查看完整版本 : 飛碟打法初學者,目前打了2個月,癮大水平低,一般也就打一百二三,最好也就系打過幾次一百八

rdjpane7094 2019-9-22 10:45 AM

球館嘅球打孔唔一致,每次打完右手手指公指甲蓋右側都磨嘅很疼,發硬,起繭,想買個低檔啲嘅球自己用,球嘅外觀倒冇啥要求,只系飛碟打法,希望球離手以後喺球道上轉起嚟比較好睇,咁視覺效果好,有助于維持打球嘅好心情,中意保齡球嘅人都知,心態嘅平穩對打球至關重要,最后一個問題就系,我暫時用嘅系10磅嘅球,球館有兩種10磅球,一種淺藍色,新啲,亞光面,拿起嚟感覺輕,打起嚟覺得飄;另一種系深藍色很舊嘅,拿起嚟明顯比前者重,打起嚟會准一些,呢兩種球上都系寫嘅10磅,我用深藍色重啲嘅明顯比淺藍色嘅要順手,如果拿球館嘅11磅球對比,又明顯比呢兩種都重,呢就牽涉到我如果買球嘅話,應該買多少磅嘅,本人身高175,體重160,體型還算系偏壯。臂力和下盤力量應該唔算差,睇網上講打球幾個月以後臂力會明顯上升,呢個時候會自覺地換重啲嘅球,所以我想,10磅嘅球打完孔以後還剩9.6磅,可能以後會覺得輕,果個系唔系應該買11抑或12嘅,球館嘅一群飛碟球高手一般最重也就系用到12磅嘅球。
就咁多問題,隨時補充。另發現無忌論壇里居然冇保齡球交流帖,希望有高手能開一個。

av2002av 2020-7-31 01:33 AM

[quote]原帖由 [i]rdjpane7094[/i] 於 2019-9-22 10:45 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=507119707&ptid=28546570][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
球館嘅球打孔唔一致,每次打完右手手指公指甲蓋右側都磨嘅很疼,發硬,起繭,想買個低檔啲嘅球自己用,球嘅外觀倒冇啥要求,只系飛碟打法,希望球離手以後喺球道上轉起嚟比較好睇,咁視覺效果好,有助于維持打球嘅好心情,中意保齡球嘅人都知,心態嘅平穩對打球至關重要,最后一個問題就系,我暫時用嘅系10磅嘅球,球館有兩種10磅球,一種淺藍色,新啲,亞光面,拿起嚟感覺輕,打起嚟覺得飄;另一種系深藍色很舊嘅,拿起嚟明顯 ... [/quote]
以你的體格黎講最小都要用11磅2-3OZ,按正常的話11磅5-6OZ即可,但你想啲pin爆嗰就用11磅8OZ,想當年臺灣最勁嗰個先用12磅3(好多年前)

soilvvang 2020-10-2 09:41 AM

160磅正常是打15,16磅,初學就打輕些,13磅吧,唔建議學打飛碟,先學打直線,然後轉學打finger tape
頁: [1]
查看完整版本: 飛碟打法初學者,目前打了2個月,癮大水平低,一般也就打一百二三,最好也就系打過幾次一百八