查看完整版本 : 香港設計好難撈

maludbear 2019-11-1 10:38 AM

香港設計好難撈

本人係平面設計職場上都做左成10年,都已經變左職場old seafood,但愈來愈發現好多香港腦細真係唔識尊重咩係設計,咩都覺得好易,真係做到真心灰,之前做平面商業產品設計,特登去學影相, 學排版,學襯色, 呢樣學果樣學, 其實設計一張稿真係唔簡單,都唔緊要,我覺得認真製作, 都係諗住整靚啲個稿,之後到宜家做左幾間公司都係咁, 我發現所有老細都覺得設計最唔值錢

話說有一次我老細叫我俾錢請左攝影師, 之後佢話唔想俾錢攝影師, 我同個細既出去影埋都唔緊要, 影產品+宣傳圖 影左幾個鐘姐, 點知嗰日我腦細同我講: 影產品使x sai錢sai時間俾人影咩,都唔知點解你要影咁耐,我自己用手機都影到啦....

之後我老細就每次有新產品, 佢自己用佢部手機求其影俾我, 最後影得又OUTFO (焦點模糊), CUT 頭CUT 尾, 又暗,
都唔知影乜9 , 佢仲同我講: 你識執相架嘛, 如果影得唔好咪執下佢!!

:funk::funk:我心諗: 你影個呀婆俾我執到靚女都已經話難架啦, 但你宜家影到鬆旭模白內障咁樣同我講你要執到變靚女?! 我唔好由頭畫俾你, 你唔洗去影添啦!!!
都算啦, 我忍住啖氣:smile_42:, 努力試下解釋俾我老細了解呢件不可能的事, 蝦, DLLM 點知佢同我講: 你又話識執相? 唔識執相請你返黎做咩?
我同佢講不如我又一齊去影跟佢學下野, 佢又話: 你出去影, 又成班人影成幾個鐘, SAI 曬你地啲時間, 其他野點夠時間做?
其實我想講我執你個白內障變返產品, 仲耐過我出去影啦 DLLM :smile_39:

都算, 之後佢話要出產品宣傳單張(要摺幾頁果啲), 同埋大海執(單面一張果D), 排位做法完全唔同, 點知老細同我講: 內容一樣, 咁做好快姐, 兩分鐘搞掂啦, 你整完即刻俾我睇! :funk:
我話要俾多少少時間我, 因為唔同做法, 但我老細話: 內容一樣咋嘛, 你最多咪搬左搬右, 邊洗咁耐時間咩....
:smile_39::smile_39:我真係唔想再同佢講野, 佢鐘意啦, 唔通你ON9 我又同你一般見識咩, 其實我覺得真係咁難明咩:smile_41::smile_41:, 所有老細都睇到啲野好簡單, 個個都覺得設計係禁個製乜都有, 個個都覺得設計唔值錢, 因為唔洗成本, 所以呢個就係香港做設計現況:smile_27:

有無人有低能老細分享下?:smile_44:

[[i] 本帖最後由 maludbear 於 2019-11-1 02:19 PM 編輯 [/i]]

productdesigner 2019-11-6 12:05 AM

應該你老細本身刀唔係做設計,行外人管行內人,一句撳粒制搞掂,以為咁就出到貨,不過刀無計,除非做大型設計公司,唔係只係一間中小企裡面1個設計Staff,無乜話事能力,不過其實講到尾睇啲客收唔收貨,如果啲客低檔,garbage in garbage out刀無乜問題:smile_34::cr_05:
[quote]原帖由 [i]maludbear[/i] 於 2019-11-1 10:38 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=509334143&ptid=28646541][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
本人係平面設計職場上都做左成10年,都已經變左職場old seafood,但愈來愈發現好多香港腦細真係唔識尊重咩係設計,咩都覺得好易,真係做到真心灰,之前做平面商業產品設計,特登去學影相, 學排版,學襯色, 呢樣學果樣學, 其實設計一張稿真係唔簡單,都唔緊要,我覺得認真製作, 都係諗住整靚啲個稿,之後到宜家做左幾間公司都係咁, 我發現所有老細都覺得設計最唔值錢

話說有一次我老細叫我俾錢請左攝 ... [/quote]

早晨青春的蘋果 2019-12-3 08:21 PM

香港設計唔係好難撈
而係喺老闆心中根本冇需要存在。

我朋友做出版社traffic
負責收稿再output
試過收到word file
打去問佢
佢話:總之你搞掂佢啦!

leafone 2019-12-13 06:58 PM

設計?  實際上係技術人員only..  到最後咪又係上頭話整乜就做乜

汝好 2019-12-31 05:03 PM

遇到D咁既老细早走早着
不过好彩我系大陆做左6年设计都无遇到过
頁: [1]
查看完整版本: 香港設計好難撈