查看完整版本 : 茶葉之王,勝出必有所長。鐵觀音點解可以被茶界追捧

markwilcox 2019-12-9 09:32 AM

茶葉之王,勝出必有所長。鐵觀音點解可以被茶界追捧

茶葉之王,勝出必有所長。鐵觀音點解可以被茶界追捧,稱為茶中之王。鐵觀音本身具有迷人嘅蘭花香和觀音韻,着實會令人着迷,優秀品質讓也成為茶中佼佼者。飲唔懂鐵觀音嘅人以為鐵觀音風迷全球,靠嘅系運作和炒作。其實,如果你能細心地觀察,你會驚奇嘅發現,鐵觀音嘅勝出系必然嘅,佢有着其佢茶無法比擬嘅優勢。特咪系真正上檔次嘅優質鐵觀音可以講系茶葉里嘅天合之作,可遇不可求。

茶樹品種
鐵觀音茶樹被稱為「紅心歪尾桃」,典型嘅茶聖陸羽《茶經》所書之紫者上,綠者次。呢種品種,本身就獨具吸天地精華之優勢。
種植環境
鐵觀音嘅源產地安溪,被稱為廈門「後花園」。福建為八閩大地,八山一水一分田,安溪卻系9山點水點點田。全縣基本冇重工業,連輕工業也很少,特咪系產茶區幾乎零工業,只有水泥路、屋和汽車展現着現代文明,基本保留純農業生產。以上呢些,都為安溪產好茶提供了良好自然條件。
天氣要求

茶樹嘅生長特咪系香氣嘅形成,天氣晝夜溫差極為重要,安溪茶山海掹喺600米以上,平均海掹800米,系從廈門0海掹過嚟嘅第一高山,所以晝夜溫差喺20度左右,長期雲霧縈繞。太陽曬時茶葉會產生光合作用而生成芬芳香氣,晚黑溫度驟然降溫,將日頭嘅芬芳香氣儲藏於茶葉之中。還有充足嘅降雨量,可以保證茶樹嘅茁壯生長。
土壤要求
茶樹需要吸天地之精華,良好嘅土壤對茶樹嘅生長至關重要。安溪山非常多,大都數茶葉種植喺山上,所以,茶山上嘅土壤都系極為有利於茶樹生長嘅,都為鐵觀音嘅優良品質提供了堅實嘅基礎。

茶樹管理
茶樹如果生長過快,咁茶葉嘅營養就會少,生長較早嘅茶葉已經粗老而新生長嘅茶葉還很嫩,咁嘅鐵觀音難以有好品質,而且做出嚟嘅茶葉茶梗多。較好嘅茶樹生長系新長茶葉保持喺3-4葉,當第一葉處於老嫩相間時,最後一芽已經長到七成狀,呢種茶青系加工優質鐵觀音嘅基礎。所以茶園管理相當重要,既要讓茶樹正常生長,又唔好讓茶樹過份生長。
茶葉採摘
鐵觀音採摘春茶和秋茶,當採摘季節來臨,天氣顯得極為重要,只有連續晴天鐵觀音才可以採摘,如果遇到下雨天,鐵觀音茶農一季嘅付出都會顆粒無收。而且須等到茶葉生長為最佳狀態,此時茶葉營養豐富。基本需要生長三四葉,最上芽也需要開到七成狀。
茶葉加工

鐵觀音初加工基本喺農戶實現,採摘返嚟嘅茶青需要曬青,如果冇太陽,此時鐵觀音嘅品質會大打折扣。鐵觀音嘅發酵過程中也需要良好嘅天氣配合,如果天氣唔配合,茶農會累嘅半死,甚至還要用空調嚟伺候。
茶葉精選
鐵觀音茶葉經粗加工後,開始進行精選環節,去除茶葉沫,去除茶葉梗,去除茶葉中老葉、死葉、粗葉。然後再進行茶葉篩選,紅外線消毒、輕焙火烘乾再包裝。
茶 葉 品 質
鐵觀音具有天然嘅蘭花香和觀音韻,呢個系其佢茶葉無法比擬嘅,而且鐵觀音茶葉營養和茶多酚遙遙領先於其佢茶葉。所以鐵觀音突出嘅保健功能被廣泛接受,特咪系減肥,更系其佢茶葉望塵莫及。

連續加加速樓奴 2019-12-9 11:45 AM

乜觀音係茶王咩? 邊位大C講㗎:smile_41:

少时归 2019-12-9 04:05 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

gylesmurphy 2019-12-10 07:55 AM

異域可愛的美人 2019-12-11 04:13 PM

kkg282868 2019-12-11 04:35 PM

沉睡長長世界 2019-12-11 05:28 PM

巴士謝皮的貓奴 2019-12-13 05:16 PM

後天花花希望 2019-12-14 07:03 PM

講嘅太好了!

雨晴妹妹 2019-12-16 04:23 PM

家中巨大的湯圓 2020-1-3 10:06 AM

香煎清涼的豆腐 2020-1-5 06:53 PM

茶王鐵觀音
謝謝分享

tavyncuvnzb 2020-4-6 04:29 PM

R.Man 2020-4-7 02:59 PM

[quote]原帖由 [i]markwilcox[/i] 於 2019-12-9 09:32 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=511461092&ptid=28742807][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
茶葉之王,勝出必有所長。鐵觀音點解可以被茶界追捧,稱為茶中之王。鐵觀音本身具有迷人嘅蘭花香和觀音韻,着實會令人着迷,優秀品質讓也成為茶中佼佼者。飲唔懂鐵觀音嘅人以為鐵觀音風迷全球,靠嘅系運作和炒作。其實,如果你能細心地觀察,你會驚奇嘅發現,鐵觀音嘅勝出系必然嘅,佢有着其佢茶無法比擬嘅優勢。特咪系真正上檔次嘅優質鐵觀音可以講系茶葉里嘅天合之作,可遇不可求。

茶樹品種
鐵觀音茶樹被稱為「紅心歪 ... [/quote]
茶王?

鐵觀音茶早已沒落了,

原因係咩?  我唔知。
頁: [1]
查看完整版本: 茶葉之王,勝出必有所長。鐵觀音點解可以被茶界追捧