查看完整版本 : 英國遇上心地極唔好既房東

scooterdull 2019-12-5 11:52 PM

英國遇上心地極唔好既房東

話說而家係英國南邊既小鎮讀緊書,十分唔好彩既係....第一年就遇上爛房東....
房東係30年前係到讀書, 之後留左係到工作到移民既大陸女人,未租之前口口聲聲詬係自已人, 又好nice咁....
租左之後,第一日見面已經鬧爆我,仲要係其他3個室友面前, 話我呢D香港人點點點,想攪分化
同室友相處左幾倨月,大家都知道發生咩事,幸運有一位見義勇為既室友,send msg同房東講,叫佢唔好再係我地室友之間,說三道四.........我都想知道, 究竟我有咩得罪佢?
當初係佢主動搵我, 自動平租,我都話要考慮.....但敵不過佢扮關心既說話, 就落踏租左佢個到.....
之後, 佢就次次都因為呢樣野, 單單打打.....最後仲要室內既電器, 都要我地租客夾錢整.....
又突然cut暖器同暖水.....真係衰到冇朋友.....而家可能尋求學校既幫助,去解決問題......
後來, 亦有同其他華人朋友(有香港人 & 內地人) 提及,佢地都奶過野,二口同聲講, 千萬唔好租內地人房東既屋,唔係想針對咩人,而係真係佢地都遇過同樣既房東,都咁岩係同一個地方來既人,所以....出外讀書生活,租屋真係要小心

[[i] 本帖最後由 scooterdull 於 2019-12-5 11:58 PM 編輯 [/i]]

royso2008 2019-12-6 10:59 PM

[quote]原帖由 [i]scooterdull[/i] 於 2019-12-5 23:52 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=511299888&ptid=28735918][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
話說而家係英國南邊既小鎮讀緊書,十分唔好彩既係....第一年就遇上爛房東....
房東係30年前係到讀書, 之後留左係到工作到移民既大陸女人,未租之前口口聲聲詬係自已人, 又好nice咁....
租左之後,第一日見面已經鬧爆我,仲要係其他3個室友面前, 話我呢D香港人點點點,想攪分化
同室友相處左幾倨月,大家都知道發生咩事,幸運有一位見義勇為既室友,send msg同房東講,叫佢唔好再係我地 ... [/quote]

點解不找洋人,反而貨真價實,雖然可能貴D,而在英國中國內地人是信不過,如果在英國打工,你會知道幫洋人打工是會好過大陸人打。因為洋人會跟足法例。

k0221 2019-12-7 11:05 AM

我試過我有部電腦,要加我租,因會用多d電
又係一開始,態度好好,跟住現型
那是20幾年前的事,那種性格是不會變的

RandomCoil 2019-12-13 12:51 AM

So sorry to here that.
Did you sign a contract?
A lot of student thought it is more flexible to go without a contract and some don't want to pay a deposit. In reality, it is very difficult to protect your right if a contract is not in place.
If you have a contract (tenancy agreement), you have rights. Check citizenadvice.org.uk
Good luck.

yyc5b2007 2019-12-17 12:08 AM

英國人(白/中東)房東最麻煩 住過4次4次都中 每次都食按金仲想多屈啲錢 
大陸人二房東同bbc房東 就幾好,起碼唔會屈按金
住學校指定的家庭也是不錯的(英國南方人)升左其他地方大學都有返去探佢地幾次。

qqw 2019-12-18 03:43 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

fangxiaoxinxin 2019-12-20 11:17 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 英國遇上心地極唔好既房東