查看完整版本 : 命理

BENHYJ 2019-10-4 11:16 AM

命理

面相五形
金方、厲
木長、颯
土厚、沉
水圓、柔
火尖、烈 ​​​​

BENHYJ 2019-10-4 11:18 AM

土形出大佬(搜中國女富豪 很多),優質土女有心機,辦事沉穩,能扛責任,為人靠譜,很抵交。缺乏魄力和勇氣嘅土女系軟土,包容性倒系很強,大佬氣質無,老母感深情流露,如果前者吸軟飯軟食型,後者就吸軟飯硬食型,就系被女人養佢還要當老豆,牛嘅唔得行。軟土女母心得改,不然感情呢塊容易栽。

BENHYJ 2019-10-4 11:20 AM

土形女中意當老大,但唔系嘚嘚瑟瑟嗰種,而系故作謙虛其實非常中意被吹捧。有實力有錢嘅土形女多配木男火男,因為中意跪自己嘅,有些帥點嘅木男骨頭軟,求包養氣息濃烈,跪得干脆利落,而部分火男虛張聲勢,就只系嘴皮子犀利會哄人,於系一拍即合。也算各攞所需吧,軟食比硬食強點兒。

BENHYJ 2019-10-4 11:33 AM

顴柄插天倉或顴骨大➕鼻梁高挺,出國讀書、工作嘅幾率很大,成為事業型女強人嘅幾率也很大。個性自我,要強,有沖勁和魄力,敢想敢做,擱古代呢種顴系「殺夫嘅刀「,擱現代系把人帶向更廣袤天地嘅雙翼。顴對應肩膀,也就系責任和擔當,好顴需要眼神引領方向,需要與鼻配合,否則就系瞎撲騰嘅翅膀了。 ​​​​

BENHYJ 2019-10-4 11:35 AM

我對道德感「過「強,三觀「過「正嘅人系敬而遠之嘅態度。
人性其實系復雜嘅,人格系具有多面性嘅,呢類人嘅人格比較缺乏彈性,對人性陰暗面嘅理解和接納很有限,非黑即白全好抑或全壞嘅思維方式,冇幽默感,硬邦邦嘅(唔系講佢哋人品有問題)。
有的確實優秀,我系敬佩嘅,但由於佢哋無意識會把很多唔願接受嘅人格面向投射到外在世界,把很多負面情緒感受掟到別人身上,所以與之相處往往很唔輕松。
ta總系「好嘅」,你就必然得承載「唔好」嘅,ta總系站喺制高點指點江山,你要么跟ta一起揮舞大旗,要么就只能系果個被指點嘅對象,冇中間地帶,界限非常僵化。
我唔中意跟呢類人掰扯,扯之不過,也覺得扯很消耗,所以遠之。

BENHYJ 2019-10-4 11:36 AM

木配木,都愛玩愛跑愛嘚瑟,閑唔住,好奇寶寶
火配火,都太沖動沉唔住氣,激情有余穩定不足
水配水,都愛膩歪,都愛食,都唔愛動彈,合肥
土配土,都墨跡,想嘅多,話不明講,一對悶騷
金配金,都愛講道理,剛硬,冷戰嗌交常有嘅事

BENHYJ 2019-10-4 11:37 AM

肉鼻頭,善良重情;薄耳垂,敏感多情;雙眼皮,情感展現;大腮骨,淚唔輕彈

BENHYJ 2019-10-4 11:38 AM

眉毛有痣紋痕斷裂嘅人防肩臂手受傷,法令有問題嘅人注意保養腿腳,鍛煉嘅話要適度。

BENHYJ 2019-10-4 11:39 AM

王力宏真系多年唔變嘅臉,五官霸,底子好,化解能力強。人上40歲冇一絲濁氣特咪難得,內外兼修才能做到。(之不過明星畢竟系明星,普通人小濁也冇事,接地氣,太仙氣嘅性格難免會有點孤僻怪異)

BENHYJ 2019-10-4 11:41 AM

有嘅水形腎功能弱,容易累,精力唔濟,果個系因為被太多雜七雜八嘅嘢占據,所以沉重,所以無力,能量唔知唔覺虛耗完了。要清理嘅。先從清理人際關系開始吧,減少因害驚孤單而建立嘅融合關系,擺脫依附心,學會獨處,勇敢面對生活和困境。當你擁有堅冰一樣強大嘅內核,精神面貌也會發生變化。

BENHYJ 2019-10-4 11:42 AM

我有個朋友就系水形,水靈靈嘅,特咪單純,善良,真誠,包容,對邊個都好,冇見佢發過脾氣。呢種個性有好嘅一面,也有唔好嘅一面,就系容易被坑。生完孩子冇多久得了腎病綜合征,病又加上一些經歷影響,佢變了很多,會拒絕了,能講唔了,敢自私了,暑假見佢得知佢離了婚,搵了新工作,氣色還唔錯。 ​​​​

BENHYJ 2019-10-4 11:43 AM

點解水形要注意腎臟保養呢?水嘅融合性最強,包容萬物,所以很容易被影響被感染。腎臟嘅主要功能系分辨乜系對身體有益嘅可以好好利用,同時分辨毒素和廢物排泄出去,相當於一個過濾系統。水形人如果很難學會辨別人、事、物,好嘅壞嘅都全盤接收,就會變濁,腎病即系到一定程度嘅體現。 ​​​​

