注教授簡譜認識,拍子、音準掌握,呼吸運氣及選調等基本技巧 ... [/quote]

你技巧已經超越了"基本"

因為學過樂器, 識拍子、又識音準、又識節奏、又識音調,

唔通你要學呼吸?

如果畀着我,我唔識樂器,唔識節奏,唔識音調,但我想學唱法,喉、嘴和咽腔和共鳴是怎樣操作。

但是,在本地,這些是行內的秘密,根本不會外傳,否則,人人都變成歌唱老師。

[[i] 本帖最後由 黃金工程 於 2019-7-13 10:04 AM 編輯 [/i]]

黃金工程 2019-7-13 10:05 AM

[quote]原帖由 [i]紫色的牛[/i] 於 2019-7-10 12:22 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502549901&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

不去工x會了,我只是得閒去玩下,hea時間....想著玩完十堂就算,點知個sir是顛的.... [/quote]

正如,如果已經識普通話的人,去學普通話基礎班,也一樣會因為識得太多,唔小心得罪老師。

除非不斷扮唔識,或者改為參加普通話深造班。

香煎雀躍的希望 2019-7-14 03:37 PM

[quote]原帖由 [i]黃金工程[/i] 於 2019-7-13 10:02 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502729893&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


你技巧已經超越了"基本"

因為學過樂器, 識拍子、又識音準、又識節奏、又識音調,

唔通你要學呼吸?

如果畀着我,我唔識樂器,唔識節奏,唔識音調,但我想學唱法,喉、嘴和咽腔和共鳴是怎樣操作。

但是,在本地,這些是行內的秘密,根本不會外傳,否則,人人都變成歌唱老師。 ... [/quote]


你非常錯誤的思維,有料的老師係必定全力教授的,因為學生唱得好會有口碑,如果有學生是比賽得獎常客仲更好。教唔好的老師係冇料並非私心,你明白未?思維太過單向慢慢學習吓喇。

香煎雀躍的希望 2019-7-14 03:40 PM

[quote]原帖由 [i]黃金工程[/i] 於 2019-7-13 10:05 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502730054&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


正如,如果已經識普通話的人,去學普通話基礎班,也一樣會因為識得太多,唔小心得罪老師。

除非不斷扮唔識,或者改為參加普通話深造班。 [/quote]


有料嘅老師連態度也會好的,依家哩個係冇料到所以連帶態度也會差。

黃金工程 2019-7-14 04:52 PM

[quote]原帖由 [i]香煎雀躍的希望[/i] 於 2019-7-14 03:40 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502805324&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



有料嘅老師連態度也會好的,依家哩個係冇料到所以連帶態度也會差。 [/quote]

同料沒有關。
態度好是由於怕事, 很怕得罪人。
態度不好是由於不怕事, 根本無畏懼。

香煎雀躍的希望 2019-7-14 05:07 PM

[quote]原帖由 [i]黃金工程[/i] 於 2019-7-14 04:52 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502809030&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


同料沒有關。
態度好是由於怕事, 很怕得罪人。
態度不好是由於不怕事, 根本無畏懼。 [/quote]


我相信有料之人大多數個人本身修養也不差

香煎雀躍的希望 2019-7-14 05:10 PM

[quote]原帖由 [i]黃金工程[/i] 於 2019-7-14 04:52 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502809030&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


同料沒有關。
態度好是由於怕事, 很怕得罪人。
態度不好是由於不怕事, 根本無畏懼。 [/quote]


我留意過你很多留言,小朋友你思维太單向喇,慢慢學習吓喇

黃金工程 2019-7-14 07:13 PM

[quote]原帖由 [i]香煎雀躍的希望[/i] 於 2019-7-14 05:10 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502809999&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



我留意過你很多留言,小朋友你思维太單向喇,慢慢學習吓喇 [/quote]

唔怪得老師會鬧, 原來對老師咁樣講:smile_30:
不過你睇得好準, 我比較死板, 不會一時一樣。

有片, 連主持人笑,都被歌唱老師罵:smile_30::smile_30::smile_30::
[url=https://www.youtube.com/watch?v=QrmOf9KfjF4]https://www.youtube.com/watch?v=QrmOf9KfjF4[/url]

