查看完整版本 : 蓮子心嘅功效

dang愛yc往事 2019-9-2 02:29 PM

蓮子心嘅功效

蓮子心嘅功效

咁蓮子心嘅功效與作用到底系乜呢,我哋只有了解了蓮子心嘅功效與作用後,我哋才能懂得喺生活里面好好利用蓮子心嚟為我哋嘅健康服務。

蓮子心,異名薏(《爾雅》),苦薏(《本草圖經》),蓮薏(《綱目》),蓮心(《本草再新》)。為瞓蓮科植物蓮嘅成熟種子嘅綠色胚芽。主產湖南、湖北、江西、福建、江蘇、浙江等地。性味苦,寒。清心,去熱,止血,澀精。治心煩,口渴,吐血,遺精,平和五臟之氣。
①《食性本草》:"生攞為末,以米飲調下三錢,療血渴疾、產後渴疾。"②《日華子本草》:"止霍亂。"③《大明一練志》:"清心去熱。"④《醫林纂要》:"瀉心,堅腎。"
⑤《本革再新》:"清心火,平肝火,瀉脾火,降肺火。消暑除煩,生津止渴,治目紅腫。"⑥《隨息居飲食譜》:"斂液止汗,靖熱養神,止血固精。"
【用法與用量】內服:煎湯,0.5~1錢;或入散劑。
  用蓮心12克,每天代茶飲用,可以降脂、清熱、安神、強心。
  1、蓮子心茶不宜長期飲用,否則會對偏寒性體質嘅人造成唔利嘅影響。平常屙屎干結以及腹部脹滿之人,也唔適宜飲用蓮子心茶。
  2、蓮子心茶雖然具有緩解煩躁失眠嘅功效,但只適用於輕度失眠。失眠症狀較為嚴重嘅人,仲系要及時就醫,遵照醫囑逐漸改善症狀。

沙龍棒棒糖 2019-9-2 02:53 PM

蓮子煮粥更好點吧,做茶嘅話太苦了,

羞澀嘅魔女 2019-9-3 09:24 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

yuyiyi 2019-9-12 08:43 AM

bunny0729 2019-9-15 07:22 AM

謝謝你分享!

井底花色流彈 2019-9-15 12:46 PM

沒想過蓮子心都有用處的,平常都直接掉了

klspk323 2019-9-19 12:50 AM

謝謝分享

yuyiyi 2019-9-19 09:01 AM

winballball8 2019-9-20 10:21 PM

Thanks for sharing

KKwinYY 2019-11-27 01:36 PM

KKwinYY 2019-11-28 11:42 PM

無盡平平鞋抽 2019-11-29 10:01 AM

以前嫌苦,蓮心都系直接掟掉嘅,居然還有呢些功效呢

前期浪漫的貓奴 2019-11-29 07:48 PM

kk1993 2019-12-20 02:50 PM

thanks for sharing

沉睡委屈的豬豬 2019-12-22 08:05 PM