查看完整版本 : 日媒狂吹桃田賢斗:佢就系林李後嘅下一個傳奇

異域花色羊羊 2019-8-26 11:17 AM

日媒狂吹桃田賢斗:佢就系林李後嘅下一個傳奇

2019年瑞士羽毛球世錦賽男單決賽,現世界排名第一嘅日本名將桃田賢斗直落兩局完勝丹麥選手安東森,實現了日本選手在世錦賽男單比賽嘅首次衛冕。賽後,日本媒體對桃田唔吝贊美,直言佢系林丹和李宗偉之後嘅下一個傳奇。
[img]http://cms-bucket.ws.126.net/2019/08/26/5b6908b5bbef4db79ef0cef882106fe6.jpeg?imageView&thumbnail=550x0[/img]
呢場決賽,桃田賢斗以21-9和21-3輕攞對手。日本媒體《產經體育》對此表示:「桃田只用38分鍾就結束了決賽,對手完全跟唔上佢嘅節奏,日本選手從未展現過咁偉大嘅實力。」此外,《產經體育》還強調,桃田喺此次世錦賽之旅嘅全部6場比賽均以2-0攞勝,平均耗時僅為40分鍾左右,「顯示了壓倒性嘅優勢」。舊年嘅南京世錦賽,首次奪冠嘅桃田賢斗曾表示,「希望自己像林丹和李宗偉咁,成為全世界球迷為之助威嘅選手,成為被稱為『傳奇』嘅選手。」如今,桃田嘅掂衛冕,也讓佢成為了首次實現世錦賽男單比賽兩連冠嘅日本選手。

youyoume 2019-9-1 10:02 AM

其實運動比賽,不算那些比如足球的黑裁判為例,帶著民族性去看待也是無可厚非的,誰不願看到林丹繼續21分之後,除衫高呼勝利的一刻?畢竟年紀就是硬道理,運動員的生涯已經到了尾聲!繼續抱著民族性的去看他的接班人,那個戴著國家人民希望的罪魁禍首,諶龍不堪大用! 能力沒有人懷疑過他,但是心裡質素大家也看到了,失望!
所以大家也不用這麼的質疑桃田了,那個運動員希望在運動生涯發出亮光丶展現自己的能力?
諶龍也有過這樣的光輝歲月,但是他放棄了自己,怪誰呢?!

[[i] 本帖最後由 youyoume 於 2019-9-1 10:03 AM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 日媒狂吹桃田賢斗:佢就系林李後嘅下一個傳奇