查看完整版本 : 司法覆核之申請時限(非政治事件)

elaine345 2019-7-11 09:59 AM

司法覆核之申請時限(非政治事件)

我向某政府部門投訴, 等左一年, 最後出了第一次結果, 但佢資料攪錯晒, 係連人名, 日期, 連是否/有冇做過等資料都幫我大執位, 令結果為:冇證據顯示有嚴重問題。
於是我列出佢錯處連證據再投訴啦, 佢便話審查完再覆我, 完全沒有承諾何時回覆或更正第一次之結果。
我真係好反感那些部門以無賴之方式卸責。想問:
1. 如我無了期再等他再回覆, 是否會錯過申請司法覆核permit之時限?
2. 是否在第一次結果之三個月內便要向高院申請permit?
3. 可否取了Permit 先, 可等一年左右給部門檢討後, 才入稟覆核?

股市係我提款機 2019-7-11 11:31 AM

全世界都係咁架啦, 唔通認自己錯咩,

司法覆核, 首先, 政府犯左邊條法例先?

當真係有犯, 咁你有無法援先? 你自己抬百幾萬同政府打官司? 輸左仲要賠埋對家

elaine345 2019-7-11 11:45 AM

有法援,

但唔知犯咩法, 因佢唔肯解釋佢覺得冇問題之理據。

但可以證明佢攪錯資料, 同埋冇認真調查處理。

股市係我提款機 2019-7-11 12:06 PM

有法援你就搵法援全權負責攪啦

wahcli 2019-7-11 03:07 PM

如果是政府攪錯資料或行政失當,導致有損失,可以直接向
申訴專員公署(Office of the Ombudsman)作出投訴,公署會調查和調解,將事情解決,未必要訴之法律。

elaine345 2019-7-11 03:34 PM

沒可能. 申署話期望部門自我更正。都係唔想介入.
頁: [1]
查看完整版本: 司法覆核之申請時限(非政治事件)