查看完整版本 : 李矛曾因檢舉李永波被踢出國家隊 與國羽成死敵

沉睡忽凌塞 2019-9-8 07:23 PM

李矛曾因檢舉李永波被踢出國家隊 與國羽成死敵

講到李矛,也許年輕球迷並唔熟悉,可系資深嘅羽球睇客聽到呢個名字時,多數都會豎起手指公。佢曾系和李永波一起,將國羽帶出低谷嘅領航人。1994年廣島亞運會,僅獲7枚銅牌嘅國羽陷入了前所未有嘅低谷。但一年後嘅瑞士洛桑,中國羽毛球隊迎嚟復蘇,決賽中3:1戰勝印尼隊後,首次捧回蘇迪曼杯,迅速從一年前嘅陰影中走出。決賽最後一球拿下後,成個中國隊嘅教練組喺獲勝以後興奮地抱喺了一起 。當時,羽毛球隊嘅總教練系李永波。而與佢搭檔嘅男隊單打主帥,就系李矛。此後,佢又連續兩次幫助國羽將蘇迪曼杯帶回。喺佢嘅調教下,羅毅剛、孫俊、董炯、陳剛呢「四大金剛」相繼冒頭。董炯、孫俊開始輪流排名世界第一,羅毅剛排名第四。與此同時,李矛還培養出了吉新鵬、夏煊澤、陳宏等後備梯隊,中國男單開始了稱霸世界嘅步伐。李矛和李永波「雙李」也成了上世紀九十年代公認嘅帶領國羽崛起嘅功臣。
然而就同諸多歷史故事中「布衣」而起嘅王侯將相嗰般,李矛和李永波,經歷了共患難,卻未能同富貴。1998年,當時擔任男單主教練嘅李矛,與時任中國羽毛球隊副總教練嘅李永波之間產生了矛盾,而後,因「懷疑隊中存在經濟問題、對李永波工作作風唔滿」,國羽內部爆發了「集體彈劾行動」。嗰次活動中,除田秉義外,國羽教練組其余成員一同聯名上書,彈劾李永波。之後,訓練局公布了調查結果,內容系「李永波個人唔存在貪污和挪用公款嘅問題,佢主要負領導和管理唔善嘅責任。」隨後,李矛、李玲蔚等彈劾李永波嘅教頭全部離開了國羽,李矛與中國羽毛球隊嘅恩怨也從此開始。退出國羽後,李矛開始了漂泊生涯。佢輾轉多國執教,並且每到一處,都能調教出一茬接一茬嘅世界級嘅名將。一方面與國羽叫板嘅同時,另一方面佢喺男單方面嘅執教能力得到了廣泛嘅認可。擔任韓國隊主教練時,李矛培養出李鉉一等男單高手。2003年,李炫一喺蘇杯決賽中擊敗陳宏,為韓國隊從中國隊手中奪回蘇迪曼杯立下頭功。但此後,風頭正勁嘅佢卻喺2005年突然終止了與韓國羽協嘅合同,遠赴馬嚟西亞,接過了大馬國家隊嘅教鞭,成為了國羽另一位強力對手李宗偉嘅教練,強強聯手,威脅再度升級。2006年,與李矛聯手嘅李宗偉迅速與國羽擦出「火花」。2006年世錦賽男單1/4決賽,輸畀咗鮑春嚟嘅李宗偉賽後表示,比賽時李永波一直喺睇台上喊叫,並威脅講要打斷佢嘅腿,而李永波則表示李宗偉喺比賽中經常亂喊干擾裁判,自己只系提醒鮑春嚟叫李宗偉閉嘴。李永波甚至還喺接受采訪時評價李宗偉「好嘅冇學會,毛病學了唔少」,被外界認為暗指李矛。
[img]http://cms-bucket.ws.126.net/2019/09/06/59c3572f7f684d0a9f8b65302815fb77.jpeg?imageView&thumbnail=550x0[/img]
2008年,李矛「國羽死敵」嘅角色喺與林丹嘅沖突中被演繹到了極致。當年,重回韓國執教嘅李矛率領弟子李炫一坐鎮韓國主場,迎戰林丹和佢背後嘅李永波。因為林丹認為裁判誤判要求改判,李矛和林丹發生了言語沖突,林丹甚至將球拍掟過去,但冇砸到李矛,此後雙方被主裁判等人拉開。
不僅咁,佢培養嘅朴成煥更系被外界冠以「林丹克星」嘅稱號,李矛本人也曾豪言,「只要系對陣林丹,我哋就有機會。」
頁: [1]
查看完整版本: 李矛曾因檢舉李永波被踢出國家隊 與國羽成死敵