查看完整版本 : 龍運E32A(改總站)(梨木樹至東涌發展碼頭)

LEMON3 2019-8-25 03:14 AM

龍運E32A(改總站)(梨木樹至東涌發展碼頭)

梨木樹開途經:和宜合道,昌榮路,昌榮路迴旋處,
青山公路,關門口街,沙咀道,大河道,青山公路,大涌道,
荃灣路,荃青交匯處,青荃路,青衣北岸公路,青嶼幹線
之後返回原有路線.
東涌發展碼頭開途經:原有路線駛至青嶼幹線之後經
青衣北岸公路之後經青荃路,荃青交匯處,荃灣路,
大涌道,青山公路,西樓角路,大河道,沙咀道,德士古道,
德士古道北,城門道,青山公路,昌榮路迴旋處,昌榮路
及和宜合道.
服務時間:
梨木樹開:0640<---->0020
東涌發展碼頭開:0540<---->0000
班次:維持每12分鐘至30分鐘一班.
收費,用車:維持不變.
備註:
龍運E32A改總站係梨木樹做總站後,九巴36將不會駛入梨木樹巴士總站,
梨木樹既居民需要平價36來往荃灣的話,可以步行往和宜合道搭36呢條路線.

以下就係龍運E32A搬總站之後所途經既分站:
(A)梨木樹往東涌發展碼頭方向:
(0)梨木樹邨公共交通交匯處.
(1)和宜合道運動場.
(2)同珍工業大廈.
(3)健全街.
(4)大窩口站.
(5)悅來酒店.
(6)寶石大廈.
(7)川龍街.
(8)大河道.
(9)富華街.
(10)大涌道福來邨.
(11)祈德尊新邨
(12)青嶼幹線收費廣場.
(13)東環.
(14)昇薈第2座.
(15)迎東邨.
(16)映灣園2期.
(17)怡東路.
(18)靈糧堂怡文中學.
(19)海堤灣畔.
(20)東涌新發展碼頭.

(B)東涌發展碼頭往梨木樹方向:
(0)東涌發展碼頭.
(1)海堤灣畔.
(2)藍天海岸5座.
(3)映灣園2期.
(4)映灣園1期.
(5)迎東邨.
(6)昇薈第3座.
(7)迎禧路昇薈.
(8)青嶼幹線收費廣場.
(9)祈德尊新邨.
(10)大涌道福來邨.
(11)愉景新城.
(12)荃灣站.
(13)大河道.
(14)川龍街.
(15)寶石大廈.
(16)名逸居.
(17)大窩口站.
(18)葵涌公立學校.
(19)新豐中心.
(20)海壩新村.
(21)石圍角新村.
(22)梨木樹邨公共交通交匯處.

此項龍運E32A改總站的好處就係:
(I)為梨木樹邨既居民提供直達巴士線來往東涌.
(II)可以方便東涌既居民有直達巴士線來往東北葵一帶(返工/放工).
(III)可以受惠大窩口站既乘客有($6.5)平價巴士線去梨木樹邨,唔需要再搭九巴48X,
同埋,又可以舒緩九巴48X係大窩口站去梨木樹邨既客量.
(IV)與其,(葵興/葵芳)既乘客去東涌偏向都係乘搭龍運E32呢條路線,倒不如
將龍運E32A改總站除咗可以減小行車里數外,還可以受惠埋梨木樹邨既居民.

此項龍運E32A改總站的壞處就係:
(I)九巴36需要搬站而影響梨木樹邨既居民要行路過去和宜合道搭車.
(II)影響綠小312的客量,始終現時梨木樹邨既居民有好多都係乘搭綠小312
去青衣站轉地鐵(東涌線)去東涌.
(III)影響九巴36的客量,始終龍運E32A改總站後,係荃灣(沙咀道)既乘客將會有一條
較快既龍運E32A去梨木樹.