所有惡的人都不怕事,不敢出聲的人,通常都怕事,
跟有沒料和沒料,並沒有關聯。
無理由因為一個擔小怕事,唔敢表態,就代表一個人有料或無料。

正如有樂壇前輩,不怕事,表明要撐警,撐警也並不代表支持或不支持修例。


不過,有個問題,就係:
如果本身唱開女聲,卻跟男老師學,學習過程上,會無法模仿出男老師的聲音,
或者根本比較難以聽到男老師用咩嘢位置,來對應返自己把聲用的那個位。

相反,如果學員是男聲,卻跟女老師學,
亦無法模仿女老師來唱。

這樣,明顯會令學習時,隔咗一度牆,
因為無得跟住來唱。

除非老師真係可以好明確咁,形容到發聲的方位。
以及老師識得變聲,還擁有男聲和女聲,兩套教學法,
仲可以教到眾學員唱到男腔和女腔都一併兼學。

始終在香港,唱歌是一門秘密,除非畀好貴錢,否則老師唔會輕易教人。

有料的老師, 歌唱風格,都比較「得戚」:
[url=https://www.youtube.com/watch?v=eRNYm4ByqKc]https://www.youtube.com/watch?v=eRNYm4ByqKc[/url]

「得戚」所「得」的是「敕」,這「敕」指皇帝詔書的一種,得到聖旨照住,
恃「寵」才可生驕,旁人無可奈何。而道士收妖鎮壓殭屍的符咒上,
也有這個「敕」字的,貼在頭上代表號令。

[[i] 本帖最後由 黃金工程 於 2019-7-14 07:52 PM 編輯 [/i]]

香煎雀躍的希望 2019-7-14 09:18 PM

[quote]原帖由 [i]黃金工程[/i] 於 2019-7-14 07:13 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502816869&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


唔怪得老師會鬧, 原來對老師咁樣講:smile_30:
不過你睇得好準, 我比較死板, 不會一時一樣。

有片, 連主持人笑,都被歌唱老師罵:smile_30::smile_30::smile_30::
https://www.youtube.com/watch?v=QrmOf9KfjF4

所有惡的人都不怕事,不敢出聲的人,通常都怕事,
跟有沒料和沒料,並沒有關聯。
無理 ... [/quote]


你覺得係咁就係喇。不過我都跟過8個歌唱老師學過喇,對於行内有冇料乜嘢態度我係有一定判斷,唔知你有冇跟過歌唱老師學呢?仲有你長编大論嘅係一般生活做人時的態度,我討論緊嘅係做緊專業時的態度,係兩回事嚟嘅,小朋友我都係嗰句,你不要太單向思维。還有你啲視頻,杜麗莎在做緊節目呀,梗係又有另形像喇,咁你都唔明?人生經驗尚淺。

黃金工程 2019-7-14 09:24 PM

[quote]原帖由 [i]香煎雀躍的希望[/i] 於 2019-7-14 09:18 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502824401&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



你覺得係咁就係喇。不過我都跟過8個歌唱老師學過喇,對於行内有冇料乜嘢態度我係有一定判斷,唔知你有冇跟過歌唱老師學呢?仲有你長编大論嘅係一般生活做人時的態度,我討論緊嘅係做緊專業時的態度,係兩回事嚟嘅,小朋友我都係嗰句,你不要太單向思维。還有你啲視頻,杜麗莎在做緊節目呀,梗係又有另形像喇,咁你都唔明?人生經驗尚淺。 ... [/quote]

杜老師是真罵, 並不是做給記者看。

香煎雀躍的希望 2019-7-14 09:26 PM

[quote]原帖由 [i]黃金工程[/i] 於 2019-7-14 07:13 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502816869&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


唔怪得老師會鬧, 原來對老師咁樣講:smile_30:
不過你睇得好準, 我比較死板, 不會一時一樣。

有片, 連主持人笑,都被歌唱老師罵:smile_30::smile_30::smile_30::
https://www.youtube.com/watch?v=QrmOf9KfjF4

