查看完整版本 : 黑嘅人點白(一)

無盡深情的西瓜 2019-9-21 08:43 AM

黑嘅人點白(一)

作為一個皮膚黑嘅人,你點樣證明自己可以白呢?你首先得弄懂自己點解黑。

無盡深情的西瓜 2019-9-21 08:44 AM

1、[黑嘅本質系乜?]
無論你系天生黑仲系後天黑,本質都系黑色素。黑色素嘅老家喺表皮深層嘅黑色素細胞,呢些細胞負責合成黑色素。
產生嘅黑色素如果乖乖呆喺表皮深層,嗰對膚色系冇乜影響嘅,但佢哋天生唔羈愛自由,偏偏中意往外跑,會跑到角質細胞裡面,隨着角質更新,慢慢從皮膚深層郁到皮膚淺層(角質層)。於系別人就能睇到你皮膚黑了。

[[i] 本帖最後由 無盡深情的西瓜 於 2019-9-21 08:48 AM 編輯 [/i]]

無盡深情的西瓜 2019-9-21 08:45 AM

咁,你黑嘅程度系由乜決定呢?

黑色素嘅數量以及分布決定嘅。你跟一個非洲黑人相比,佢哋嘅黑色素數量肯定秒殺你。如果黑色素分布唔均勻,都聚集到一個地方,咁就會喺局部形成色素沉着、色斑。所以你比別人黑系因為你嘅皮膚黑色素數量比別人多。你有色斑系因為局部嘅黑色素分布唔均勻。

無盡深情的西瓜 2019-9-21 08:49 AM

2、[促進黑色素形成嘅因素有邊些?]
點解你嘅黑色素比別人多?最主要嘅原因系因為你嘅黑色素細胞比別人活躍,所以產生嘅黑色素就多。

無盡深情的西瓜 2019-9-21 08:50 AM

黑色素細胞合成黑色素嘅過程系咁嘅:
比較多見嘅影響因素有:
❶紫外線:點解太陽會把皮膚曬黑,而唔系曬白呢?因為紫外線可以激活酪氨酸酶嘅活性,酪氨酸酶能促進黑色素嘅產生,當酪氨酸酶活性一升高,黑色素細胞就像打了興奮劑,變得更嗨,產生更多黑色素,導致皮膚變黑,所以要白最基本嘅就系防曬。
❸炎症:長過痘或受過傷嘅就知,傷口好了,但傷口皮膚顏色會加深。因為炎症反應會使黑色素細胞活躍,產生更多嘅黑色素堆積喺表皮當中。
❹天生黑:基因決定了呢一類人嘅黑色素細胞就比別人活躍,就系講還喺阿媽胎時,黑色素細胞就處於興奮狀態,所以黑色素嘅數量自然比別人多。例如非洲黑人,很多人以為非洲人系曬黑嘅,其實非洲人之所以黑跟太陽冇半毛錢關系,佢哋天生皮膚就黑。
❷激素(包括雄激素和雌激素):呢兩種激素如果超過一定水平都可刺激黑色素細胞產生更多黑色素。舉個栗子,大姨老母駕到時,臉上嘅色斑會加深,因為大姨老母嚟時雄激素上升,導致黑色素增多。還有就系有嘅人懷孕時會長黃褐斑,系因為懷孕時雌激素增多,導致黑色素增多。

無盡活潑的樓主 2019-9-25 03:37 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

無名小姐 2019-9-29 09:38 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

農場白滑的回覆 2019-10-4 07:55 AM

瘦了就會黑咩?肥陣唔黑嘅,瘦了就更黑
頁: [1]
查看完整版本: 黑嘅人點白(一)