查看完整版本 : 球拍線的磅數多少合適?

风雨飘摇叶 2019-11-1 01:04 PM

球拍線的磅數多少合適?

球拍線的磅數多少合適?

七年滋養 2019-11-1 02:01 PM

人人唔同喎

aumingbiu 2019-11-6 09:20 PM

穿幼線同粗線的磅數都有分別

浅夏 2019-11-11 03:19 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

RandyZ 2019-11-13 11:09 AM

我剛開始打羽毛球買人二手Arcsaber 11 BG80P 22磅, 覺得手感都唔錯, 之後入手一隻LD Force BG80P 26磅, 感覺到打進攻球時球嘅速度有明顯提升(可能球拍型號同打球經驗多咗都有影響), 但係網前控球同球落點無第一塊拍咁好. 所以如果鐘意控制全場多啲嘅話磅數唔好太高, 17-22之間合適, 但鐘意進攻快速突破嘅話可以適宜提升磅數, 23-29, 其實聽人講新手一開始應該先用低啲磅數, 慢慢提升上去感受磅數唔同對打球與手感有咩影響, 但本人一開始已經用22磅, 所以呢啲純粹新手個人意見, 俾你當做參考, 其實同球齡比較高嘅人打完波如果人哋方便都可以請教下各方面羽球知識.

[[i] 本帖最後由 RandyZ 於 2019-11-13 11:11 AM 編輯 [/i]]

不基宇宙的太陽 2019-11-16 01:23 PM

[quote]原帖由 [i]風雨飄搖葉[/i] 於 2019-11-1 01:04 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=509342865&ptid=28646953][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
球拍線的磅數多少合適? [/quote]

新手 22-24 磅, 初中級 24-26 磅, 中級 25-28 磅, 都係要看下自己力度, 同係咪喜歡殺波, 喜歡防守, 唔係搓咁高磅

k10296102 2019-11-25 03:48 PM

看個人, 我習慣 BG 80 27LB.

kongminton 2019-12-4 11:01 AM

你可以先試24磅。如果吃力,可以轉22磅。如果好舒服,就唔洗轉。如果還有餘力,可以2磅2磅加上去試下,唔舒服就減返。

mua181215 2019-12-31 06:17 PM

新手 BG80 24lb, 逐磅打上去

忽必奈 2020-1-7 11:32 AM

24lb 已經算係高磅了。新手搞掂後場高遠球先講其他。21/2磅打後場會舒服啲同易啲到後場。如果成日出界就加兩磅。
我開始打羽毛球嘅時候塊拍係拉16磅嘅。

king神 2020-1-10 05:29 PM

新手就24吧
頁: [1]
查看完整版本: 球拍線的磅數多少合適?