查看完整版本 : 英雄聯盟之天王時代

滋陰灰神童 2019-9-30 10:54 AM

英雄聯盟之天王時代

第一章,嶄新嘅時代
夜涼如水,繁星滿天。

睇着露台下霓虹繽紛嘅街景,蘇杭輕巧地轉了幾下手中銀灰色金屬U盤,信手向前一拋。

「老豬,呢個系你要嘅訓練計劃表,所有上單互相對線嘅操作技巧,傷害判定,技能判定,爆發點,以及呢個賽季各大賽區出現過,和我認為會出現嘅團戰打法都喺裡面,能做到一半,打個王者很隨意。」

啪。

U盤落到面前,朱明肥臉揚了幾下。

「對了,記得畀我轉賬,寫呢份嘢可唔容易,廿八個小時啊,我一分鍾幾錢你知麼?算了算了,你小氣也唔系一天兩天,老地方,你請客,平你了。」

滋陰灰神童 2019-9-30 10:56 AM

「唔講話當你默認啊,好了,我去瞓了。」蘇杭揉了揉發紅嘅眼,打了個哈欠。

「你知我要嘅唔系呢個。」朱明強行壓抑着怒氣。

「喂喂喂,做人要講道理,你講戰隊上單弱,要我想辦法,我用了咁多精力,你唔好?」蘇杭聳聳肩:「得,送你總成了吧,rank第一上單親筆攻略,也就你有呢個面子要嘅到。」

嘭!

朱明一拳砸到台上。

「點解你唔肯打比賽?憑你嘅實力,我哋從LSPL殺進LPL甚至再進一步也唔系冇可能,唔通你就唔想喺S系列上出現?唔想贏韓國隊?

你唔去其他戰隊嘅原因系認為自己嘅理解喺教練之上,唔肯聽外行指手畫腳,我嘅戰隊呢?你驚輸?驚背鍋?驚打破你rank第一上單嘅唔敗金身?」

滋陰灰神童 2019-9-30 10:57 AM

「對,我驚。」蘇杭語氣平淡。

「我驚被強行指定根本唔得上場嘅英雄,我驚唔允許使用勝率高達80%嘅新陣容,我驚到了S系列總決賽上,3個中國人打7個韓國人,至於你嘅戰隊……

老豬,朱經理,醒醒吧,打進LPL甚至S系列系你嘅夢想,可喺有些人眼裡,只系個價值一千祈嘅名額。」

……

……

呵——

陽光透過窗簾,如紗般蓋喺身上,蘇杭懶洋洋地伸了個懶腰,清了清發干嘅喉嚨,右手摸向床櫃嘅太空杯。

「靠!乜鬼??」

冇觸到熟悉嘅磨砂手感,反而被金屬片劃地微疼,蘇杭呢才睜開朦朧瞓眼,掃了一下床邊。

滋陰灰神童 2019-9-30 10:59 AM

我嘅水杯呢?

唔對,我嘅床櫃呢?

唔對,我嘅床呢?!

唔唔唔,依家唔系床嘅問題,我TM只系瞓了一覺啫啊,點從城市跑到鬼屋了?!

席夢思變成了硬木板,復合櫃變成了小板凳,水杯嘅位置放着簡陋嘅鐵片蚊香座,上便有一截燒盡未落嘅香灰。

房屋一角,蜘蛛網清晰可見,指甲大小嘅蜘蛛坐鎮中央,還對着蘇杭揮了揮長腿……

變化唔止呢些,蘇杭稍一清醒,就感覺腦海中多了很多嘢。

「……!!!」

許久,蘇杭才理清紛亂嘅思緒。

滋陰灰神童 2019-9-30 11:02 AM

呢度仲系地球,仲系天朝,仲系LPL賽區。

有所唔同嘅系,電競選手嘅黃金年齡翻倍甚至數倍延長。

宇宙人微笑,狂小狗UZI全部處於自己嘅巔峰期,老WE、老IG,皇族,OMG……一支支頂尖戰隊人員未曾變動,依舊系當年熟悉嘅組合。

「有意思,哈哈哈哈,有意思!」蘇杭笑聲中帶着幾分癲狂。

S4接觸英雄聯盟,S5賽季rank登頂,上單無對,對蘇杭嚟講,最遺憾嘅事就系唔得與群雄爭鋒!

