查看完整版本 : 90後創業樓上糖水鋪有無得做

mamichan 2019-8-15 18:17

番左office工 6年, 已經有點厭倦office生活, 又儲左點錢,想試下搵一個拍檔下開糖水店

productdesigner 2019-8-18 00:59

攪生意最難係marketing,諗掂點樣可以吸引到人上樓上食糖水先,好唔好食刀係其次:smile_34::cr_02:smile_o10:

[quote]原帖由 [i]mamichan[/i] 於 2019-8-15 06:17 PM 發表 [url=https://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=504899978&ptid=28447514][img]https://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
番左office工 6年, 已經有點厭倦office生活, 又儲左點錢,想試下搵一個拍檔下開糖水店 [/quote]

same-same 2019-8-19 19:29

你舖頭的競爭優勢是甚麼?

俗先生 2019-8-19 20:52

食碗糖水只係需要5-20分鐘
點解要上樓上?

firehung2003 2019-8-20 22:28

搵到班靚模買糖水,咁就有得諗,加上係樓上靚模買糖水,未食,思想上已好想食,惦呀

公園原始的甩頭

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

公園原始的甩頭

samuelking

kenmax 2019-8-23 17:27

如果為左慳錢所以租樓上舖,我勸你不如唔好做。正如珍珠奶茶一樣,通常都係地舖,冇人會為左食糖水上樓上,除非你超級有名氣,又或者請左好多靚女店員。糖水舖要租旺位,個位唔旺根本冇人行過,點會有生意呢?

不安的隊長

夢中的情人

夢中的情人

冇你修 2019-8-29 23:08

謝謝分享

麥兜憨99

滋陰懷舊的留言

agent123 2019-10-21 21:36

其實好看你商業模式點吸納客戶,即使樓上開,你可以念下,係街點宣傳,然後拉人上樓上者,正如好多咖啡店都係樓上咁解

不過你要念下,你是否靜係開夜晚,日間你會點用間舖之類

stanleypun 2019-10-21 23:21

厭倦返工但就唔介意賣糖水,仲辛苦

kkkkwaye 2019-10-25 14:58

其實飲食行業,都比較需要人流~除非你產品真系好突出

yung89 2019-10-31 10:25

[quote]原帖由 [i]mamichan[/i] 於 2019-8-15 06:17 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=504899978&ptid=28447514][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
番左office工 6年, 已經有點厭倦office生活, 又儲左點錢,想試下搵一個拍檔下開糖水店 [/quote]

好似各位師兄甘講
點樣吸引客上去、地點又唔可以太靜
仲有我覺得如果樓上鋪
只做糖水又好似太單一啦!無咩吸引力
我都想搵個可靠朋友一齊創業
加個朋友?

maludbear 2019-11-1 14:38

我本身都有諗過想開糖水, 純粹個人意見
但稥港地所有野離不開錢,有錢有得玩,淨係舖租都貴到喊出, 仲未計食材, 仲要如果係樓上睇下邊區無人識去果D 死梗, 一係搵到平少少租就係少人區, 一係多人區就貴租, 如果你本身有本錢可以頂到租同埋要諗到好出位/ 好正既糖水就有得諗

firehung2003 2019-11-11 00:33

[quote]原帖由

呢個肥肥OL

CSHKL 2019-12-13 14:59

樓上唔睇好

床下幼稚的世界

小熊白又白 2019-12-14 23:56

風險太大,經濟持續不景氣!

bbq323 2019-12-19 10:36

外賣網站幫到你!做食物,樓上鋪,一定要走外賣路線

AAQqo 2019-12-25 22:50

要上樓食野既地方,食客唔會去囉

邊度有WIFI 2019-12-28 14:00

屋企附近間西式甜品店,成日排長龍,都有意粉嗰啲食,但甜品真係跨區都走過嚟,我自己住附近都未食過,偏貴又要排長龍

你想做樓上糖水餔的話,要諗:
-MARKETING
-KOL
-啲嘢真心要好食
-唔好食都要靚呃LIKE
-承接呃LIKE,環境都要有咁上下特色
頁: [1]
查看完整版本: 90後創業樓上糖水鋪有無得做