查看完整版本 : 【分享】4年濕疹,終於有得救

Ymuiiii 2019-11-8 03:56 PM

【分享】4年濕疹,終於有得救

4年前生完BB得了濕疹,其實懷孕期間就已經開始生,但係一開始唔嚴重,我自己都無上心。

生完BB之後,愈來愈嚴重,無敵痕養,幾乎每晚都訓唔到,日日都好煩躁中醫同埋西醫都睇過中醫話我係體內濕熱,開左好多調理中醫俾我,食咗好長時間都沒么效果。西醫最開始開咗D激素要過,一擦就有效,但係我都唔敢長期涂,驚會變激素依賴仲死

做過濕敷同埋光學治療,基本都係一時好一時壞,我都有去要點買過中成藥,超級油,用咗一半都沒見好。平時護理我都好注意,差唔多4年沒食過發物,沖涼都唔敢沖得太耐,最嚴重果時感覺好似整身腫曬

今年8月份去睇醫生,佢同我講香港上咗一種新藥,對濕疹改善好大,叫做Dupixent濕疹療程。無么副作用,2個禮拜打一次。因為我試過太多種治療都無效,所以就決定去試一試。

爾家已經打咗差唔多3個月了,對於我來講改善真係好大。皮損基本恢復正常,但係唔係正常皮膚果種,其實打針第一個星期已經唔痕了,但係呢個針同樣無法根治濕疹,即係話平時都係要注意保濕、避敏。

其實我好感激呢個藥,因為打針之後起碼我可以訓得著!對於我來講,生活質數同心情都好咗,所以我會keep住打針。
頁: [1]
查看完整版本: 【分享】4年濕疹,終於有得救