冇錯,隨着版本更新,職業選手專業性更強,節奏更緊,然而喺呢種大環境下,個人能力被逐步忽略,就算線上劣勢,也可以發育等團。

上中下三條路,對線期間近乎「一團和氣」,互相推線補刀。

滋陰灰神童 2019-9-30 11:03 AM

打著一路,勝算會提升至少30%,單線劣勢,之不過降低10%勝率。

有七成把握,就能打,甚至喺團隊整體實力不足嘅情況下,三四成把握大可以放手一搏,因為運營等於穩敗唔勝,最多拖啲賽場時間……讓觀眾值回票價?

團隊最強點唔作為,和平發育,等待團戰,指爾其他個人實力更弱一籌嘅隊友配合攞勝?

笑話!

好喺,呢個世界已經截然唔同。

宇宙人微笑基本無解,皇族四保一養狗戰術,froggen刷兵狂魔以一敵九,SKT中單魔王所向披靡,madlife鐵鉤所向神鬼辟易。

滋陰灰神童 2019-9-30 11:04 AM

五大天王選手縱橫賽場,單線堪稱無對!

……

「咁……也冇乜唔好。」蘇杭思考間,手指無意識把玩着蚊香座,直到再次被冇打磨干凈嘅毛刺觸痛,才將發散嘅思維收回。

自己本嚟就唔知父母喺邊,喺呢個世界身份也冇改變,有所唔同嘅系,以前嘅自己憑借游戲實力,直播賺到了一筆足夠嘆生活嘅財富,依家嘅自己還處於一窮二白嘅學生時代。

似乎仲系個好學生。

考慮到目前嘅生活全靠獎學金和助學貸款,嗰就……先去學校轉轉?

滋陰灰神童 2019-9-30 11:05 AM

「就咁愉快嘅決定了。」蘇杭扭了扭頸,從床上一躍而起,決定體驗一下新生活。

至於賺錢……

直播或職業聯賽都系唔錯嘅出路,喺此之前,要做嘅仲系把LOL賬號升到30級。

冇錯,自己嘅賬號還冇滿級。

作為一個好學生,梗系唔會將大量精力投入到游戲中,最多和朋友一起開黑打打匹配,冇滿級屬於正常。

呢個世界嘅游戲賬號和身份綁定,一人一號,唔得多建,登陸要麼系虹膜要麼系指紋,代練完全冇生存嘅土壤,借號打rank更系論盡嘅挪命……

滋陰灰神童 2019-9-30 11:06 AM

一個游戲都冇滿級嘅好孩子,去借個鑽石賬號,邊個敢畀啊。

「咔!」老舊嘅木床對主人嘅墮落發出自己嘅抗議,蘇杭跳起嚟還冇站穩,木床就不堪重負斷掉了一條腿……

「我X你妹!——」

滋陰灰神童 2019-9-30 11:07 AM

「理工學院,呢個世界嘅我還真系勤力讀書啊。」蘇杭摸了摸鼻哥,莫名帶着幾分尷尬。

從記憶中已經得知,D市理工喺全國高校中排名十七,也系很多學子夢想中嘅象牙塔,如果lol賽事和以前一樣,蘇杭還真肯繼續深造,過一次全然唔同嘅人生。

之不過,所有巔峰選手喺役,對喺rank中搵唔到對手,求一敗不可得嘅頂級玩家嚟講,吸引力唔亞於一個餓了三天三夜嘅人見到一桌饕餮盛宴。

直接去參加比賽,也唔太好。

各導師、教授,對自己相當唔錯,雖然自信能夠喺電競領域打出一片天地,蘇杭仲系決定先應付應付,攞得一定成就之後再提出休學,能避免很多論盡。

滋陰灰神童 2019-9-30 11:09 AM

上晝嘅課程系計量經濟學,作為一門冷門選修課,絕大部分學子都抱着湊數嘅心態,畢竟呢種嘢能睇明就行,工作中,需要自己實際去做陣幾乎冇。

「琴日嘅LPL睇了冇,WE又贏了皇族。」

「廢話,微笑和小狗嘅比賽有人會錯過麼?UZI一波團躲了兩個E閃,天王級AD系真嘅變態,腳本都做唔到好吧。」

「微笑一樣可驚,輸出唔停手,你冇睇回放陣,慢鏡頭也冇一次停頓,咪嘅選手A兩下,微笑能A出去3下,嗰輸出……」

「就系蜘蛛俠唔行啊,被廠長完爆,估計系養豬場唔景氣,廠長副職業養蜘蛛了。」

滋陰灰神童 2019-9-30 11:10 AM

「要致富,先修路,少生孩子多養蛛。」聽同學講嘅有意思,蘇杭跟着湊個趣。

「哇,蘇杭你也睇了?」旁邊嘅同學好像發現了新大陸。

曾經嘅蘇杭連游戲都唔點碰,更唔會花費時間睇神仙打交——還冇滿級嘅玩家睇職業聯賽,和三歲BB睇A.V有乜區咪?

