查看完整版本 : 分析下一個頂讓盤

wantsiuyee 2019-7-11 01:15 PM

最近睇到一個銅鑼灣日式主題餐廳頂讓盤, 大約講下點分析, 比下d 想找頂讓盤的人參考下

750呎 2/F 3萬租, 只做了3個月, 頂20萬
sell你的會講租金低水, 靚新裝一頂即做, 主題吸引...etc,
低唔低水我唔知, 但你要自己週圍睇下附近租盤幾錢, 不同時間留意下呢幢大廈同附近人流, 蝕緊錢自己有冇錢去交幾個月租
裝修睇你岩唔岩洗, 幾靚都冇用, 多數人打卡完一次就唔會再幫襯, 飲食要靠食物/食物賣相/餐單吸客, 呢d可以變化, 裝修好難變

每月營利 : $120,000-180,000 ,每月入貨成本 : $15,000-25,00
我估賣方打錯, 應該係營業額, 唔係營利, 呢d數大約自己計下, 佢只做晚市, 即一晚4千, 睇相座位當20人, 應該好少人幫襯, 睇食物成本就知, 成本好低, 食水好深, 只sell 裝修
sell你的會講營業額有好大進步空間, 我同意, 但做大要加人手, 食材人手成本大增, 生意不好死得更快, 如營利有12萬, 我用9萬請3個人去睇鋪都有3萬執, 洗鬼賣咩, 投資移民

最正一樣係...佢冇牌的
賣方聲稱附近都係咁, 為此區獨特經營模式
sell你的會講個個都係咁都冇事, 難道你會覺得冇牌的會在當眼處貼出法庭傳票?
就算今日冇事, 不代表聽日不執法, 香港講法治, 唔會因為任何理由去特赦, 唔通你又用呃殺小商戶呢d歪理, 口號去抗爭咩, 唔好雙重標準
解決方法考濾出會所牌, 當然該處要首先合法例要求

這只是初步評估, 都係果句, 願者上釣

davidlee2 2019-7-13 06:34 PM

轉讓原因:賺左好耐移民嘆世界,比其他人賺下

hughug 2019-7-14 01:42 AM

[quote]原帖由 [i]wantsiuyee[/i] 於 2019-7-11 01:15 PM 發表 [url=https://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502621865&ptid=28358232][img]https://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
最近睇到一個銅鑼灣日式主題餐廳頂讓盤, 大約講下點分析, 比下d 想找頂讓盤的人參考下

750呎 2/F 3萬租, 只做了3個月, 頂20萬
sell你的會講租金低水, 靚新裝一頂即做, 主題吸引...etc,
低唔低水我唔知, 但你要自己週圍睇下附近租盤幾錢, 不同時間留意下呢幢大廈同附近人流, 蝕緊錢自己有冇錢去交幾個月租
裝修睇你岩唔岩洗, 幾靚都冇用, 多數人打卡完一次就唔會 ... [/quote]

必定係伏!

你是我的眼泪 2019-7-14 02:36 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

bi11 2019-7-15 10:07 AM

一間鋪最值錢係個牌 無牌咩都唔洗講

moonsoonrain 2019-7-15 01:17 PM

.

刘嘉祥 2019-7-15 03:12 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

firehung2003 2019-8-20 10:35 PM

好既生意,轉讓?唔好玩啦,要轉讓係好生意都益親友啦

kenmax 2019-8-23 03:58 PM

正如樓上師兄咁講,食肆最緊要係個牌。通常開業會搵牌佬搞,未申請到都應該有臨時牌,唔會「冇牌」。
做夜市既,問埋佢有冇酒牌。
如果係申請緊食肆牌既,千祈唔好亂改裝修,否則要再申請過。
呢區700幾呎三皮野算正常啦,但留意頂手因為經營者換左人,原則上要同業主重新簽租約,業主有機會要你做個人擔保,冇物業在手可能要收半年甚至9個月按金。

冇你修 2019-8-29 11:10 PM

謝謝分享

訓度主任 2019-10-23 04:07 AM

入貨錢無可能15000到25000
仲要日式野
貨錢預佢係營業額3成左右
180000即係每日要6000先平衡到。
750呎地方3個人係搞唔掂 最少 4至5個人
廚2 樓面2,洗碗1,同埋平日頂下放假,五六日先齊人。
另外電費燈油火蠟
員工強積金
總括而言,蝕硬

firehung2003 2019-11-10 11:51 PM

係得唔洗出讓,講完
頁: [1]
查看完整版本: 分析下一個頂讓盤