所有惡的人都不怕事,不敢出聲的人,通常都怕事,
跟有沒料和沒料,並沒有關聯。
無理 ... [/quote]


另外話比你聽,單向思維即係只係向一個方向思考,而不是全面全方位思考,亦即係思考整體問題時必定有缺憾,因為只係得單一面。同一時一樣冇關係。你睇吓你連理解一向說話都有問題就知。

香煎雀躍的希望 2019-7-14 09:28 PM

[quote]原帖由 [i]黃金工程[/i] 於 2019-7-14 09:24 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502824797&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


杜老師是真罵, 並不是做給記者看。 [/quote]


你覺得係就係,因為冇任何人可以說服任何人的,我都费事浪費時間。

黃金工程 2019-7-14 09:36 PM

[quote]原帖由 [i]香煎雀躍的希望[/i] 於 2019-7-14 09:26 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502824902&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



另外話比你聽,單向思維即係只係向一個方向思考,而不是全面全方位思考,亦即係思考整體問題時必定有缺憾,因為只係得單一面。同一時一樣冇關係。你睇吓你連理解一向說話都有問題就知。 ... [/quote]

你真係有料到! 
我的缺陷, 一直無人講得出解決方法是甚麼,
多謝你提出「全面全方位思考」,真是袋錢落我袋,
只要我全面學識,就可以改善我寫作、溝通、思考,和研究歌唱技巧的方向,
令我仿如重獲新生,大放異彩。


我的缺陷,是一直唔明為甚麼我的

中文講到舊舊:
[url=https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27817524]https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27817524[/url]

英文又寫到一舊舊:
[url=https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28162708]https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28162708[/url]

我真係好需要報讀全面全方位思考精研班。

[[i] 本帖最後由 黃金工程 於 2019-7-14 09:57 PM 編輯 [/i]]

bob338 2019-7-15 09:50 AM

我係以前歌訓班(歌唱技巧訓練班)畢業既(30年前), 我倒有興趣聽聽佢既歌聲, 自問對歌唱都素有研究, 想睇下呢個老師有咩料!

我相信你係唔好彩, 撞著呢個老師. 不個, 喺呢個時代, 你絕對可以向工人俱樂部(工聯會)投訴.

紫色的牛 2019-7-15 10:23 PM

[quote]原帖由 [i]香煎雀躍的希望[/i] 於 2019-7-14 03:37 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502805133&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



你非常錯誤的思維,有料的老師係必定全力教授的,因為學生唱得好會有口碑,如果有學生是比賽得獎常客仲更好。教唔好的老師係冇料並非私心,你明白未?思維太過單向慢慢學習吓喇。 ... [/quote]
我buy你。

紫色的牛 2019-7-15 10:27 PM

[quote]原帖由 [i]香煎雀躍的希望[/i] 於 2019-7-14 03:40 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502805324&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



有料嘅老師連態度也會好的,依家哩個係冇料到所以連帶態度也會差。 [/quote]正是...說得對

黃金工程 2019-7-15 10:44 PM

[quote]原帖由 [i]紫色的牛[/i] 於 2019-7-15 10:27 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502903392&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
正是...說得對 [/quote]

森美都覺得惡D好
[url=https://www.youtube.com/watch?v=ZW4qWUb7gQw]https://www.youtube.com/watch?v=ZW4qWUb7gQw[/url]

qq282005 2019-8-1 03:56 PM

上堂尊師重導到最緊要。上幾堂就希望攞到精華 絕對唔得, 除非你上私鐘。
你尊重人 人尊重你。導師唔得就唔會有20幾年嘅學生跟住 有啲係十年 你唔瞭解就唔可以立亂寫及弹刻。問下自己上堂係,畀乜態度對導師先。唔問責別人點樣對你。上咗幾堂,就冇耻問人哋攞返學費。就屈人態度唔好。亂寫毁人聲譽更無恥  唔好卑小小學費就惡晒 反正你都去擺番 唔卑人趕出課堂已卑面你 反省自已做人熊度

qq282005 2019-8-1 04:07 PM

[quote]原帖由 [i]紫色的牛[/i] 於 2019-7-9 03:37 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502495404&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
工x會卡拉OK英語名曲精研班,曾國光先生,我不會稱呼他是老師,因為他無資格,我清楚知道不會在他身上學到些什麼好東西,只會習染近墨者黑。
此班開課日期是2019年6月23日,在第一堂,他問了新同學一些背景,原來只有兩個新同學,其中一個是我,他們幾人已經認識好久。曾國光問我為何來讀,我說因為有空,第一次參加你的班,我不認識你,但他有點不高興,或者他覺得自己好至高無上吧,為何不認識他。之後他的說話已經 ... [/quote]


