查看完整版本 : 機械錶動力儲存問題

82076997 2019-7-21 03:53 AM

[attach]9950253[/attach]

請問各位師兄,法木蘭這個品牌簡介話動力有44小時儲存,但上滿后實際只能走24小時左右便停(新錶買。吾系二手),我其他機最小也撐到三十幾小時先停。 是否此款8880大頭比較弱?  有無師兄也有機錶只行24小時便無力?

82076997 2019-7-21 03:53 AM

pls

bigbigjohn 2019-7-21 07:40 AM

師兄你隻係自動錶,你怎樣知道經以上滿鍊呢?試吓手動上鍊30吓左右,看看有冇改進!

bigbigjohn 2019-7-21 08:48 AM

如版主在高級版所言,如此錶真是用2892a2機芯,就有機會有上鍊不足情況,因是2892a2天先性問題!

82076997 2019-7-21 09:49 AM

thank師兄指教
因為我系轉表器入面連續開了停地轉9中,以為滿了,那我又試下手上鋉30下。再測試:handshake

晚間巨榴槤 2019-7-22 01:09 PM

好表

916716 2019-7-22 05:28 PM

轉表器唔一定100%上到錬嘅,除非系果個品牌專用的或有專用模式嘅轉表器先有保証,分分鍾用錯模式仲上唔到錬呢!
最基本自動機械錶都有三種上鍊模式啦,順時針,逆時針同雙向.

例如你將順時針上鍊錶放入CCW模式上錬盒會上唔到,

或者將順時針上鍊錶放入雙向模式上錬盒會只上到50%錬咁:smile_38::smile_38:

[[i] 本帖最後由 916716 於 2019-7-22 05:34 PM 編輯 [/i]]

呢個謝皮的留言 2019-7-22 06:49 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

威廉PO 2019-7-23 02:31 AM

上面有師兄指出,可能係機芯2892的問題。。。如係這機芯,你用人手補鏈,真係要雙倍,轉60下再試試,反正係自動錶,又唔會上爆的。。。

撒亞蒙面超人 2019-7-23 11:34 AM

原來轉表器也有這樣多學問.  長知識了.
頁: [1]
查看完整版本: 機械錶動力儲存問題