查看完整版本 : http://big5.quanben5.com/n/dubutianxia/40229.html

鬼屋默默 2019-11-24 00:33

「佢嘅名字就叫做,夢蓮。」我無奈只好把呢個女子嘅名字講了出嚟。

「夢蓮,佢真嘅叫夢蓮咩?」嗰小姐突然緊張起嚟。

鬼屋默默 2019-11-24 00:33

「廢話,發乜神經質,唔通我講話唔清楚咩?」我心裡開鬧了。

「我再講一遍,系叫:朱麗葉。夢蓮,好了故事完了。」我大聲嘅講完就從台上跳了下嚟。

鬼屋默默 2019-11-24 00:34

我跳下了台,揣著一堆錢,就想擠出人群。

「喂,你還冇講,呢酒有乜禁忌呢?」一個佣兵突然伸手拉住了我。

鬼屋默默 2019-11-24 00:34

「噢,對了,呢酒對火系魔法師有一定嘅傷害,會喺一段時間內降低魔法力,你問我點知,你睇唔出我系個火系魔法師咩?我依家連個火球也使唔出嚟了,還唔信啊,呢可系切身體會,還有,就系失戀過嘅人或經過生死離咪嘅人飲呢種酒,才能真正體會到佢嘅神韻。」我簡單嘅解釋了幾句,就想溜走。

鬼屋默默 2019-11-24 00:35

「現場拍賣了,只有三杯水晶之戀,想要嘅快出價了。」老細已經跳上我頭先嘅台上,大聲吆飲,本嚟四杯嘅量,自己扣了一杯。

「我出六個金幣。」一個佣兵從人群中喊。

鬼屋默默 2019-11-24 00:36

「我出十個金幣。」

「一百個金幣,我要一杯。」人群中傳出一個聲音,聲音低沉,可在場嘅每個人卻聽嘅清清楚楚。

鬼屋默默 2019-11-24 00:38

「黑精靈甲,唔通系暗黑佣兵排名第十四嘅『黑色死神』?」人群中開始**了。

「佢就系傳講中嘅『黑色死神』芬利?」

鬼屋默默 2019-11-24 00:39

芬利並冇理會呢些人。

「好耐唔見了,刀,你還好咩?」芬利徑直走到我面前講。

「好個屁,老子有事先走咗,回見。」我趕著返去分臟邊,嗰有功夫理佢。

鬼屋默默 2019-11-24 00:40

我嘅無禮並冇惹起呢位死神嘅反感,相反只系淡淡嘅笑了笑就走到櫃台邊上,不再理我了。

鬼屋默默 2019-11-24 00:41

「還有冇超過一百個金幣嘅?冇,嗰好,嗰位先生,很高興你獲得了一杯極品水晶之戀,還有冇要嘅?」老細跳著腳喺台上嘈著,呢本嚟應系手下人做嘅活,佢卻干嘅興高采烈。

鬼屋默默 2019-11-24 00:41

「畀我一杯,我冇一百個金幣,呢個戒指我想可以值呢一杯吧。」果個老魔法師不甘心嘅從手上退下一枚魔法戒指,掟到老細嘅手裡。

鬼屋默默 2019-11-24 00:42

老細伸出兩根手指,輕輕嘅捏住嗰枚戒指,仔細嘅睇了下,臉上馬上露出了難得嘅笑容,不動聲色嘅揣到了懷里。

鬼屋默默 2019-11-24 00:44

「***奸商,我估嗰枚戒指,最少也值一千個金幣,睇唔出呢老頭還真有存貨。」我眼尖,一眼就認出了果個系一枚水系嘅防禦戒指。

鬼屋默默 2019-11-24 00:45

「好了,朋友們,依家只剩下一杯了,邊位朋友還要?」老細臉上嘅笑容,如同一朵盛開了三天嘅玫瑰花。

鬼屋默默 2019-11-24 00:46

「嗰一杯我要了。」嗰位高貴嘅小姐,從口袋裡掏出了一枚紫金幣。(一枚紫金幣相當於一百枚金幣。)

鬼屋默默 2019-11-24 00:46

「好,成交,碧,趕快去調制四杯酒,一杯畀呢位小姐,一杯畀呢位魔法師,一杯畀呢位芬利先生,也畀我調一杯,再拿兩樽50年嘅提子酒,我想請呢位朋友(指著我講)飲酒,好了朋友們,多謝大家嘅賞臉,一會就有任務發布,請大家唔好離開。」老細溫柔嘅吩咐碧後,然後對著在場所有人講。

鬼屋默默 2019-11-24 00:47

我一聽老細咁快就要兌現請我飲酒,臉上都笑開了花,再睇老細佢也唔覺得討厭了,人也年輕了,臉色也好睇了,真***爽啊。

鬼屋默默 2019-11-24 00:47

「小姐,我想提醒你下,呢杯酒並唔系咁好飲嘅。」芬利轉身對嗰位小姐講。

「噢,點解呢?」高貴嘅小姐傲慢嘅回應。

鬼屋默默 2019-11-24 00:48

「我想你未情人吧,嗰就更唔會有失戀,刀講嘅系冇錯嘅,你唔會體會到呢杯酒嘅神韻嘅。」芬利靜靜嘅回答。

鬼屋默默 2019-11-24 00:48

「刀,就系果個垃圾咩?」高貴嘅小姐把目光轉向我,目光里全系鄙視,不屑,厭惡嘅神情。

芬利聳了聳肩,對小姐嘅話,非常滿意。
頁: 1 [2]
查看完整版本: http://big5.quanben5.com/n/dubutianxia/40229.html