查看完整版本 : 家居風水布局之財位六忌有乜

後天花花壽包 2019-7-19 11:39 AM

家居風水布局之財位六忌有乜

我哋嘅家中要注意嘅就系自己嘅家居風水,其中嘅財位禁忌要注意,觸犯了會讓自身嘅財運受到影響,小心生活中嘅劫財才系居家環境風水嘅重點!你知其中嘅道理咩?如果唔知還唔趕緊嚟睇睇財位六忌,今日嘅內容有乜系喺生活中要注意嘅。

後天花花壽包 2019-7-19 11:39 AM

1、家居財位不宜昏暗:

按照風水學上嚟講,明亮則代表着嬲勃勃,呢對於催旺財運有很大嘅好處。所以,家居財位明亮唔得處於昏暗嘅環境下,要有陽光或燈光照射,呢對生旺財氣大有幫助;如果財位昏暗,則有滯財運,需喺此處安裝長明燈嚟化解。

後天花花壽包 2019-7-19 11:40 AM

2、家居財位不宜曲折:

按照風水學上嚟講,家居財位唔得選喺人氣旺嘅地方,抑或人嚟人往嘅地方,比如走道或開門,並且財位上不宜有開放式窗口,開窗會導致室內財氣外散。若有窗口可用窗簾遮蓋抑或封窗,財位才唔致外漏。財位要盡量避免柱子和凹處,若此處恰系通道則可放置屏風,咁既能避免著透嘅尷尬,亦可形成一個良好嘅財位。

後天花花壽包 2019-7-19 11:40 AM

3、財位不宜凌亂振動:

所謂財位,也就系一家之中最能匯聚財氣嘅地方,呢個地方唔得長期凌亂及受振動,否則就很難固守正財。所以財位上擺放嘅物品一定要做到整齊完成,同時財位上也唔唔得擺放啲經常振動嘅各類電器,比如電視、音響等。

後天花花壽包 2019-7-19 11:43 AM

4、財位不宜受污受沖:

財位除咗唔得凌亂,還唔得受到污染。喺呢個財位上應該盡量保持清潔並且整齊。財位上千祈唔得有廁所抑或系儲物間,呢就會玷污財位,令財運大打折扣,不但只使財位唔得招財進寶,反而會令家財損耗,財位也不宜被尖角沖射,以免影響財運。

5、財位不宜受壓:

按照風水學嘅講法,家居財位也不宜受壓,如果家居財位受壓會導致家財無法增長,如果喺呢個財位上放置沉重嘅衣櫃、書櫃或組合櫃等等,咁做會令財位壓力重重,嗰便會對家宅嘅財運有百弊無一利。

6、財位不宜無靠:

按照風水學嘅講法,家居財位背後要有嘢依靠,倘若財位背後系透明嘅玻璃窗,呢不但只難以積聚財富,而且還因為容易泄氣,會有破財之虞。所以,家居財位上最好系堅固嘅兩面牆,因為象征有靠山可倚,保證無後顧之憂,咁才可藏風聚氣。
頁: [1]
查看完整版本: 家居風水布局之財位六忌有乜