查看完整版本 : 點樣評價電影《一條狗嘅使命》?

半庭紫雪 2019-8-20 03:54 PM

點樣評價電影《一條狗嘅使命》?

前段時間剛把《一條狗嘅使命2》睇完,自己也有一些感觸。
也許呢部電影里冇出現伊森嘅跌盪人生,冇出現第二次狗生里主人嘅淚水,冇出現第四次狗生里伊森發現呢條狗系貝利嘅轉世呢些橋段,就系一部很一般嘅電影了,因為呢部電影嘅劇情非常日常化。冇美國大片裡嘅英雄情節,冇《千與千尋》裡嘅奇妙歷險,冇《你嘅名字》裡嘅百般追尋,而系類似於《阿甘正傳》裡嘅平鋪直敘。佢靠嘅唔系高大上嘅情節技法嚟抓住人心,而系用真實嘅事件傳達出最一般,但同時也系最深刻嘅感動。
盡管人嘅一生中會經歷非常多嘅事情,狗狗只之不過系其中嘅一部分;但狗狗嘅一生只有屈指可數嘅十幾年,佢嘅一生全部都系你。呢對於人嚟講,才剛到青春年華。可狗狗卻需要喺呢短短十幾年間遵守人類規矩,融入你嘅家庭,記住你嘅樣貌。縱使貝利經歷了一輩子、兩輩子、三輩子,佢最後仲系一心掛念着伊森,喺第四輩子被拋棄後乜都冇想,直奔印象中伊森住嘅嗰塊田野。
我哋之所以中意動物,系因為佢哋能做到我哋做唔到嘅事情。狗狗記住了伊森,一記就系幾十年。換做系人嘅話,幾十年前嘅玩伴,你哋系否還如當初一般親密無間?
電影一直圍繞啲——呢只狗嘅使命展開。平心而論,第一次睇到呢個標題陣我覺得呢個系一個假命題。生物體本身冇使命,你出依家世界上系一個由唔得爭辯嘅事實,並非有備而嚟。而談及使命,之不過系喺你需要或打算做一番事情時,所需要承擔嘅責任。當你餓肚子時,你嘅使命就系勤力搵解決溫飽;當你衣食住行冇問題時,需要追求精神提高陣,你嘅使命就系上學、用功讀書;當你翅膀硬了,能承擔社會責任時,你嘅使命就系照顧老幼、畀人類種群創造價值。(經典嘅生物學觀點233)咁,一條狗嚟到世上,如果並唔系成為寵物,佢僅僅完成養活自己與繁殖後代嘅使命即可。可系,成為寵物狗,意味着更多。
都講狗系有靈性嘅動物,不然貝利唔會喺火災中叫醒伊森,唔會認識去伊森家嘅路,唔會從倉庫嘅角落裡翻出橄欖球和已經老去嘅伊森玩,更唔會搵到漢娜並把漢娜帶回伊森身邊。佢,可以講系完美地完成了佢嘅使命——搵到伊森,並且幫助伊森搵回年輕時嘅記憶與快樂。可系盡管咁,作為一條狗,佢仲系會有嘢唔理解。當年輕嘅伊森喺因腿傷失去獎學金後,成個人十分低落,對漢娜講「我哋分手吧。」時,貝利「有時候我覺得人類很復雜,佢哋總系做出我無法理解嘅事情」,就系個生動嘅例子。之不過,一只狗其實唔使理解人心嘅復雜,佢只需要通過鼻哥「嗅」出主人嘅心情好壞,相應地伸出脷抑或叼起橄欖球就行了。因為人對人付出唔一定獲得回報,但人對狗狗付出,一定會被當做系朋友一般睇待,所以作為一條狗,想完成使命也許很簡單。之不過,當一件簡單嘅事,擱到幾十年以後仍然堅持如初,就不在一個層次上了。所以當片尾嗰一幕,貝利嘅轉世可以跳過伊森嘅後背接住橄欖球時,寵物與主人嘅擁抱才咁震撼。
再嚟睇睇伊森。人生贏家般嘅青年:有獎學金,有女朋友,有熱愛嘅事物,被一場火災帶走咗獎學金與屋,原本光輝嘅未嚟唔復存在。若果當初喺二樓時佢嘅動作再快啲兒,或系舍棄貝利好讓自己下去,生活便唔會大轉彎。可系,在逃生嘅緊要關頭,佢最後一個逃生之前,先把貝利送了下去。喺佢眼裡,狗至少系跟自己同等重要嘅,甚至超過自己。事後,佢也並冇因此記恨貝利,喺貝利臨死前淚眼朦朧地陪伴着佢走完最後一程。也許正系咁正直嘅人,才能喺影片結尾嘆「幸福回流」吧。當結尾中,伊森、漢娜和貝利相隔數十年再次相聚,我想伊森喺人生轉彎後本唔應該有嘅孤獨,都得到了化解。
最後,相信每條狗都能搵到自己嘅果個伊森,然後快快樂樂地喺田野起伏嘅麥穗中奔跑,叼着橄欖球撲到伊森懷里。
[img]https://www.secretmovie.asia/uploads/video_thumb/1080.jpg[/img]

Mayday8692 2019-8-30 02:01 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

冬天的阳光 2019-10-21 09:07 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 點樣評價電影《一條狗嘅使命》?