查看完整版本 : 究竟App係點寫出來?

ticodelab 2019-10-10 10:14 AM

究竟App係點寫出來?

*** 該帖被屏蔽 ***

esprithk 2019-10-10 10:44 AM

用 React Native

黃金工程 2019-10-11 03:53 PM

[quote]原帖由 [i]ticodelab[/i] 於 2019-10-10 10:14 AM 發表 [url=https://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=508161062&ptid=28590982][img]https://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
或許你會對著手機忽發奇想問過一些問題,"其實手機App是怎樣做出來架呢?"、"我可以寫一隻自己構思的App?"、"可以怎樣開始學習寫App?" 等等。我們都曾經問過這些問題,並一直學習相關技術至今。

​踢拖教室現教授最新寫App 技術 - Flutter,可以開發一何App 在iOS 和Android 都可以運行。我們教導你現時寫App 公司開發流程,並學習寫App 過程中所需的技巧。

... [/quote]
點睇以下的講法, 有幾多成真:

必須是本身有程式底的人才可以寫到。
普通人係無可能經由學習而學懂。
因為一般人所學習回來的, 都係用不着的皮毛部分, 當係接觸一下就得, 用來搵食, 就唔夠。

正如, 可以學會寫個APP, 可以引一班人入去討論, 幫忙CLICK廣告,
根本係商業秘密。

例子: 遊戲APP, 香討APP

[[i] 本帖最後由 黃金工程 於 2019-10-11 03:55 PM 編輯 [/i]]

viewfact 2019-10-11 06:47 PM

[quote]原帖由 [i]黃金工程[/i] 於 2019-10-11 03:53 PM 發表 [url=https://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=508236995&ptid=28590982][img]https://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

點睇以下的講法, 有幾多成真:

必須是本身有程式底的人才可以寫到。
普通人係無可能經由學習而學懂。
因為一般人所學習回來的, 都係用不着的皮毛部分, 當係接觸一下就得, 用來搵食, 就唔夠。

正如, 可以學會寫個APP, 可以引一班人入去討論, 幫忙CLICK廣告,
根本係商業秘密。

例子: 遊戲APP, 香討APP ... [/quote]
肯定可以學到,無人天生識programming。

簡單嘅App只不過是套了個瀏覽器組件去顯示網頁,所以識寫網頁嘅人可以輕鬆轉型寫App,可以嘗試cordova之類的框架,這已經能滿足大部分需要。

寫原生App需要用到Java或Swift之類的程式語言,門檻可能高少少,但仍然可能自學。可惜的是,許多人入門方法錯誤導致就過早放棄,坊間的課程和書籍過於強調“從零開始”,結果未見成效卻先被亂七八糟的問題搞得一頭霧水,於是永遠停留在皮毛層面。其實學習軟件開發最有效的方法是先搵一個open source嘅App作爲出發點,通過增刪功能來逐步掌握開發流程,通過代碼閱讀熟悉真實世界中App的工作原理,從一開始就有一個用得嘅成品對建立自信相當重要。

ticodelab 2019-10-12 12:40 AM

見有c師們討論. 我再探討落去。

我學App之前係讀High Dip  (電機工程) 果陣學過下C++. 未讀過任信同電腦相關科目. 因為對寫程式有興趣,想做lee 行,膽操操去send CV 見d 寫C++既工. 仲記得第一次有phone interview. 個人問我: "你可唔可以解釋一下Abstract Class 黎聽下?" 果陣答都答唔出:smile_42:。之後有另一份工真係有人請我做寫Game. 然後半工讀讀個電腦degree 知反多d knowledge. 一直自學相關知識到現今.

從我經驗黎講,
第一件事係,認知左最基本既野,如果想入行,有熱誠同有心,顧主都會比機會你。一邊做再一邊學。
第二件事係,搵岩方法去自學好重要。當然咩叫好方法,係最難判斷。有d 技術書厚得黎,都係講d 表面野。都係反工果陣d manager 講d 技巧 / keyword。再上網搵相關資料,才學得深入。
第三件事係,從例子中學習。從實踐中驗證自己想法。可以逐步逐步學懂

至於c兄講,搵open source 既app 黎,對有programming 底,同基本認知平台後,無疑係不錯既方法。我都有用lee 個方法pick up 新技術. 

philip199215 2019-10-20 08:53 AM

師兄好似有D料度,想問下有無高手介紹,想創業。

leo_codi 2019-10-25 05:26 PM

有需要可以穩我傾下。我識寫android,我朋友做後台的

鄉貢仁 2020-6-17 03:51 PM

[url=https://www.youtube.com/watch?v=fcmXuZtsQ6Y]https://www.youtube.com/watch?v=fcmXuZtsQ6Y[/url]
[url=https://www.youtube.com/watch?v=o_PGvqvus2w]https://www.youtube.com/watch?v=o_PGvqvus2w[/url]

煙民母親生賤種 2020-6-18 12:33 AM

[url]https://m.youtube.com/watch?v=qF0QzWi6oK4[/url]
頁: [1]
查看完整版本: 究竟App係點寫出來?