[[i] 本帖最後由 LEMON3 於 2019-8-26 04:50 AM 編輯 [/i]]

chikeungchui 2019-8-25 12:47 PM

建議將屯元天M線轉48X的轉乘優惠移植至你的E32A線,因為48X的梨木樹乘客多數係這類客,如果唔將之移植,恐怕分擔唔到48X的梨木樹客。另外,建議大窩口往梨木樹的分段收費改為$4.3,使之回復以前36的收費水平

ame3738 2019-8-25 10:33 PM

E32A唔去葵涌道唔去葵芳, 不如擺荃灣算數

LEMON3 2019-8-26 04:53 AM

[quote]原帖由 [i]chikeungchui[/i] 於 2019-8-25 12:47 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=505490716&ptid=28471184][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
建議將屯元天M線轉48X的轉乘優惠移植至你的E32A線,因為48X的梨木樹乘客多數係這類客,如果唔將之移植,恐怕分擔唔到48X的梨木樹客。另外,建議大窩口往梨木樹的分段收費改為$4.3,使之回復以前36的收費水平 ... [/quote]

但係九巴同龍運既轉乘優惠就真係獨立運作,
兼且,雙方又真係好難做到免費轉乘優惠.

同埋,龍運E32A就真係冇乜可能再係大窩口加多個$4.3
既分段去梨木樹呀!!

LEMON3 2019-8-26 05:10 AM

[quote]原帖由 [i]ame3738[/i] 於 2019-8-25 10:33 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=505523974&ptid=28471184][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
E32A唔去葵涌道唔去葵芳, 不如擺荃灣算數 [/quote]

但我建議既龍運E32A改去梨木樹邨做總站都係除咗方便
梨木樹邨既居民都有直達巴士線來往東涌外,還可以順便
做埋(荃灣去梨木樹)既客以增加收入呀!!

同埋,係(葵芳,葵興)去東涌既乘客都係偏向搭龍運E32居多,
至於,係(荃灣去葵芳)既乘客都有大量(九巴/綠小)既路線
與及港鐵既選擇情況之下,基本上係(荃灣去葵芳)既乘客
都唔會留意呢條龍運E32A既路線,倒不如將龍運E32A係葵芳
改去梨木樹順便可以吸引埋(荃灣去梨木樹)既乘客使用.

至於,你所講將龍運E32A改去荃灣做總站又真係冇乜幫助,
{除非,龍運E32A改去灣景花園做總站,係灣景花園開出之後
跟九巴234X既定線去大河道,之後跟龍運E31上青衣北橋
之後返回原有路線去東涌發展碼頭(來回程一樣)}會比較對
龍運E32A既客量會有幫助,呢個定線起碼可以做到方便埋
(灣景花園及麗城花園)既居民有直達巴士線來往東涌,只不過
灣景花園冇位擺多條線又真係一個問題呀!!

[[i] 本帖最後由 LEMON3 於 2019-8-26 05:11 AM 編輯 [/i]]

ame3738 2019-8-27 12:14 AM

[quote]原帖由 [i]LEMON3[/i] 於 2019-8-26 05:10 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=505539405&ptid=28471184][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

但我建議既龍運E32A改去梨木樹邨做總站都係除咗方便
梨木樹邨既居民都有直達巴士線來往東涌外,還可以順便
做埋(荃灣去梨木樹)既客以增加收入呀!!

同埋,係(葵芳,葵興)去東涌既乘客都係偏向搭龍運E32居多,
至於,係(荃灣去葵芳)既乘客都有大量(九巴/綠小)既路線
與及港鐵既選擇情況之下,基本上係(荃灣去葵芳)既乘客
都唔會留意呢條龍運E32A既路線,倒不如將龍運E32A ... [/quote]

E32A既設立, 係為左方便東涌北乘客去荃灣同葵芳
呢班客係搭唔到E32
而且我唔認為梨木樹有幾多人需要去東涌北

荃灣往返梨木樹, 本身有36同多條城隧線, E32A只會分走客源, 唔見得會增加收入

出入粗野的腳指 2019-10-18 10:03 PM

其實又唔洗搞咁多, 只要A32改去梨木樹做總站, 加經東北葵再落返葵興站原線就得, 葵涌邨客量點都冇東北葵+梨木樹咁多, 無謂搶住條線, 最多上下繁加特車經葵涌邨...;
頁: [1]
查看完整版本: 龍運E32A(改總站)(梨木樹至東涌發展碼頭)