查看完整版本 : Datejust 1603 保養問題

paulckp 2019-8-2 12:56 AM

上一代有隻Datejust 1603 36mm, 原裝錶帶已失去, 只有代用錶帶.
已拎左上14/F. 要求保養 及 不更換錶盤 不更改外觀
14/F表示錶帶必須一換一, 已聯絡AD幫助補購珠帶 (正等待通知結果)
保養如下
1. 機芯保養 $5100
如機芯保養送以下.
2. 免費 更換膠鏡面 (原膠鏡面有大花痕及帶黃.)
3. 免費 打磨
4. 免費 清潔

2, 3 應該做嗎? ching們請比意見, 感謝.

[[i] 本帖最後由 paulckp 於 2019-8-2 12:58 AM 編輯 [/i]]

木伽四點 2019-8-2 02:14 AM

小弟吾明想請教這一part :
樓主有特別渠道由AD代購DJ珠帶??

甘樣保養加埋抹油起碼一皮半噃:smile_41::smile_41:
一皮半加多幾千又可以玩多隻銀面1601
玩勞有時真系又愛又恨。。。。,

公司勤力的員工 2019-8-2 11:24 AM

師兄,14/F無帶都可以剩做錶玉錶蕊維修啊。

DC791 2019-8-2 11:56 AM

免費打磨?14樓送錢比你都唔制呀!😅

paulckp 2019-8-2 08:19 PM

有AD 可安排購買, 今日有報價 $9000, 62510h 錶帶.
最後選擇了
1. 機芯保養 $5100
2. 免費 更換膠鏡面 (原膠鏡面有大花痕及帶黃.)
3. 免費 清潔
4. 更換粒的 (原來的跌崩了) $370

公司勤力的員工 2019-8-2 09:47 PM

咁會否考慮購買原裝帶嗎?

paulckp 2019-8-2 10:01 PM

當然會啦.

公司勤力的員工 2019-8-2 10:29 PM

咁起碼有20年戴,羨慕啊。

木伽四點 2019-8-2 10:44 PM

其實跟條卷帶6251搞掂晒,平好多   1603味道更正:smile_40:

公司勤力的員工 2019-8-3 08:27 AM

Paul兄,小弟好奇提問吓,係正常情況下,無可能可以係任何一間AD剩買一條原廠錶帶的。
有錯請提教。謝謝。

木伽四點 2019-8-3 04:12 PM

×2
禾都想請教,香港AD甘把炮可以代買parts

paulckp 2019-8-3 07:23 PM

Rolex CS 指點必須經AD購買, 我查詢了數間也不幫忙.
及後找到一間可協助, 因錶已送到14/F, 我只提供Job no.給AD, AD便可致電Rolex安排.
和AD聊一下得知一般vintage錶也會可補購買, 但Rolex會檢查一下你的錶Serial No才會售給AD.
較新的款式則曾試過拒絕補購買.

公司勤力的員工 2019-8-5 03:40 PM

明白,謝謝樓主。

paulckp 2019-8-7 12:14 AM

錶帶已到AD

木伽四點 2019-8-7 05:03 PM

:smile_o12:仲快過去RSC check一大輪先可以一換一噃

樓主有冇見到個冚扣是否有個 "S"代號?

paulckp 2019-8-15 08:25 PM

整好了.

A1000 2019-9-18 07:25 AM

[quote]原帖由 [i]paulckp[/i] 於 2019-8-15 20:25 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=504906374&ptid=28412284][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
整好了. [/quote]

呢隻就似返原裝九牙鋼王喇!我第一次要買呢隻錶,嗰陣時係1984年嘅8月。當時呢隻錶標價就係7050,折實價就係6400蚊。移動,Boy 庒就係7660。

A1000 2019-9-18 07:27 AM

其實以前大錶舖,係可以搵得到原裝 parts 嘅!睇個客同錶行嘅關係。而家梗係比較難一啲啦!但係仍然有方法嘅。

A1000 2019-9-18 07:29 AM

鋼錶帶係其中一樣啦!以前啲人呢,好鍾意帶金撈啊。因為金撈嗰條錶帶係好貴啊,差唔多隻錶係占六成,錶帶佔四成嘅。如果想低調啲戴一隻金勞,啲人就會配原裝皮帶。

公司勤力的員工 2019-9-18 06:00 PM

靚仔哂。
頁: [1]
查看完整版本: Datejust 1603 保養問題