查看完整版本 : 台灣旅行牙周病治療分享~

夏日炙熱 2019-11-26 11:41 AM

台灣旅行牙周病治療分享~

我今年25,每日固定會刷牙2次,因為真係好驚睇牙,但即使有刷牙,我D牙縫都還是有蛀過,個地方始終牙刷根本刷不乾淨,而且就算每日刷牙都好,時間一耐,牙結石都仲係會生返出嚟……我相信有咁嘅問題應該唔只得我一個~

女朋友嫌我口臭唔肯唔我鍚,先下定決心要去醫返好排牙,上網search完先發現到好似係牙周病,因為我牙齦會腫,刷牙時會流血。而且牙縫有越來越大個跡象~每次好唔容易下定決心睇牙,到牙醫到都係純粹洗牙,將牙結石洗甩,令牙齒外表望落「靚仔d」~

而且我牙結石算厚,又積係牙齒內側~之前光只係洗牙就經已痛到我要生要死!!洗完牙仲流血,唔好話就係好得人驚!!又更何況係牙周治療,我見好多牙周病治療分享都係話好痛,就係這個痛字就令我唔敢去做治療!

但到最後來我係係論壇到見有人專程飛去台灣治療牙周病,去一間叫禾X嘅牙科診所,話係去做水波雷射牙周治療,睇見有人分享治療過程好像唔會痛咁!!!!!!完全突破我心防,所以趁放假同女朋版一齊到台灣玩,順便安排一個去做牙周治療嘅行程,治療時間好短,唔會話影響到成個旅行時間~醫生態度都好,而且醫生有講話假如我再遲少少治療,牙齒可能就會因牙周病而甩光晒,好在最後有搵醫生,仲順便幫我洗埋牙,同時教埋保養牙齒嘅方法,叫我唔好再懶,之後要勤力用牙線確實清潔牙縫,呢家牙周病係醫好返,門面又靚仔咗好多,最緊要就係女朋友終於比我錫多幾啖~
比大家睇睇我治療前同後4個月pics!

[attach]10564696[/attach]
治療前牙縫變大因為牙齦萎縮,所以醫生先會話再遲下治療牙齒會甩
[attach]10564697[/attach]
治療後牙縫變細好多!
太好喇!

樂天lote 2019-11-27 09:17 AM

勁驚去睇牙好冇,但又好驚其實我都有牙周病…Thanks for sharing!

無盡深情的樓盤 2019-11-27 02:26 PM

咁要幾錢呀?我目前住台灣都想做個檢查

豆豆龍 2019-11-27 04:17 PM

幾多錢:smile_41: :smile_41: ?

夏日炙熱 2019-11-27 05:26 PM

建議你直接問醫生
每個人牙齒狀況唔同
頁: [1]
查看完整版本: 台灣旅行牙周病治療分享~