查看完整版本 : 法庭排期

jeeuo 2019-9-8 06:47 PM

法庭排期

問問現在法庭排期, 隨了正常做開個D case, 現在多左(特別case) 會不會影響(正常做開個D case 條隊), 起碼條隊都要排長d?
如果接到咁多case, 法庭工作人員有無增加資源, 加人手?
還有, 判決後, 懲教個邊有無咁多位.
謝謝.

icborn 2019-9-8 11:56 PM

[quote]原帖由 [i]jeeuo[/i] 於 2019-9-8 06:47 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=506381077&ptid=28511893][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
問問現在法庭排期, 隨了正常做開個D case, 現在多左(特別case) 會不會影響(正常做開個D case 條隊), 起碼條隊都要排長d?
如果接到咁多case, 法庭工作人員有無增加資源, 加人手?
還有, 判決後, 懲教個邊有無咁多位.
謝謝. ... [/quote]
唔知,特別呢排咁多運動的案件。

jeeuo 2019-9-9 12:37 AM

最關心現在排期的. 會不會有影響.
如最後有幾千位入左懲教, 到時邊有咁多人手? 有床位? 我諗唔明. 增加資源? 加人手? 還是找地新建監獄?

最後DOJ,法庭工作人員,懲教,個個部門話增加資源? 加人手? 邊有咁多錢, 唔通叫警方找數. 是警方什麼拉一通. 就比DOJ就算.

[[i] 本帖最後由 jeeuo 於 2019-9-10 11:24 AM 編輯 [/i]]

股市係我提款機 2019-9-9 09:41 AM

香港司法系統根本無可能處理千多單案件,佔中運動最後都係告了幾十人,所以其實依千幾人完事後大部份都係放返,除了幾十個嚴重暴動之外

笨豬傻咪 2019-9-9 10:07 AM

[quote]原帖由 [i]jeeuo[/i] 於 2019-9-9 12:37 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=506400192&ptid=28511893][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
最關心現在排期的. 會不會有影響.
如最後有幾千位入左懲教, 到時邊有咁多人手? 有床位? 我諗唔明. 增加資源? 加人手? 還是找地新建監獄?
最後DOJ,法庭工作人員,懲教,個個部門話增加資源? 加人手? 邊有咁多錢, 唔通叫黑警找數. 是黑警是什麼拉一通. 就比DOJ就算. ... [/quote]
樓主好似問路形式通知班曱甴放心衝咁樣:smile_13:

jeeuo 2019-9-9 10:31 AM

你想多了, 不是政府預算話無錢, 現在又傳派錢, 那日常部門每年的預算都要提交財委會審批.
由警方轉交DOJ, 這千多單case, 你話無加人手假的. 無額外用資源假的. 你知政府OT, 基本是Time Off的, 現在話折現. 不是10個8個... 警方後勤+doj+法庭 個D人員OT 錢點計.
特別警方本身已經好福利, 現在OT話折現, 重要千多位警方條數點計. 管理層都無常識, 比班小這樣 OT. 唔該加人, 無人, 找學堂trainer做, 學堂個D學生都有人工. 咁樣浪費.

轉交DOJ. 起碼都好. 但警方還調查中, 都唔知要幾長時間先會轉doj.
警方調查, 最小用1年DOJ.最小用1年法庭.最小用1年
粗略都用3年. 條數就咁計.

[[i] 本帖最後由 jeeuo 於 2019-9-10 11:25 AM 編輯 [/i]]

wilzon 2019-9-9 11:25 AM

樓主的帖根本帶有政治色彩
前一句黑警, 後一句黑警
係為法治社會, 有人犯法就要拉, 證據充份就要告
人手安排唔應該係拉唔拉, 告唔告的準則

111x111=12321 2019-9-9 11:34 AM

繼續寫黑警而想討論的話, 現在社會自從蒙面破壞縱火起, 香港是甚麼氛圍?
是黑社會.
[color=#8b0000]此黑社會已是全港[/color], 數人頭, 你懂的, 警察黑三萬, 反對派黑,[color=#8b0000] 你自己報,[/color] 二百萬 OR 幾十萬? :smile_41:

jeeuo 2019-9-9 11:39 AM

我也許有時會支持警方(白警).
我認同你, 但無可能個case 要1年,2年調查.先比doj 接, 又要1年,2年調查.
人手安排重要的, 除了裁判法院, 一定有影響,
看上, 高等法院區域法院遺產承辦處家事法庭土地審裁處勞資審裁處小額錢債審裁處淫褻物品審裁處死因裁判法庭
也有影響排期嗎?

[[i] 本帖最後由 jeeuo 於 2019-9-10 11:25 AM 編輯 [/i]]

股市係我提款機 2019-9-10 12:50 AM

黑警依個字問心已好客氣了

jeeuo 2019-9-10 11:23 AM

算吧, 那我撤回用字(黑景), 改為警方吧. 但排期有沒影響?

[[i] 本帖最後由 jeeuo 於 2019-9-10 11:26 AM 編輯 [/i]]

股市係我提款機 2019-9-10 01:25 PM

排期我都講左,香港的法律系統處理唔到咁多人,佢地最後係無條件釋放,由於咁樣,所以要有另類措施招待佢地,咩措施大家好清楚唔洗我講了,再唔清楚可以去連x睇
頁: [1]
查看完整版本: 法庭排期