查看完整版本 : 遙控車 & 電動車

jacky104 2019-7-15 02:20 PM

遥控車 & 電動車

我了解香港吾比玩電動車因為歸類為機動車,但遙控車也是用電機與電池驅動,亦可以在康民署公園玩(08年已解禁)。
問題來了,如果把遙控系統放大比如淘寶上的可坐人遙控兒童車,甚至極端點市面上所有帶輪的不論是電動、燃油、還是蒸氣的都可以改遙控,法律怎樣定義呢?坐在遙控車上的算司機還是乘客呢?手握遙控器上坐在車上與車外控制有分別嗎?又或者預先編程或AI自動行走的又算誰的責任呢?是是車上的人、擁有人、是設計這程序或AI人、還是觸發程序或AI的未知呢?

111x111=12321 2019-7-15 03:19 PM

[quote]原帖由 [i]jacky104[/i] 於 2019-7-15 02:20 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502874721&ptid=28368248][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我了解香港吾比玩電動車因為歸類為機動車,但遙控車也是用電機與電池驅動,亦可以在康民署公園玩(08年已解禁)。
問題來了,如果把遙控系統放大比如淘寶上的可坐人遙控兒童車,甚至極端點市面上所有帶輪的不論是電動、燃油、還是蒸氣的都可以改遙控,法律怎樣定義呢?坐在遙控車上的算司機還是乘客呢?手握遙控器上坐在車上與車外控制有分別嗎?又或者預先編程或AI自動行走的又算誰的責任呢?是是車上的人、擁有人、是設計 ... [/quote]

分別兩條法例 : 無線電設備、汽車.

先講汽車, 需要驗車批准、出牌.
一般新車驗車批准, 經廠做左, 出牌畀錢就得.
你遙控大車過唔到驗車批准, 亦無下一步出牌. :P

純粹學術討論, 竟然神奇地驗車批准, 出埋牌...
要先問你, 遙控器外, 坐司機位揸唔揸得?   答案一般係得, 有override功能.
Ok, 即係坐司機位有司機責任!

AI的話, 固然新法例啦, 原則上設計者責任在「新車驗車批准」.
擁有人即係車主, 現在法律上都有一定責任, 可以照舊.
坐司機位可override, 唔同考牌方法. :P

股市係我提款機 2019-7-15 04:01 PM

而家科技進步左, 汽車的定義的確已過時, 有必要修改法例配合, 玩具同載人汽車的界線劃係邊度

111x111=12321 2019-7-15 04:07 PM

洗鬼,
市面可購自動汽車未出世, 法例無過時.

分玩具同載人汽車, 講左, 批准出車驗車的時候分, 是行政範疇.
[color=white]

[[i] 本帖最後由 111x111=12321 於 2019-7-15 04:09 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 遙控車 & 電動車