查看完整版本 : 到大阪,京都 買 廚刀 有好(店舖,品牌)介紹嗎?

darmo 2019-10-27 11:10 PM

到大阪,京都 買 廚刀 有好(店舖,品牌)介紹嗎?

各位好! 請問去 大阪及京都 旅行 想順道買把 西廚合用的 日本廚刀 有好介紹嗎?
多多指教

lippop8 2019-10-29 11:29 PM

絕對貴,而且選擇非常有限,你上網搵到果d都係唔值呢個價。

香港已有鋪頭引入不少日本廚刀品牌/手工廚刀,價錢比日本買除稅後(日本買都唔係度度可以扣稅)仲要平少少,留港消費吧。

推薦你去灣仔睇睇,鋪頭google一下就有,油麻地就唔好去了,也是混水的。

買日本廚刀需要一定相關知識,請自行上youtube補習,有廣東話channel。

lippop8 2019-10-29 11:42 PM

補充,我唔知你所謂西廚合用既刀係點樣,你本身做廚定家用呢?

一般所謂西廚刀,常見既主廚刀Chef Knife,刀刃比較弧,用作rocking。

日式刀都有類似刀形,叫牛刀 Gyuto,但日式西刀會比較平d。當然亦有d西方取向少少既日本刀品牌:比如 Yaxell。

日本刀一般會薄身d,鋼材較硬但韌性較低(相比德國製孖人牌一類),好處係較銳利保持性亦較好,但同時要小心使用。

darmo 2019-11-1 01:16 AM

[quote]原帖由 [i]lippop8[/i] 於 2019-10-29 11:29 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=509212325&ptid=28635790][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
絕對貴,而且選擇非常有限,你上網搵到果d都係唔值呢個價。

香港已有鋪頭引入不少日本廚刀品牌/手工廚刀,價錢比日本買除稅後(日本買都唔係度度可以扣稅)仲要平少少,留港消費吧。

推薦你去灣仔睇睇,鋪頭google一下就有,油麻地就唔好去了,也是混水的。

買日本廚刀需要一定相關知識,請自行上youtube補習,有廣東話channel。 ... [/quote]

多謝你的意見,我會抽時間到灣仔逛逛。我是學西廚的,實習中。

darmo 2019-11-4 09:57 AM

有冇師兄 去過 菊一文字 睇刀 睇架生?

浮梦 2019-11-6 09:57 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

浮梦 2019-11-6 09:58 AM

浮梦 2019-11-6 09:59 AM

浮梦 2019-11-6 10:00 AM

CHRIS9 2019-12-10 04:58 PM

Gyuto
頁: [1]
查看完整版本: 到大阪,京都 買 廚刀 有好(店舖,品牌)介紹嗎?