查看完整版本 : 男友又失業

炎夏巨大的老闆 2019-10-29 10:06 PM

男友又失業

本人25歲,同男友拍拖4年,同居3年,男友已經失業左起碼5次,無一份工做得長,仲要次次一定要揀做司機,又成日遇唔著啲好老闆,一係要佢連踏兩更,一係無司機佢做要佢做跟車

我地一直都有講結婚,佢依家咁樣情況,唔好話結婚,連自己都顧唔到

應唔應該分手好?

johnshepper 2019-10-30 08:49 AM

分啦

連續泛黃的留言 2019-10-30 03:58 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

BB六歲 2019-10-30 05:17 PM

問題其實響男事主度,只不過佢應該唔覺得係問題
你應該要為自己打算一下了
利申:跟男事主同行

firehung2003 2019-11-2 11:16 AM

[quote]原帖由 [i]炎夏巨大的老闆[/i] 於 2019-10-29 10:06 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=509209049&ptid=28640549][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
本人25歲,同男友拍拖4年,同居3年,男友已經失業左起碼5次,無一份工做得長,仲要次次一定要揀做司機,又成日遇唔著啲好老闆,一係要佢連踏兩更,一係無司機佢做要佢做跟車

我地一直都有講結婚,佢依家咁樣情況,唔好話結婚,連自己都顧唔到

應唔應該分手好? ... [/quote]

你米做兼職囉

firehung2003 2019-11-2 11:18 AM

樓主心中已有答案,只係想人推你一把

機靈小不懂 2019-11-4 11:18 AM

ops1321 2019-11-4 07:44 PM

[quote]原帖由 [i]炎夏巨大的老闆[/i] 於 2019-10-29 22:06 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=509209049&ptid=28640549][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

應唔應該分手好? ... [/quote]

一於做uber啦,自己做老闆

bsjebgj 2019-11-15 04:41 PM

holidaydriver 2019-11-15 08:36 PM

不好意思,你咁樣好唔掂。
佢鐘意做司機,好耐以前你巳經知道,或者你曾因為佢係司機先鐘意佢。
老闆一係要佢連踏兩更,一係要佢做跟車,辛苦丫嘛,俾你都唔想做,你要知佢都唔想甘架。

你諗得結婚即係佢係做得人世既對象,你必須有能力体諒和一起扶持,公平公正去看待問題。
除非佢個人真係有問題,例如好頑皮,所以導致經常失業,咁就另計。
例如佢唔做之前,有無先兆,有無因為壓力而埋怨,你所知有幾多,他又有無問過你先唔做。

兩個人在一起,好多事要一起面對,一起面對艱難,把問題解決。
如果你有不滿他事業不濟,或有睇小佢的意圖,咁就不應繼續一起了。
若果你無看不起他,咁就要諗下有乜野係做司機,又要唔洗失業的方法了。

jftey 2019-11-16 11:59 AM

一人行 2019-11-17 05:33 AM

佢做司機,應該唔算好高收入嘅工種,所以樓主唔係一個貪錢嘅港女。

你同佢拍左拖4年,同居3年,佢失業過幾次,佢嘅缺點你一早知道,但都仲喺埋一齊,即係樓主真係中意佢。如果咁中意佢,而家同佢分手,過程中樓主都會好痛苦。

既然佢嘅問題係冇份工做得長,令你冇安全感,你應該好好同佢傾。

男人喺工作上自尊心好強,自尊心越強嘅男人,就越容易喺工作上感到不被尊重,繼而唔做。呢點同女人唔同,女人喺工作上自尊心冇咁重,所以通常女人轉工少過男人。

女人要愛情中嘅安全感,男人要事業上嘅成就感,但除非你同性戀,異性戀就一定會遇上男女著眼點不同而產生嘅磨擦,任何情侶都有,只係多與少嘅分別。

所以我覺得樓主應該比個機會大家,好好傾下,講下你諗嘅野,亦比佢知道你明白佢嘅苦惱,正常男人當知道女朋友著緊同明白自己,多數會肯作出配合,不過要留意同佢傾時,唔好hurt到佢自尊心。

[[i] 本帖最後由 一人行 於 2019-11-17 05:35 AM 編輯 [/i]]

fwho 2019-11-17 08:07 PM

其實你咁問得,即係自己都想分啦,只係想上網等人認同一下你咁解既姐。
有時既野,愛情同麵包未必可以兼得,你覺得真係要過穩定生活的話,最後你一定會搵過另一個。

hsdddd 2019-11-21 04:23 PM

爱情使人心慨憧憬升华到至善之境。——但丁

hsdddd 2019-11-21 04:23 PM

边个口口声声讲「我唔爱」,边个就喺爱。——奥维德
頁: [1]
查看完整版本: 男友又失業