「冇睇。」蘇杭掃了一眼,睇到呢位尊榮有點小食驚。

丹鳳眼,細劍眉,唇薄如刀,成個一古風靚仔,然而臉上密密麻麻一片滿天星,走喺大街上可能賠密集恐懼症患者醫葯費。

滋陰灰神童 2019-9-30 11:11 AM

林峰,理工大奇葩,lol段位鉑金,喺校內也算個小高手……一段記憶從腦海中浮出。

喺呢個世界,國服只有一個大區,限定200王者,一千大師,萬名鑽石,段位人數滿額後,下面嘅小段不僅開啟殘酷嘅補分模式,更需要隱藏分超過目標段位嘅最後一名才可以開啟晉級賽,硬生生「擠」掉一名高段位玩家。

玩家基數領先十數倍,國服鉑金和外服鑽石都冇太大差距,梗系,大師王者嘅實力,各服務器仲系平分秋色。

「你也玩一玩嘛,勞逸結合對唔對。」林峰和蘇杭很系熟絡。

「劉老師嚟了。」蘇杭提醒後轉過頭,留下最後一句:「其實我系個隱藏嘅高手,你信唔。」

滋陰灰神童 2019-9-30 11:17 AM

「你,高手?姓生活基本靠手還差唔多。」林峰嗤之以鼻。

上晝課程很快過去,將中性筆喺指尖轉了幾圈,蘇杭收起筆記,信步走出教室。

「哎,咪急着走啊。」林峰喺後面追上嚟,攬住蘇杭肩膀:「今晚一起去網吧通宵啊。」

「通宵?你又打乜鬼主意。」蘇杭對林峰嘅性格比較了解,直接抓住重點。

兩人一個系鉑金段,一個表面上仲系純新手,完全玩唔到一起去,林峰平時根本唔和呢些小白同學開黑匹配,忽然叫上自己,必然有問題。

滋陰灰神童 2019-9-30 11:21 AM

「冇乜冇乜。」林峰搖頭:「一起玩玩唄。」

「我和你水準差距咁大,有乜好玩嘅。」蘇杭似笑非笑。

「真系,我和你明講還唔行咩。」林峰無奈:「今晚和信息系打自定義5V5,嗰邊有兩個妹子,咱們也唔得太過分,你上去湊個數,求其打打就行。」

「你意思系讓我去當個陪練,襯托你操作?」

「嗨,咱兩邊個跟邊個啊,你嘅女朋友就系我嘅女朋友,我嘅女朋友……仲系我嘅女朋友。」林峰話鋒一轉:「咪廢話,以咱們嘅關系,你就和我講去唔去。」

滋陰灰神童 2019-9-30 11:22 AM

「我登場費可唔低,網費,飲品,宵夜,煙錢全部你負責,要單人電競包廂,六分熟神戶牛排,藍罐強化紅牛半箱,芙蓉王星空勉勉強強嚟上兩條……」

「咪BB,晚黑9點唔見唔散。」林峰狂翻白眼。

「喂,其他都無所謂,第啲我和你講真嘅!真嘅!」

……

九點,墨啡網咖。

古代學院對面必有青樓,現代紅燈區唔敢咁明目張膽,攞而代之嘅系唔同檔次嘅網吧,地圖附近搵唔到上網嘅地方?很簡單,搜學校就行了。

滋陰灰神童 2019-9-30 11:23 AM

「蘇杭,呢邊呢邊。」林峰第一時間睇到蘇杭,連連招手,睇顯示器邊上嘅可樂杯,估計呢貨已經連續奮戰了一個下晝。

「點樣,你兄弟我鉑金四了,呢一下晝冇白打。」林峰洋洋得意。

各大段位嘅第五小段一向受人詬病,被稱為「守門員」,鑽5不如鉑金1,鉑金5不如黃金1呢種講法比比皆系,打到鉑金4,確實好睇了很多。

「一會唔系打自定義麼,你唔保持狀態好好表現?」蘇杭有些唔解。

「狀態?兩個妹子上場,嗰就系兩個ATM,還保持乜狀態。」林峰壓低聲音:「之不過也唔得太過分,拿妹子發育發育我就去殺別人了,你再畀妹子送送戰績,得畀人家留點面子。」

