查看完整版本 : 會所主任CO VS 物業主任PO,揀邊個好

v1mon000 2019-7-17 06:47 PM

會所主任CO VS 物業主任PO,揀邊個好

遇到一個好苦惱既選擇
小弟現職助理會所主任,公司比offer我話年底升我做會所主任CO (人工17.5-18K),番5.5日shift
有年終花紅,上年派左2個幾月糧,今年就唔知
同事間都好好,做野合作又傾得埋,個盤暫時都少西客
成份工只差在上面個會所經理煩膠,講野尖酸刻薄,已經唔少舊同事頂唔順佢走左
做野又old school,定落既規距加重左同事唔少工作量 (好多都好多餘的)

搞到自己又心郁想試下物管主任PO,因為聽講前景比會所好少少,可以考HO
咁就見左份居屋盤既PO (人工一樣17.5-18K),唔洗好似會所咁番shift,番9-6,5日
有花紅唔知大概派幾多,都聽到其他人講,居屋盤難做

然後有爬過下文見到有師兄師姐以前做會所,最後都考到做HO
小弟現在苦惱緊,應唔應該捱到年底升職再捱一年,先轉新樓盤做or考HO,咁就要頂多個經理一年…精神壓力真係唔細
而且會所升盡最多都係會所經理,人工20-30K內睇邊間公司
定應該轉做PO行另一條職業路線,容易d考做HO

同時又聽朋友講PO的話,做商廈商場輕鬆開心好多,人工同晉升都比住宅既好
但係小弟無呢方面經驗又無信心出去同人爭

希望有經驗既師兄姐們比少少建議

搖滾男 2019-7-20 05:24 PM

其實今時今日HO真係仲係咁好做?我聽返黎唔係呢回事~

[[i] 本帖最後由 搖滾男 於 2019-7-26 02:57 PM 編輯 [/i]]

v1mon000 2019-7-22 12:25 AM

:smile_13:可唔可以分享下

搖滾男 2019-7-26 03:01 PM

我自己就未做過HO,但單單待遇就未必及得上普通公司,例如Double pay,Bonus呢D唔會有,至於人工方面而家HO應該係介乎於PO~SPO左右即係大約22,XXX~23,XXX(有錯勿插),但叫做有point跳

ay180680 2019-7-28 12:00 AM

短線私人公司做PO會人工跳得快
但要讀書入會

長線如果做到HO max pt 27 應該較好

frankiewkc 2019-8-5 11:37 AM

[quote]原帖由 [i]v1mon000[/i] 於 2019-7-22 12:25 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=503280766&ptid=28374415][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
:smile_13:可唔可以分享下 [/quote]
公屋的客你話好唔好?

haze182 2019-8-30 09:56 PM

好好奇-問畣所主任是否需要由RA(畣所助理)內郜晉升?
定系直接見
好似好少見請人
師兄我以前做會所人事刀算復雜…

香煎Cute豬豬 2019-11-25 03:17 PM

會所仔 haha
頁: [1]
查看完整版本: 會所主任CO VS 物業主任PO,揀邊個好