查看完整版本 : 創業初哥,好奇好多街鋪散貨場點比十萬租個月?

波濤巨額樓奴 2019-10-19 10:47 AM

人流少唔旺就無得做
人流旺少少又十幾萬租

窮如深水埗呎租都係咁
全部都係做散貨/賣電話零件/平衫/藥房先做得住

乜做呢d 零售真係可以賣到十幾廿萬一個月?
初哥想創業做民生生意要人流,難道無十萬一個月租無得諗?
多多指教

philip199215 2019-10-20 08:33 AM

做吾掂一早汁左,但講真你留意下身邊住果附近,同樣都係好多鋪汁左粒,做生意真係一將攻城萬骨枯.重企得係度既都係王者,好似可口可樂,維他,李錦記呢D過百年既生意又有幾多間?但真係企得係度愈耐代表個腦細真係有料度

滋陰懷舊的留言 2019-10-21 08:06 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

maludbear 2019-11-1 02:44 PM

係囉, 我都唔明, 一係佢地本身好有錢, 一係佢地當年好平租簽左成世純, 宜家咁既時勢, 究竟點頂租,
我都好好奇, 樓主呢個問題我一直都想問

2017TTTT2017 2019-11-5 02:09 PM

[quote]原帖由 [i]maludbear[/i] 於 2019-11-1 02:44 PM 發表 [url=https://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=509348197&ptid=28614445][img]https://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
係囉, 我都唔明, 一係佢地本身好有錢, 一係佢地當年好平租簽左成世純, 宜家咁既時勢, 究竟點頂租,
我都好好奇, 樓主呢個問題我一直都想問 [/quote]
通常無法做飲食(出不到牌)樓宇太舊做不到高檔零售的才做散貨場,
10萬元租,入面可以間開好多個位,再日租比人,一個位七百~一千一日,有得5個位,二房東就有賺,領展車仔檔都唔止呢個價.
如果無人租,二房東咪自己賣野,旺區無咁衰一個散位都租不出.
最緊要平時去搵D執笠店舖,平價掃貸,閒時搵地方收埋,啱季節就攞出來賣,好似賣毛巾,一年到晚賣就死得,但耐唔耐賣一次就會好好搵.
租散貨場仲有好處就不需要簽長約,業主,包租日日有錢收,
只要你手頭有足夠現金,就可以頂個場回來再分租.

果個巨額魚蛋 2019-11-7 10:21 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 創業初哥,好奇好多街鋪散貨場點比十萬租個月?