查看完整版本 : 如何評價拿破崙

商界狂野的腰部 2019-7-12 08:37 PM

如何評價拿破崙

???

壯陽硬榴槤 2019-7-15 04:52 PM

自負的軍事家。

原始的奇圖 2019-7-18 10:30 AM

軍事家,泡妞能手。

HG20121220 2019-7-21 03:44 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

沉睡盯的駱駝 2019-8-15 02:49 PM

政治家、軍事家、戰爭狂人。

異域豐滿的肚臍 2019-9-1 04:30 PM

政治家、自負的軍事家,戰爭狂人。

寒冬肥髪或悠然 2019-9-9 06:36 PM

偉大的政治家、軍事家。

jvziqishui 2019-9-11 07:54 PM

樹上扁樽 2019-11-2 09:46 PM

傑出軍事家

凡事無絕對 2019-11-2 10:51 PM

進擊邊緣人 2019-11-3 04:55 PM

借大革命做皇帝的野心家

紫微斗數白熊王 2020-6-30 12:39 PM

Greatest Emperor of a thousand generation!

進擊邊緣人 2020-6-30 03:53 PM

後期成日打輸
係咪俾人睇穿佢軍事思維

扮工室主管 2020-7-3 03:23 PM

一諗起拿破崙兩個字~~~好食!
同唐太宗做活骼油一樣咁偉大,拿破崙發明咗拿破崙蛋糕!:lol

講認真,戰神搬嘅領袖。同希特拉一樣衰玩得太大,走去挑戰鬥民族最on居。

[[i] 本帖最後由 扮工室主管 於 2020-7-3 03:25 PM 編輯 [/i]]

炎夏大鳳凰 2020-7-7 11:44 AM

黃紫琦 2020-7-28 03:51 AM

政治家,軍事家

無路處自有天命 2020-8-6 04:27 PM

偶像

崩潰式稱霸 2020-8-8 01:26 PM

歐洲年輕人嘅偶像,對抗封建波旁王朝嘅革命領袖,呢點與切格瓦拉相似,但拿破崙比Che勁得多,無論在軍事理論,戰績等無得比,拿破崙係幾乎擊敗全歐洲的一代戰神,同che唔係一個level,軍事能力可以話係近乎韓信。拿破崙法典係世界第一部民法典,拿破崙喺軍事同法律上令法國成為歐洲第一強國,當時所有歐洲王國聞法色變,亦係西歐現代國家雛形嘅奠基者。

崩潰式稱霸 2020-8-8 01:36 PM

當時人人都興用陀錶,拿破崙要求寳璣(Breguet)發明一隻可以帶喺手嘅錶送俾佢細妹 卡洛琳·波拿巴(那不勒斯王后),寳璣之後發明咗世界第一隻腕錶 那不勒斯王后(Reine de Naples),呢隻錶依家仲賣緊,所以拿破崙仲係一個錫妹狂人同發明腕錶嘅促成者

yin848 2020-8-9 12:22 AM

[quote]原帖由 [i]崩潰式稱霸[/i] 於 2020-8-8 01:26 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=522979764&ptid=28361629][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
歐洲年輕人嘅偶像,對抗封建波旁王朝嘅革命領袖,呢點與切格瓦拉相似,但拿破崙比Che勁得多,無論在軍事理論,戰績等無得比,拿破崙係幾乎擊敗全歐洲的一代戰神,同che唔係一個level,軍事能力可以話係近乎韓信。拿破崙法典係世界第一部民法典,拿破崙喺軍事同法律上令法國成為歐洲第一強國,當時所有歐洲王國聞法色變,亦係西歐現代國家雛形嘅奠基者。 ... [/quote]
波旁王朝時期法國已是歐洲第一強國

一頁忽然湯圓 2020-9-7 07:07 PM

明日野性的老闆 2020-9-7 11:44 PM

拿破崙有雄心同英國決戰

明日野性的老闆 2020-9-7 11:46 PM

拿破崙之後,德國威廉一世和希特拉成功終止了英國霸權

明日野性的老闆 2020-9-7 11:52 PM

拿破崙和歐洲大戰,美國財閥借機幫英法等歐洲國家發行戰爭國債,賺取金錢。摩根家族甚至封鎖滑鐵盧戰果 在美國大量低價吸入英債,賺了大錢:smile_34::smile_34::smile_34::smile_53::smile_53::smile_53:

u157 2020-9-20 04:55 PM

羅馬帝國以後二次大戰之前最有望統一歐陸者

我太強 2020-9-21 12:23 AM

[quote]原帖由 [i]扮工室主管[/i] 於 2020-7-3 03:23 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=521096768&ptid=28361629][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
一諗起拿破崙兩個字~~~好食!
同唐太宗做活骼油一樣咁偉大,拿破崙發明咗拿破崙蛋糕!:lol

講認真,戰神搬嘅領袖。同希特拉一樣衰玩得太大,走去挑戰鬥民族最on居。 ... [/quote]
拿破崙是希特拉的偶像

山中忠心的楼奴 2020-9-21 11:25 AM

從歷史慨角度公平慨評價拿破崙系一代梟雄,也系一個傑出慨軍事家。
頁: [1]
查看完整版本: 如何評價拿破崙