查看完整版本 : 啤酒洗頭可以改善髮質

寒冬小核心 2019-9-19 09:45 AM

啤酒洗頭可以改善髮質

啤酒洗頭嘅原理係咩?

1、弱酸性

啤酒係無氧發酵制成的, 含有碳酸和醋酸的成分, 一般 ph 值在 4.4~4.6, 和大多數護髮素嘅 ph 值非常相似, 可以通過弱酸性閉郃毛鱗片, 達到頭髮柔順嘅效果。 而且啤酒呢種弱酸性同普通護髮素矽油性質的弱酸性不同, 前者對頭髮幾乎沒有副作用, 是更天然同健康嘅嘢。

2、氨基酸和維生素

由於啤酒都係天然穀物發酵而成, 含有好多植物性的營養元素, 尤其以氨基酸和維生素 b2 益晒頭髮生長, 另外啤酒中都含有豐富的鈣、磷等微量元素, 可以話普通洗髮水可以含有的營養元素, 啤酒含量仲高, 係名副其實嘅頭髮營養品。

3、酒精

啤酒酒精度數一般係 9~11度, 呢個低酒精度數同頭皮其實係有健康刺激作用的, 既有屑促進血液循環去殺菌嘅效果, 又唔會刺激頭皮過頭。 另外酒精對油脂嘅溶解度比普通水要強咁啲, 所以啤酒洗頭都可以用嚟控油同去頭屑。

點樣用啤酒洗頭最啱?

網上針對啤酒洗頭嘅方法有好多, 一般黎講公認嘅正確方法係咁樣嘅:

1、正常洗頭

首先都係要正常洗頭, 唔使洗得時間太長, 1~2分钟即可, 把時間留給以後啤酒洗頭嘅時間, 呢個階段可以用一些洗髮水, 都可以唔使, 睇頭髮乾淨嘅情況。

2、啤酒洗頭

啤酒要用小麥或穀類發酵的, 因為呢隻啤酒營養最豐富。 將啤酒倒入盆中, 用熱水沖淡, 啤酒同熱水既比例不超過 1:2, 啤酒少啲唔緊要。 呢個啤酒稀釋液就係用嚟洗頭嘅。 將頭髮浸泡在啤酒液度, 反覆清洗、揉搓, 由每根頭髮都充分和啤酒液接觸, 可以洗5~10分钟。

3、清洗乾淨

用啤酒洗完頭之後頭髮會有 D 啤酒的味道, 呢個時候可以用清水清洗番勻, 呢個時候就唔好再用洗髮水了。 洗完頭髮之後最好唔好梳都唔好吹風, 而是抹乾之後自然晾乾, 保持柔順嘅效果。

要注意嘅係, 啤酒洗頭唔可以日日用, 將佢當做每周一次的天然護理就得啦。 啤酒護髮作用好好, 但係清潔能力較差, 日日用會導致頭髮洗唔乾淨。

哪些人適合啤酒洗頭?

頭髮乾枯、分叉、打結這類人可以用啤酒護髮, 用後好柔順。 有頭皮同油脂旺盛嘅人都可以使用, 都會有 D 效果。 酒精過敏者、老人、小孩係唔建議使用這個方法的, 再怎麼說也是含有酒精的成分, 對頭皮有一定的刺激作用。

追风者 2019-9-20 09:29 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

winballball8 2019-9-20 09:55 PM

Thanks for sharing

Sweet711cat 2019-9-22 12:59 AM

樓下默默的蛇 2019-9-22 03:59 PM

thx

nat_k 2019-9-23 12:51 PM

啤酒洗頭?!唔係吓嘛!

com@ 2019-9-24 04:58 PM

前往奔放的老闆 2019-9-28 04:21 PM

又漲知識了

井底花色流彈 2019-9-30 04:35 PM

從沒想過啤酒可洗頭

kwansl 2019-11-11 06:09 PM