查看完整版本 : Quit nursing degree讀返account/bba,會否好不智

gkatie 2019-8-14 01:03 AM

Quit nursing degree讀返account/bba,會否好不智

今年retake dse,因為英文3左,入唔到三大account,最後入左hku nursing,但而家好後悔,對呢科真係冇興趣,亦都唔想以後幾十年人生就要返shift返到退休,同埋自己都接受唔到個工作性質,好有可能最後都係會resign。

雖然知道讀BBA就業保障同人工一定冇nurse咁好,但始終自己既興趣都係商科。而家諗緊quit u tritake英文入返business,但又驚自己放棄左nursing degree將來會後悔。

錢途同興趣,到底應該點揀,真係好迷惘。

宋仁宗 2019-8-14 04:39 PM

入nursing 仲可以考其他公務員職位既,同埋起薪rn人工高過你讀商科起薪一截,除非你入到I bank/大mt位,如果你接受到就無問題。如果account入big4既, 你開頭幾年會捱得好辛苦,同rn一樣有番工夜收工,樓主系咪適應到?

有幾個問題想樓主問下自己:
1. 點解吾喜歡nursing?只系因爲shift Duty?
2. 讀商科既目標系咩?你想發展點樣既career?
3. Eng dse level 3系咪適應到呢科系三大既節奏?

利申:2015 dse

gkatie 2019-8-14 10:55 PM

知道做account將來辛苦,但辛苦幾年好過做nurse辛苦幾十年。 nurse既工作壓力同責任太大,再加上返shift,所以自己真係好抗拒。讀商將來仲可以慢慢摸索條路,但讀完5年nursing拎左個牌,如果唔做返nurse我會覺得好唔值。

其實而家唯一concern既,都係nurse穩定既career prospect,但如果真係冇興趣,係咪唔應該勉強自己去讀:(

[[i] 本帖最後由 gkatie 於 2019-8-14 10:56 PM 編輯 [/i]]

dzdz 2019-8-14 10:57 PM

Nursing 有多少興趣?
頁: [1]
查看完整版本: Quit nursing degree讀返account/bba,會否好不智