查看完整版本 : 煮極白切雞都比人彈,索性喺唐心買唔使煩~

性感的師姐 2019-8-30 12:40 PM

煮極白切雞都比人彈,索性喺唐心買唔使煩~

日日放工都已經六七點... 仲要煮飯俾老公仔女食.... 煮飯都唔緊要.. 仲要成日彈我唔好食... 尤其是白切雞...佢哋鍾意食.. 但我煮極佢哋都彈三彈四... 有一日嬲嬲地...喺唐心買返嚟畀佢哋食... 點知佢哋竟然話好正... 叫我以後唔好煮喺唐心買就算.... 初初聽完都好鬼嬲... 但而家諗落仲好...唔使煩... 你估買隻雞煮好容易咩....

出入回收的主題 2019-8-30 02:49 PM

*** 該帖被屏蔽 ***

fai168888 2019-8-30 05:15 PM

煮小樣唔好咩

ginger.333 2019-8-30 10:12 PM

[quote]原帖由 [i]性感的師姐[/i] 於 2019-8-30 12:40 PM 發表 [url=https://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=505811555&ptid=28486493][img]https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
日日放工都已經六七點... 仲要煮飯俾老公仔女食.... 煮飯都唔緊要.. 仲要成日彈我唔好食... 尤其是白切雞...佢哋鍾意食.. 但我煮極佢哋都彈三彈四... 有一日嬲嬲地...喺唐心買返嚟畀佢哋食... 點知佢哋竟然話好正... 叫我以後唔好煮喺唐心買就算.... 初初聽完都好鬼嬲... 但而家諗落仲好...唔使煩... 你估買隻雞煮好容易咩.... ... [/quote]

不夠重味?
整鼓油雞。

swbc 2019-8-31 10:07 AM

我會用鹽焗雞粉醃隻雞半日,然後蒸大半個鐘,再整薑蔥蓉,好食過出面買。

malulu33 2019-9-2 01:07 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

qscwdvef 2019-9-2 02:46 PM

又做少樣,高興啦

401 2019-9-3 09:44 AM

遷就太多,  唔知辛苦,  試下放手.....

異域巨額菠菜 2019-9-4 01:19 AM

其實白切雞 要係家中煮得好 係比較難
如果太累就外購 免得煮得唔好又要聽說話 又唔開心 
因為家父都有白切雞引 所以之前都有向人討教過
首先要有個可以浸哂隻雞的煲 
羅繩梆住個雞頭  或 鈎住 
煲水至大滾 關火 成隻雞放落去泡 落蓋焗
三四分鐘 開羅出黎 散一散再焗 重覆至熟 最好就肉剛離骨 但斬開骨有血水 請隨起好 離水後用冰水浸泡一會兒
此舉會令雞皮更彈牙 而且砌時雞皮無咁易甩同可以洗走過多的油脂 斬件可食用此時雞肉還有熱力 
如非即時食用 記得加熱後才好斬件 唔係白費工夫
所以無時間還是買吧 希望以上食譜幫到你

異域巨額菠菜 2019-9-4 01:22 AM

補充 如水唔夠熱 雞要離水 再滾起再浸

沉睡肉肉羔羊 2019-9-5 03:16 AM

床上含情的妹妹 2019-9-5 10:13 PM

高達宇宙的羊 2019-9-7 04:57 PM

alreadyY 2019-9-9 11:59 AM

你老公肯食街買嘅餸,唔使你煮你執到啦,我恨都恨唔到,唉!!

我是肉麻弟弟 2019-9-9 01:06 PM

museee 2019-9-10 12:18 PM

唔好玩啦!!返完一日工仲要整白切雞,我見到唐心係U爸同熊貓都有得叫,舒舒服服等佢送上門,圍返條數好過你自己煮喇!你老公先係有見地呀!

宇宙謝皮 2019-9-11 12:38 PM

白切雞好唔好食,關鍵係隻雞本身靚唔靚,樓主係咪買啲平嘅冰鮮雞,所以咪煮極都唔好食?

無盡豐滿的膠樽 2019-9-12 10:45 AM

性感的師姐 2019-9-12 12:04 PM

[quote]原帖由 [i]宇宙謝皮[/i] 於 2019-9-11 12:38 PM 發表 [url=https://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=506543757&ptid=28486493][img]https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
白切雞好唔好食,關鍵係隻雞本身靚唔靚,樓主係咪買啲平嘅冰鮮雞,所以咪煮極都唔好食? [/quote]
我都覺得係... 自己食過唐心啲雞真係嫩滑D.... 唔計個味道.... 我買啲雞點都做唔到咁滑... 不過我咁夜先收工... 喺街市都買唔到咩嘢... 都喺超市買冰鮮雞... 有啲錢真係冇得慳... 個味道真係有啲唔同... 依家放工先買外賣返去...少好多煩腦...
頁: [1]
查看完整版本: 煮極白切雞都比人彈,索性喺唐心買唔使煩~