查看完整版本 : 生姜嘅作用

dang愛yc往事 2019-8-30 04:01 PM

生姜嘅作用

生姜貼肚臍眼有何作用

調理腸道功能

由於飲食習慣唔良,如經常暴飲暴食,三餐冇規律等等,引起嘅腸道紊亂而誘發腸炎,此類患者,可以將生姜切碎後放喺肚臍上,利用生姜敷肚臍可以起到治療腸炎嘅作用。另外,食太撐而引起嘅出現腹脹、抑或常有便秘者,又或系食欲唔振等,也可以通過生姜敷肚臍改善呢些唔適症狀。
避免暈車浪暈船
很多嘅人喺坐車陣都會暈車浪。呢種問題一直系許多人嘅困擾,而生姜敷肚臍可以有效防止呢種現象嘅發生,不僅會比服用葯物嘅效果更好,而且未過多嘅副作用。
  驅散寒氣
生活中,多數女性都系寒性體質,喺冬季容易手腳冰涼,會比一般人更加驚冷,喺生理期,常會因寒氣過重而引發嚴重嘅痛經,宮寒症狀明顯,生姜有非常好嘅祛寒效果,有呢些寒性症狀者,可以使用生姜敷肚臍,嚟祛除體內嘅寒氣,暖宮散寒,增加體溫。另外,因着涼而引起嘅腹痛,腹瀉,頭痛等等問題,也可以用生姜敷肚臍嚟進行治療,效果也非常明顯。.
有抗癌效果
生姜中含有嘅姜黃素,系一種具有很強抗癌作用嘅物質,對皮膚癌和由氧化偶氮甲烷所誘發嘅大腸癌,有着非常唔錯嘅抑制作用。

羞澀嘅魔女 2019-8-30 04:45 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

尤里之手 2019-8-30 04:52 PM

我哋家中意食涼拌生姜。多謝樓主分享!建議你哋也可以試試!

中午花色主席 2019-8-30 07:00 PM

多謝分享!生姜的確不錯

果個滴滴菠菜 2019-9-1 03:33 PM

用嚟泡腳!

沉睡小小核心 2019-9-4 12:12 AM

紅糖姜茶超好飲

山邊泛黃的樓盤 2019-9-4 10:45 AM

天生變態的牛牛 2019-9-4 04:50 PM

頁: [1]
查看完整版本: 生姜嘅作用