滋陰灰神童 2019-9-30 11:23 AM

「好講好講。」蘇杭大包大攬,自定義冇乜意思,讓林峰喺妹子面前炫耀炫耀也行。

「好兄弟,講義氣!」林峰非常高興。

「鍵盤真難受……靠,呢個鼠標系乜DPI,自動三檔無規則變速?」蘇杭摸着網咖內所謂嘅「高檔配置」,有些糾結。

和前世嘅改造輕黑鍵盤,定製競技鼠標對比,用呢套外設,自己嘅實力至少被拉低50%。

「我去,你還管呢些干乜,畀你個小霸王學習機唔一樣玩?瞓好哥帶你飛。」林峰指着門口:「睇,信息系嘅妹子嚟了,哇,呢個身材著吊帶背心……」

MasAmor 2019-9-30 11:26 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

滋陰灰神童 2019-9-30 11:26 AM

白皙如象牙嘅天鵝頸,碎鑽項鏈,黑色吊帶背心,峰巒挺掹,目測35C,竹筍型。

蘇杭嘅目光停留喺妹子胸前……嘅背帶上。

灰白纖維編制,字母G抽象logo,羅技G710贈送嘅收納包蘇杭還唔會認錯,雙掣設計嘅G710可以最大程度保證觸發精準度,價格梗系也唔會低廉,系入門機械鍵盤嘅6倍以上。

最關鍵嘅系,呢款鍵盤不僅另類,而且丑!

滋陰灰神童 2019-9-30 11:27 AM

大部分情況下,電子產品被稱為「另類」,顏值往往系最大嘅賣點,羅技G710偏偏反其道而行之,簡單形容一下,類似於武俠小講中丐幫八袋長老。

破木屐,百衲衣,蓬頭垢面,虱子亂爬,一手托瓷碗,一手打狗棍……呢種造型嘅產品還有妹子購買,唯一理由就系性能。

雷蛇相當於島國男優,只能睇臉,Cherry好比歐美靚仔,顏值性能都很叻,羅技定義系非洲大兄弟,只有親身體驗才了解能帶嚟何等快感。

睇了一眼林峰,蘇杭喺心裡默哀了三秒。

咁睇重實際嘅妹子,兄弟你呢個去掉臉上麻子就系正宗偶像派嘅小鉑金,驚系推唔倒啊。

滋陰灰神童 2019-9-30 11:44 AM

「高手?」柳雯壓根冇把呢句話當真,很勉強地點了點頭,開始裝配外設,唔管點樣,嚟了就求其打兩局。

經濟系幾個水平唔錯嘅同學都不在,林峰嘅想法柳雯一清二楚。

真系有眼無珠。

進入房間,建立嘅自定義對局竟然還唔系Ban/Pick模式,柳雯臉上浮起一絲莫名地笑意。

聖槍游俠,盧錫安,選定!

滋陰灰神童 2019-9-30 11:45 AM

「蘇杭,你去輔助吧。」林峰直接鎖定盲僧,准備秀翻全場。

「咪咪咪,咪讓蘇杭輔助我。」周銘大驚失色:「蘇杭基本功相當過硬,上次輔助陣補刀和我差唔多,唔打carry位太屈才了,你讓佢去單人路。」

平時也唔和蘇杭一起打游戲,林峰還真唔知蘇杭系點玩嘅,聽到呢句「基本功過硬」嘅評價,一時唔知講點乜好。

偷偷睇一眼蘇杭,臉上嘅表情似乎……帶着點小得意?

滋陰灰神童 2019-9-30 11:46 AM

合着還以為系誇佢?!

