查看完整版本 : 有個咁嘅阿哥*.*

keith0187 2019-8-8 06:03 AM

有個咁嘅阿哥*.*

小弟差不多3字頭
住東區(太X城),屋企完全無壓力,因為我同阿哥都出左身
我阿哥佢係做警察,仲係高級督察,係好前線嗰啲,佢性格比較靜,好孝順,不過佢有啲唔好嘅習慣。
話說小弟識左個女朋友,佢做幼稚園教師,拍左好多年拖,都談婚嘅皆段,早係拍拖嗰陣,我帶我女朋友返屋企見屋企人,都讚不絕口,之後佢都搬埋黎我屋企住,一黎就到佢返工,二黎多啲見面。
係佢搬黎初期,我阿哥好多時輪班,我知道佢好辛苦。好記得有一日嘅星期六,佢一朝早9點放工返黎,唔沖涼,唔刷牙,直接開廳個冷氣仲要較到18度,灘係梳化到訓,成個廳好似雪房咁,我女朋友一出房係要著外套去廁所刷牙。屋企人都唔敢打擾佢,我見到都無打擾佢由佢訓,始終佢真係好辛苦。結果,真係由得佢訓,由日頭訓到
下午,到我地返到黎屋企,間屋好似去左南極咁,佢仲係成個人原原本本訓左係梳化到。我即刻叫醒佢,叫佢快啲沖左涼,刷個牙先再訓。佢入左房一陣都未出黎,敲佢房門無人認,一開門,間房又係去左南極較到18度,成個人訓係床到,衫褲襪乜都無除臭到阿媽都頂唔住,我同老媽子叫醒佢先叫佢沖涼,我同女朋友好似工人咁服侍佢,佢真係好似大爺咁

之後開飯,自己夾起一碟送,入左自己間房,啲送係我女朋友親手整(入得廚房,出得廳堂,嗰樣有啲似千雪BB),見佢好耐未出黎,一開門又訓
,我咪大聲話佢,一係就訓一係就食,你唔食早啲出聲,拎碟送入房,依家你住劏房呀?跟住佢食哂啲送,我以為佢好肚餓,原來唔係,佢換衫,落左太古城超市買壽司返黎食。
大佬,你究竟想點?飯煮左你又唔食,係咪真係咁大爺?
早係上個月,佢出勤係旺角嗰邊落地同班示威者激戰,咁啱我同女朋友係附近搵緊啲酒店酒樓睇酒席,見到佢比人打,我同女朋友即刻落地鐵走真係好驚。
佢嗰日夜晚返到屋企,佢成身啲衫褲爛哂,佢隻手,腳到花哂,佢一返到屋企係廁所喺咁喊,喊左成個鐘,我睇見到都好傷心,自己嗰阿哥咁樣,幫唔到佢之餘,又唔知點做。
第二日下午佢收到電話就turnout 左出去唔知邊到,有成三日無返屋企....
佢性格上真係好靜,好少聽佢講自己心事,係因為我本身唔了解佢?相處左咁多年,佢好獨立,我女朋友勸我唔好介入,比佢靜下,到依家更加唔知點幫佢......

利申,小弟無政治立場
我只係想幫到阿哥......

明日紫色的P圖 2019-8-8 08:38 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

ivan003 2019-8-8 09:05 AM

考慮下轉工

一起行 2019-8-8 09:24 AM

重點係你見到阿哥比人打.轉頭走.親情何價?佢對你非常失望.如我不理一切立刻衝入去

4player 2019-8-8 11:18 AM

[quote]原帖由 [i]keith0187[/i] 於 2019-8-8 06:03 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=504400457&ptid=28428059][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
小弟差不多3字頭
住東區(太X城),屋企完全無壓力,因為我同阿哥都出左身
我阿哥佢係做警察,仲係高級督察,係好前線嗰啲,佢性格比較靜,好孝順,不過佢有啲唔好嘅習慣。
話說小弟識左個女朋友,佢做幼稚園教師,拍左好多年拖,都談婚嘅皆段,早係拍拖嗰陣,我帶我女朋友返屋企見屋企人,都讚不絕口,之後佢都搬埋黎我屋企住,一黎就到佢返工,二黎多啲見面。
係佢搬黎初期,我阿哥好多時輪班,我知道佢好辛苦。好 ... [/quote]

