查看完整版本 : 實餵傢私公司欠薪

chingchingyyy 2019-10-15 12:35 PM

實喂傢私公司欠薪

本人係呢間公司任職四五個月。
本人在五月尾日入職 講真都係見佢頭三個月包薪先做。
第二個月出糧就開始計錯糧,出少大概$4000。
打去同佢追討,話請了新人交接有問題,這是你公司的問題吧?!
話第三個月話會補返結果話係補了,但等三次份工照上個月咁計所以又少咗四千。
救命~連續計錯兩個月,我做埋你份工喇~
打去同佢追,就話幾日內會過數,又等多佢幾日。
好喇~到本人九月決定遞交辭職信,做埋最後一個月離職。
請問係咪根據勞工法例,員工離職後必須要七天內把薪金全數給離職員工?
但到10月中現在 半個月了~
依然沒有最後的全數薪金,這間公司很有問題吧?:fst_015:
其實聘請時話包薪$17000,又扣MPF又說紅日必定要放無薪假期,扣晒之後其實就萬六,
真係好唔清晰吧~
題外話,入到去呢間公司先知道啲材料係咁差,所有嘢都大陸製造,其實都正常嘅。
但久不久就會收到投訴,送到過嚟嘅貨品有問題,不論梳化定定木材😂啲客影低嘅証據,真係點兜到兜唔到😂
呢間公司仲欠2間供應商各成千萬,一間床褥供應商切離十幾間分店,打算全線退出。另一間木材供應商就全部扣起啲貨,應承客日子全部用扣關藉口吾出貨,連續幾日每日幾單投訴,又係前線員工受。又話再有客買,就無限貨期,又話兩個月,再改一個月話送貨期。
連個高級職員都話唔單止係你份糧有問題,連我份糧都係咁,管理上係咪有問題呢😑

大宝 2019-10-19 03:54 PM

[size=6]收到.曾有想過去見工.咁睇似乎隨時全線執.[/size]
頁: [1]
查看完整版本: 實餵傢私公司欠薪