查看完整版本 : [唐樓系列]4G Router Nat 類型問題

tts020244 2019-11-10 07:25 PM

[唐樓系列]4G Router Nat 類型問題

事源小弟家住唐樓,屋企拉唔到光纖得電話線上網。逼於無奈之下去CSL開多個4G PLAN插WIFI蛋擺係屋當寬頻,但最近玩call of duty 發現佢話我網絡類型 嚴格 ,係配對既時候一般時間比較長。想問下各位大哥如果換隻4G Router 可唔可以解決問題,轉做網絡類型 中等 or 開放?
呢家睇緊呢個 Router ASUS 4G-AC68U 用網線插PC 可唔可以提升番NAT網絡類型 中等 or 開放?

好驚買番黎無用,千幾蚊唔敢亂買求意見。:smile_40::smile_40:

SOMA1963 2019-11-11 09:35 AM

[quote]原帖由 [i]tts020244[/i] 於 2019-11-10 07:25 PM 發表 [url=https://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=509842533&ptid=28670424][img]https://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
事源小弟家住唐樓,屋企拉唔到光纖得電話線上網。逼於無奈之下去CSL開多個4G PLAN插WIFI蛋擺係屋當寬頻,但最近玩call of duty 發現佢話我網絡類型 嚴格 ,係配對既時候一般時間比較長。想問下各位大哥如果換隻4G Router 可唔可以解決問題,轉做網絡類型 中等 or 開放?
呢家睇緊呢個 Router ASUS 4G-AC68U 用網線插PC 可唔可以提升番NAT網絡類型 中 ... [/quote]
好似話先要查個4G PLAN係唔係比PUBLIC IP/ TRUE IP. 唔係true ip/ public ip, 就冇得攪. 係唔係UBLIC IP/ TRUE IP, 問csl 客服就知.

理論上互聯網上每部電腦或手機都有個ip編號, 叫PUBLIC IP/ TRUE IP, 但PUBLIC IP/ TRUE IP係有限同時要比錢, 所以唔係部部機比PUBLIC IP/ TRUE IP, 香港一般家用或商用都有, 但電話或4G唔係一定有. 國內就連家用都唔一定PUBLIC IP/ TRUE IP.

tts020244 2019-11-11 03:44 PM

:smile_42::smile_42:我聽師兄問在CSL客服,佢地話自己唔係專家唔清楚:smile_27::smile_27:
網上有無方式可以自己CHECK?

dentaza 2019-11-13 12:38 AM

:ph_12:
頁: [1]
查看完整版本: [唐樓系列]4G Router Nat 類型問題