你呀哥好叻好專業!
近排的確係辛苦,你作為佢家人應體諒

wai324 2019-8-8 11:34 AM

其實上半場嘅事只係好少事
唔需要咁樣話佢
兄弟只得一個
咩立場都好 做到尊重就得

空中飛 2019-8-8 05:45 PM

異域肥沃的主題 2019-8-8 08:02 PM

lady818 2019-8-8 10:30 PM

社會偏激,做警察好辛苦

lady818 2019-8-8 10:37 PM

都唔明班黑衣人掟磚、放火、 擲汽油彈及射雷射槍,真係下下想 攞警察命,仲暴力過黑社會,但仲有吟多人包容。 犯法就係犯法, 警察就要執法去捉

keith0187 2019-8-8 10:55 PM

佢依家自己係好孤僻,佢頭先返到屋企係廁所到喊

simplelove168 2019-8-9 12:05 AM

Let him.rest. he already very tired & stress & pressure from work..shouldn't wake him. 

出入回收的主題 2019-8-9 12:11 AM

[quote]原帖由 [i]keith0187[/i] 於 2019-8-8 10:55 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=504450255&ptid=28428059][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
佢依家自己係好孤僻,佢頭先返到屋企係廁所到喊 [/quote]
會唔會有精神病呀? 搵個精神科醫生比佢,醫好佢,跟手辭埋職啦⋯呢d 工唔打都擺啦⋯

osmandicky 2019-8-9 12:48 AM

[quote]原帖由 [i]keith0187[/i] 於 2019-8-8 10:55 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=504450255&ptid=28428059][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
佢依家自己係好孤僻,佢頭先返到屋企係廁所到喊 [/quote]

壓力太大,比多d支持他,讓他覺得你們支持警方執法,等他的心好受點。待事件平息後,和他去外地休息下,放鬆心情。

super_blowl 2019-8-9 01:35 AM

同你情況差唔多,但我係做阿哥,我細佬結咗婚買咗屋未裝修好兩公婆仲同我哋一家人住緊,我未婚。我覺得就算係自己弟婦始終都係會有D抗拒,當然呢種抗拒並唔係指討厭,而係自己喺屋企唔可以再肆無忌憚、隨心所欲了,所以我宜家都搬咗出嚟自己住。工作壓力大,生活壓力大,大家都覺得屋企會係自己最後嘅港灣。所有壓力翻到屋企都可以釋放,但如果屋企多咗其他人就會變得有顧忌,而自己嘅壓力無處釋放,日積月累就會變得越嚟越痛苦。
其實你嘅問題好解決,但需要你同女朋友一齊去開解佢,因為你哋畢竟係兩兄弟,只要佢接納你女朋友,真真正正將佢當做屋企人,咁自己就會變得冇顧慮同壓力。其實你哋做D好簡單嘅嘢就好容易暖化到佢,比如行街嘅時候隨手買D嘢送畀佢,就話係你女朋友揀噶,唔需要太值錢,我相信佢都會被感動。我情況同你唔同,我同細佬唔係親生兄弟,我哋感情唔好,所以我先會自己搬出嚟。

nickpang4311 2019-8-9 08:06 AM

樓主 唔識體諒:lDD_004:

冇晴 2019-8-10 04:14 PM

你女友對你哥哥有意思

Pekan 2019-8-12 10:21 AM

0分,重作⋯

pang1967 2019-8-12 02:06 PM

[quote]原帖由 [i]一起行[/i] 於 2019-8-8 09:24 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=504406989&ptid=28428059][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
重點係你見到阿哥比人打.轉頭走.親情何價?佢對你非常失望.如我不理一切立刻衝入去 [/quote]
冇錯,兄弟比人打,一定同佢死過

家中平平天才 2019-8-12 02:32 PM

你阿哥而家甘大壓力,番到屋企你仲鬧佢?

荆棘满途 2019-8-12 03:12 PM

九劍 2019-8-12 05:11 PM

壓力太大, 幫下佢

鬼屋深情的駱駝 2019-8-13 12:38 PM

佢一定壓力好大,聽你咁講我都覺得好慘……
講真,唔講政治立場果d,其實警察都係做份工姐,特別前線果d,做又最辛苦,被人鬧又鬧得最勁
希望你作為屋企人可以體諒下佢,成件事完左要好好傾下
始終,一世人,兩兄弟

孤膽 2019-8-13 02:20 PM

售后服务 2019-8-13 03:07 PM

售后服务 2019-8-13 03:07 PM

售后服务 2019-8-13 03:08 PM

售后服务 2019-8-13 03:09 PM