查看完整版本 : 寶寶吃肉肉

donnasto 2019-7-18 01:29 PM

宝宝吃肉肉

多大的寶寶可以開始餵他吃肉呢?

香煎狂野的留言 2019-7-18 02:59 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

9個不安的駱駝 2019-7-18 07:16 PM

樓上笨拙的碼頭 2019-8-20 11:46 PM

樓上笨拙的碼頭 2019-8-20 11:46 PM

七個野生的豬豬 2019-8-22 10:26 PM

揀對食物有助口肌發展🍼🥣🍚

承接上一篇講到,隨住小朋友嘅口肌發展,小朋友進食嘅食物係會唔同嘅,由一出世開始學食流質食物,到兩歲嘅時候已經可以食完全同大人一樣嘅食物㗎啦,等我哋嘅言語治療師李姑娘話俾大家聽究竟由出世到兩歲嘅餵食發展階梯究竟係點啦!

🥄餵食發展階梯🥢

1️⃣ 0-4個月:利用奶瓶吸啜流質食物
2️⃣ 4-6個月:進食幼滑的嬰兒糊狀食物
3️⃣ 6-8個月:進食搗爛的蔬果或較稠的米糊
4️⃣ 8-10個月:進食切碎的蔬果或搗爛的豆類食物
5️⃣ 10-12個月:進食切碎的軟肉及軟飯
6️⃣ 12-15個月:進食較硬的食物
7️⃣ 15-18個月:進食切成小塊的食物
8️⃣ 18-21個月:進食混有不同質地的食物
9️⃣ 21-24個月:進食一般成人的食物

好多家長因為擔心小朋友會被大嚿啲或者硬啲嘅食物哽親,所以會將食物剪細或者煮淋啲。不過,小朋友長期只食細嚿同埋軟身嘅食物,係會令到口部肌肉發展減慢,繼而影響到幼兒語音發展嘅進程。所以李姑娘提提各位家長可以根據以上餵食發展階梯提供合適嘅食物,喺確保小朋友安全嘅同時,亦可以給予足夠嘅口腔刺激。

[url]https://www.facebook.com/2339890262906313/posts/2387616898133649?sfns=mo[/url]

睇返肉肉硬唔硬, 如果軟肉, 應該1歲左右可以開始試下
頁: [1]
查看完整版本: 寶寶吃肉肉