查看完整版本 : 羽球拍進攻型的好還係防禦型的好?

风雨飘摇叶 2019-11-27 10:06 AM

羽球拍進攻型的好還係防禦型的好?

羽球拍進攻型的好還係防禦型的好?

kongminton 2019-12-2 10:31 PM

進攻型即係頭重拍。一般來説殺波會強啲,但對手腕的負擔會會比較大。
防禦型即係頭輕拍。一般來說接殺、放網、吊球會比較舒服,但高遠球和殺球比較吃力。
兩種拍都不適合新手用。新手用平衡型、大拍面的比較舒服。

樓下自我的羊 2019-12-4 01:38 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

劍非道 2019-12-5 09:19 AM

進攻型

9個笨拙的獅子 2019-12-6 11:36 AM

pyc852 2019-12-6 11:58 AM

well said, this is best advice.

石器貧民 2019-12-22 07:39 PM

我用平衡拍

pakcoex 2019-12-23 06:29 PM

唔應該就咁問進攻拍好定防守拍好,因為要因應唔同嘅打法用唔同嘅拍。

有d人係鐘意殺波多,進攻拍當然啱佢地,殺波會大力d。但唔係話用進攻拍就會大力,因為唔夠力揮動球拍只會適得其反。其次由於球拍重咗,體能消耗大左。

咁我唔夠力,係咪用防守拍(頭輕) 就好呢?又唔係喎!頭輕嘅拍發力亦都會有難度,因為唔可以靠拍頭去借力。咁頭輕有咩好處呀?舉拍快、較容易控制個波、體能消耗少都係佢嘅優點,但正如樓上有師兄咁講,新手都唔係咁易用。

如果新手黎講,攻又唔係,守又唔係,咁揀平衡會唔會好d?我覺得啱但又唔可以話啱晒。我會睇下支拍嘅spec係點,一般新手可以揀 1.杆比較軟 2. 頭略重(290-295)  3. 線低磅(24磅應該ok)

杆偏軟、頭略重、低磅數,呢d都係有助發力同打遠d個波,新手嘅話應該以高遠球為目標先。練好咗高遠球同基本力量先再去揀適合自己打法嘅拍

mua181215 2019-12-31 05:44 PM

沒有最後的球拍,只有最適合的

king神 2020-1-10 05:33 PM

睇你自己吧,想開心買攻擊

樓上會考試 2020-5-6 10:01 AM

樹下珍貴的心事 2020-5-11 06:09 PM

看個人體質和實際情況的,個人喜歡進攻拍 有句話說好 最好的防守就是進攻

忽必奈 2020-5-14 07:18 AM

咁要睼你打嗰球係進攻定防守囉。
其實球拍就好似一把劍。可以進攻亦可以防守。要睼揸拍嗰個人。進攻拍一般板頭比較重同硬。中意殺波又大力嘅唔係揀呢啲拍囉。羽毛球除咗講氣力仲有樣嘢叫技術。
唔好追求進攻定防守因為一場波有一半啲波點打唔係由你話事。e. g. 對手球球放網/殺你你點進攻?
唔好追求牌子,拉高磅線(廿九幾磅)。攞塊拍上手感覺吓。新手而軟不而硬。而底不而高。

as180 2020-5-17 11:22 PM

從來無人會用攻擊或防守來分。。。只有用中桿硬捍來分。你大力D可以用2U。。你力量吾夠用4U5U。。另外拉線磅數直接影响你球速同飛行軌跡。支拍打得舒服就係好拍。。

果個真現實 2020-5-27 09:32 AM

睇自己打法

SK_N 2020-5-30 09:29 PM

進攻好

海灣瘦榴槤 2020-6-3 11:11 AM

平衡型

hhuunngg 2020-6-11 07:51 AM

伤痛感同身受 2020-6-11 12:35 PM

山中原始的車手 2020-6-15 01:57 PM

防守反擊類型的運動員,比較全面,沒有短板。

忽必奈 2020-6-19 08:49 AM

咁要睼打波嗰個囉。進攻定防守係打波嗰個同個波响乜嘢位置話事。個波响頭頂你可以進攻亦可以防守。但個波响你心口以下你只有防守。明未?

貴忽然水果 2020-6-19 04:21 PM

CKKC 2020-7-9 11:33 AM

平衡拍
頁: [1]
查看完整版本: 羽球拍進攻型的好還係防禦型的好?