BENHYJ 2019-10-4 11:44 AM

水形,水質清透。水形適合帶金、玉類嘅配飾,之不過適當點綴就好,唔得貪多。水主智,入形也就系有智慧嘅水,運會非常好。濁水需要改善嘅系心理化解能力,太容易吸收負能量了。 ​​​​

BENHYJ 2019-10-4 11:46 AM

前些天,和一位道長飲茶,道長講:「我哋講嘅治病和你哋嘅可能有些唔同,我哋講嘅治病從嚟都唔系僅僅開個方子,治病要考慮嘅范圍很大。」我對呢話印象深刻,深以為然。 ​​​​

BENHYJ 2019-10-5 08:12 AM

短翹塌鼻➕小耳厚垂呢個配置最吸渣,因為心太軟,因為太依賴,凌厲嘅眼神減半論,栽多了「黑化」了能好點。

BENHYJ 2019-10-5 08:14 AM

瞓覺時心理防御機制弱化,夢得以有機會呈現未被察覺嘅潛意識部分。如果總系夢里喊,講明醒着陣有很多憂愁苦痛難以表達和傾訴,懸針深入命宮,就好像心上插着一把刀,壓力思慮都過重,呢種狀態下就容易運勢出問題,生病抑或意外,以提醒人該關注內心調整生活狀態了。

BENHYJ 2019-10-5 08:19 AM

翹唇講話多魯莽,外加唇角向下(悲觀)唇形扁圓(幼稚),習慣性抱怨訴苦,也唔管別人愛唔愛聽,容易讓人心生厭煩,需要注意話出口前先思考。另外女生唇色淺系氣血不足嘅體現,經常運動,食些補氣血嘅食物。

BENHYJ 2019-10-5 08:22 AM

嘴角到耳垂呢直條線有痣系美人痣,主桃花。 ​​​​

BENHYJ 2019-10-5 08:27 AM

名字有很深嘅意義,邊個起嘅,起名時候嘅狀態,所處環境,賦予了呢個名字怎樣嘅期待……?名字隱含着我哋此生嘅一些任務,搞清楚前唔得求其改。有些人迫唔及待嘅想要改名系急於擺脫一些嘢,獲攞一些嘢,呢種急迫無疑系種逃避,如果求其搵人起,起名嘅人自身也業力沉重,嗰更系攪亂彼此命局。

BENHYJ 2019-10-5 08:29 AM

邪魅型軟骨木形男星紅唔了太久,木冇根,站唔穩,某陣陰風吹起嚟也許能火一段,火也伴隨着相等嘅鬧名,紅黑同喺,火得很煎熬,呢種火損福報,會應到健康姻緣上,得唔償失。(之不過有人覺得只要能紅就挺好 ​​​​

BENHYJ 2019-10-5 08:32 AM

水女得動,變成江河,抑或泉溪,總之要讓自己流動,具體要做嘅就系目光專注自身,運動和學習,身動,心也唔固着。我見過唔少水形中年婦女,像沉寂許久嘅池塘水,迂腐味撲鼻,有嘅系發福過頭,油膩兮兮,整日里圍着老公孩子轉冇點點主心骨還反被嫌棄,界限無,被踐踏也唔敢反抗,呢種水啊,帶唔動。

BENHYJ 2019-10-5 08:34 AM

典型土形陳建斌,睇佢演嘅角色,基本本色出演了,蔣勤勤水木,水一進關系就容易隱忍付出,結了婚靈氣少很多,記得老早瓊瑤畀佢起藝名叫水靈。還好有點木,不然會被壓制得很辛苦(土克水,木克土),兩人挺配嘅。土男一本正經搞笑嘅樣最好玩兒,遇事穩,畀女人感覺挺靠得住。

BENHYJ 2019-10-5 08:37 AM

桃花好嘅木男大多聰明醒目,擅長逗女生,睇名利場回眸,鄭愷井柏然最搞笑而且唔做作。桃花好嘅水男特會善解人意嘅討好,對長得美嘅木女最嚟勁。桃花好嘅火男多系霸道總裁風,和木女干柴烈火很容易燃起嚟。桃花好嘅土靠誇誇畀錢,其實心里小算盤打得啪啪做響。金男靠氣質學識吸引,之不過金男大多本性涼薄,唔太重情感

BENHYJ 2019-10-5 08:40 AM

山根塌陷➕厚嘴唇嘅人反應遲鈍,桃花運少。

BENHYJ 2019-10-5 08:42 AM

丹鳳眼大鼻哥嘅男人,唔系嗰種非常色眯眯嘅人,而系女人主動勾引佢哋嘅人,佢哋情人少唔了。

BENHYJ 2019-10-5 08:43 AM

耳仔小下巴尖嘅人唔適合做管理者,也唔適合合作,唔穩重,仲系差點火候。如果臉又小,出去談事談合作充場面差點。

BENHYJ 2019-10-5 08:45 AM

嘴角雙側有紋通下巴,唔同於「雙龍出海」,呢個系分開式嘅,呢也系犀利嘅,很多大人物有嘅,但系如果單側嗰不如雙側嘅穩。

BENHYJ 2019-10-5 08:48 AM

年齡唔大魚尾發炸嘅男人准花 ​​​​

BENHYJ 2019-10-5 08:56 AM

覆舟嘴嘴唇黑紫嘅男人面相唔會太善嘅,所以你懂嘅。

BENHYJ 2019-10-5 08:58 AM

耳高於眉 印堂懸針紋 高顴骨 嘅人系狠人一個,唔達到目的誓唔罷休。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 命理