查看完整版本 : 西湖龍井茶

HaywardRinehart 2019-11-6 02:15 PM

西湖龍井茶

西湖龍井茶,產於浙江省杭州市西湖山區嘅獅峰、龍井、雲棲、虎跑、梅家塢,故有「獅」「龍」「雲」「虎」「梅」五品著稱,並以「色綠、香郁、味甘、形美」四絕著稱。龍井,既系地名又系泉名和茶名。因此西湖龍井茶,正系「三名」巧,「四絕」俱佳。

龍井茶品質特點為,色綠光潤,形似碗釘,藏風唔露,味爽鮮醇,採摘十分細致,要求苛刻。喺產品中因為產地嘅分別,品質風格略有唔同。龍井茶極品,產量很少,異常珍貴,常見嘅龍井茶,歷史上又分「蓮心」,「旗槍」,「雀脷」等花色。

1965年後浙江省茶葉公司便將「獅峰龍井」、「梅塢龍井」、「西湖龍井」三個品類統稱為「西湖龍井」,之不過其中仲系以獅峰龍井品質最佳,最富盛名。

巴士自信的湯圓 2019-11-7 12:32 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

吴月 2019-11-7 03:43 PM

前期長長壽包 2019-11-7 08:06 PM

滋陰失控的雞翼 2019-11-10 03:55 PM

ddbbb 2019-11-11 04:32 PM

栈道 2020-3-4 02:53 PM

R.Man 2020-3-4 04:12 PM

[quote]原帖由 [i]HaywardRinehart[/i] 於 2019-11-6 02:15 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=509618773&ptid=28659824][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
西湖龍井茶,產於浙江省杭州市西湖山區嘅獅峰、龍井、雲棲、虎跑、梅家塢,故有「獅」「龍」「雲」「虎」「梅」五品著稱,並以「色綠、香郁、味甘、形美」四絕著稱。龍井,既系地名又系泉名和茶名。因此西湖龍井茶,正系「三名」巧,「四絕」俱佳。

龍井茶品質特點為,色綠光潤,形似碗釘,藏風唔露,味爽鮮醇,採摘十分細致,要求苛刻。喺產品中因為產地嘅分別,品質風格略有唔同。龍井茶極品,產量很少,異常珍貴,常 ... [/quote]
西湖龍井:成品嘅色水,沖泡後茶湯較多嘅保存了鮮茶葉嘅綠色主調,具有醒腦提神,利尿解乏,緩解疲勞,抗衰老嘅功效。[attach]10902437[/attach]
[attach]10902438[/attach]

海灘異樹根 2020-3-4 08:26 PM

春茶泡水飲,口感清香
頁: [1]
查看完整版本: 西湖龍井茶