查看完整版本 : 被狗狗咬傷後點辦 點樣正確嘅處理傷口

dang愛yc往事 2019-9-2 09:50 AM

被狗狗咬傷後點辦 點樣正確嘅處理傷口

依家嘅人們特咪喜愛養一些狗狗作為寵物,雖然佢哋很討喜,但系我哋唔得夠避免佢有時也會偶爾「抓狂」一下,要系一個唔小心,被狗狗咬到了,而又冇及時作出處理,咁會讓自己很受傷害,因為有些狂犬病嘅潛伏期有十年之久,而一旦發作,危急生命。

如果唔小心被狗狗咬到,我哋第一要開始觀察傷口,睇傷口系否有齒印和血跡。尤其系被瘋狗咬了後,要立即並細致地處理傷口,最好系喺半個小時內先用3%-5%鹼水抑或系0.1%新潔爾滅清洗傷口,然後立即用酒精塗抹患處。

做完以上事情後,一定要到就近嘅醫療機構進行就診,喺24小時內注射狂犬疫苗。大家一定唔好輕視呢個疫苗注射,因為許多人認為被狗咬了也冇多大問題,特咪系啲小小嘅傷口,根本唔放喺心上,其實大家要明,狂犬病可以喺一天後嘅下一秒發作,也可以喺十年後嘅下一秒發作… …

身體系自己嘅,我哋絕對唔得怠慢,呢些被狗狗咬傷嘅急救措施對大家定系有幫助嘅,希望大家能夠引起重視。

Mayday8692 2019-9-2 02:24 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

羞澀嘅魔女 2019-9-3 09:25 AM

山邊泛黃的樓盤 2019-9-4 10:51 AM

壯陽冰凍的婆仔 2019-9-14 04:22 PM

學習到了!多謝分享

高大白滑的獅子 2019-9-17 11:01 PM

多謝分享

海邊回收的美人 2019-9-18 09:07 AM