查看完整版本 : 西湖龍井茶嘅泡法(一)

中午謝皮的小腸 2019-9-17 04:50 PM

西湖龍井茶嘅泡法(一)

上投法
  1、准備約莫200ml嘅玻璃杯(茶水比例約1:50),倒入85℃左右嘅沸水後再放入4克左右龍井茶葉。(茶道表演中會採用茶則、茶荷置茶)
  2、等待龍井茶葉一片一片慢慢下沉。
  3、龍井茶葉喺茶杯中慢慢舒展,上下沉浮。
  4、靜待茶葉上下浮動,湯明色綠,龍井茶葉溶出茶湯後,即可品嘗。
  靜待龍井茶一片一片下沉,欣賞佢哋慢慢展露婀娜多姿嘅身態。茶葉喺杯中逐漸伸展,一旗一槍,上下沉浮,湯明色綠,歷歷喺目。

花满渚 2019-9-18 11:42 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

行摄路上 2019-9-18 02:25 PM

lindadadeya 2019-9-18 04:53 PM

學到了

晚間野生的高峰 2019-9-18 05:50 PM

學習到了

klspk323 2019-9-19 12:55 AM

謝謝分享

yuyiyi 2019-9-19 08:53 AM

姜雨薇 2019-9-19 11:34 AM

連續自信的鞋抽 2019-9-19 04:47 PM

連續自信的鞋抽 2019-10-28 07:53 PM

pengjie369 2019-12-30 01:52 PM

R.Man 2020-1-15 05:47 PM

西湖龍井茶 泡法(二)

中投法:smile_38::smile_38::smile_38:
  1、准備約莫200ml嘅玻璃杯,先喺杯中倒入約三分之一嘅85℃左右沸水,之後再放入5~7克左右龍井茶葉。
  2、待龍井茶葉慢慢舒展後,可輕微搖動茶葉,使干茶更快融入,再加滿沸水即可飲用(注:水唔得加嘅太滿)
  3、靜待茶葉上下浮動,龍井茶葉溶出茶湯後即可品嘗。

R.Man 2020-1-15 05:50 PM

西湖龍井 泡法(三)

下投法:smile_o12::smile_o12::smile_o12:
 准備瓷蓋杯(本例大小約150ml),溫杯,投入適量龍井茶葉。加入些小適溫滾水,拿起沖泡杯,徐徐搖動使茶葉完全濡濕,並讓茶葉自然舒展。
待茶葉稍為舒展後,加入九分滿滾水,等待茶葉溶出茶湯。用杯蓋稍微撥動茶湯,使茶葉溶出嘅茶湯更平均,倒入小茶杯中品飲。
1、用剛燒嘅滾水溫杯,用茶匙從茶葉罐里攞適量茶葉(一般一次放5-7g,根據個人口味而定)放入玻璃杯中。
 2、待滾水涼至85度左右,高提水壺,沖入適量嘅水,已覆蓋所有茶葉為佳。
3、溫潤茶芽:採用「迴旋斟水法」向杯中注水些小,以1/4杯為宜,溫潤嘅目的系浸潤茶芽,使干茶吸水舒展,為將要進行嘅沖泡打好基礎。搖香30秒左右,手捧玻璃杯,朝一個方向輕輕搖動玻璃杯,讓茶葉濕潤均勻受熱。
  4、用滾水溫過杯,倒出水,再投放茶葉,再用懸壺高沖法注入滾水至九分滿。溫潤嘅茶芽已經散發出一縷清香,呢時高提水壺,讓水直瀉而下,接着利用手腕嘅力量,上下提拉注水,反復三次,讓茶葉喺水中翻動。
  5、品飲:杯中茶水飲到一半時,就可以續水了,沖泡嘅時間,系要隨沖泡次數而增加。

合拼西湖龍井嘅泡法(一)(二)(三)
頁: [1]
查看完整版本: 西湖龍井茶嘅泡法(一)