上堂尊師重導到最緊要。上幾堂就希望攞到精華 絕對唔得, 除非你上私鐘。
你尊重人 人尊重你。導師唔得就唔會有20幾年嘅學生跟住 有啲係十年 你唔瞭解就唔可以立亂寫及弹刻。問下自己上堂係,畀乜態度對導師先。唔問責別人點樣對你。上咗幾堂,就冇耻問人哋攞返學費。就屈人態度唔好。亂寫毁人聲譽更無恥  唔好卑小小學費就惡晒 反正你都去擺番 唔卑人趕出課堂已卑面你 反省自已做人熊度

qq282005 2019-8-2 03:46 AM

指人全名去投訴 侵犯私隱 太無品 檢討自已人格先 才批評人

zhongsir 2019-8-3 10:14 PM

哇當時人出現

紫色的牛 2019-8-4 11:31 AM

[quote]原帖由 [i]zhongsir[/i] 於 2019-8-3 10:14 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=504103824&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
哇當時人出現 [/quote]

其實已經一目了然,他愈說愈清楚他無料,連中文都寫得亂七八糟,其實唔係好明。寫到無人明的字,即是垃圾,同他一樣。
我已經全數退款,因為我同他們說,你無教過嘢,他們認同了。如果你無錯,咁大間工聯會,會因為我說幾句就會毫無疑問的退款嗎? 有同學和職員說出了當天你鬧人的情況。我想呢個時侯,你應該睇下你仲可以教幾耐?同埋比工聯會扣了多少錢? 而不是在這裡開個A/C鬧人。死不悔改,你好快玩完。我無同你講咩,當天我全程拍了片,你再胡鬧,我就會將片供大家欣賞。

[[i] 本帖最後由 紫色的牛 於 2019-8-4 11:32 AM 編輯 [/i]]

qq282005 2019-8-4 01:23 PM

[quote]原帖由 [i]紫色的牛[/i] 於 2019-8-4 11:31 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=504132035&ptid=28353032][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


其實已經一目了然,他愈說愈清楚他無料,連中文都寫得亂七八糟,其實唔係好明。寫到無人明的字,即是垃圾,同他一樣。
我已經全數退款,因為我同他們說,你無教過嘢,他們認同了。如果你無錯,咁大間工聯會,會因為我說幾句就會毫無疑問的退款嗎? 有同學和職員說出了當天你鬧人的情況。我想呢個時侯,你應該睇下你仲可以教幾耐?同埋比工聯會扣了多少錢? 而不是在這裡開個A/C鬧人。死不悔改,你好快玩完。我無同 ... [/quote]

我唔係導師本人我都想知道哩你上堂呢同呢個導師點樣對話。我只係一個路見不者。工聯會一般做法你上過幾堂唔啱嘅話佢哋都會退款畀學生或者係轉課程。一般學生唔尊重導師其實佢可以呢請你離開課室啊唔畀你上堂。以免影響其他學生。如果你有部署的話所以你就會影低上堂嘅情況同埋激嬲導師而呢到時呢你可以退回費用。所有課程係唔准錄影所以你已經觸犯咗哩上課嘅規條。你放片我無任歡迎我都想睇下究竟你點樣上堂,同個導師對話 俾大家清楚究竟係發生乜事。請原汁原味放片喎唔好打格仔喎。有埋你個樣可以呢是見人喎,唔可以唔見人喎。

Auror 2019-9-3 11:19 AM

樓主溫提你唔放片就刪文吧,你咁犯誹謗架,版主容許文章留在平台都唔掂架
頁: [1] 2
查看完整版本: 工x會導師鬧人八婆