「嗰就咁。」林峰重新作出決定:「劉隕,你輔助一下周銘,讓我哋嘅大才子去中……唔,去上吧。」

第一時間打算讓蘇杭走中路,可以多幫,轉念一想,以蘇杭嘅游戲理解,估計和阿斗冇乜區咪,仲系去上自生自滅比較好。

「蘇杭,我和你講,上路呢個位置至關重要,打野菜坑三路,上單炸崩全場你聽過冇?冇聽過?冇事,依家知就行。」林峰婉轉地和蘇杭科普:「所以你記住,上路呢個點系唔得炸嘅,你選一個坦克,乜泰坦,石頭人,哎石頭人呢個好,一個大招,天崩地裂毀滅世界……你選了個啥?」

滋陰灰神童 2019-9-30 11:46 AM

「坦克啊,仲系排行第一嘅。」蘇杭指着坦克分類第一個鱷魚頭像,一臉呆萌。

「排行第一嘅……」林峰深吸一啖氣,點點頭,留下一句意味深長嘅叮囑:「好好活着。」

倒計時接近結束,蘇杭呢邊嘅陣容卒之確定,上單荒漠屠夫,中單發條魔靈,打野盲僧,下路小黃毛EZ加上寶石騎士一對基佬組合。

其實上野確定嘅很早,有爭議嘅就系兩人邊個去輔助,以及下路組合究竟系凶仲系穩,直接讓妹子知江湖險惡,仲系留畀林峰個人發揮。

滋陰灰神童 2019-9-30 11:48 AM

最終,林峰以一頓肯德基為代價講服了兩名同學。

信息系陣容系上單無雙劍姬,中單刀鋒之影,打野德瑪西亞皇子,AD聖槍游俠,輔助天啟者卡爾瑪。

「菜刀隊啊~」林峰放心了很多。

菜刀隊少一種類型傷害,自己呢邊唔使考慮魔抗,就算蘇杭上路炸成狗,無腦護甲血量也能肉嘅起嚟。

短暫嘅讀攞時間過後,十名英雄分別出依家雙方泉水。

歡迎嚟到召喚師峽谷……全軍出擊,碾碎佢哋!

滋陰灰神童 2019-9-30 11:51 AM

喺卡爾瑪面前,寶石呢種近戰咕喱也還唔了手。

中下兩路冇出乎意料,林峰有一種一切盡喺掌握嘅成就感,打完藍BUFF,順手將視角切換到上路,准備睇一下蘇杭被打成了幾級殘廢。

「……臥槽?蘇杭你點做到嘅?!」

滋陰灰神童 2019-9-30 11:52 AM

「有乜問題麼,我打嘅還唔錯吧。」蘇杭右手補刀,左手順勢抬起,撓了撓頭,讓林峰一陣擔心。

「呃,啊,嗯……系唔錯。」林峰一臉恍惚:「你點壓劍姬嘅啊?」

本應該被打到生活唔得自理嘅新手,竟然喺上路打出了極大優勢,讓林峰感覺呢個世界有點顛覆。

「呢唔系很簡單麼。」蘇杭擺出一副睇白痴嘅表情,左手點着屏幕:「佢打我,我就Q佢,打我,我就Q佢,然後佢就冇血了啊。」

滋陰灰神童 2019-9-30 11:56 AM

伴隨着低沉嘅吼叫,鱷魚反攻出手。

暴君狂擊!

怒氣接近滿值,戰刃帶起猩紅色刀風從劍姬身軀上劃過,再次壓下劍姬一截生命值,雙方血量差進一步拉大。

「睇,簡單吧。」

「……好像系挺簡單。」林峰冇睇出呢波操作隱藏嘅技術含量,大撓其頭後只能把對手歸類到小白行列。

明明換血換之不過鱷魚,還無腦沖上嚟送,應該就系個小白吧……

滋陰灰神童 2019-9-30 11:57 AM

「哇,救命!」喺野區繼續發育嘅林峰還冇回過神,就聽到下路傳嚟一聲慘叫。

柳雯操縱盧錫安,喺寶石騎士利用聖物之盾被動A兵嘅瞬間,一發透體聖光命中寶石騎士,同時收掉第四波線嘅兩個殘血近戰兵。

聖槍游俠,天啟者當即升至3級。

虛弱套臉減速,W技能束縛住寶石騎士,ALT+E畀自己套上護盾,強行留人。

如果卡爾瑪嘅目標系EZ,憑借閃現+E+治療三生存技能,脫身輕而易舉,可寶石騎士自身冇任何位移。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 英雄聯盟之天王時代