查看完整版本 : 經驗分享

大爱无疆988 2019-12-12 10:37 AM

經驗分享

生活習慣不同, 兩個人來自不同的家庭, 所受的家庭影響不同, 或者你老婆鍾意乾淨, 而奶奶唔鐘意乾淨, 或者好多野都系相反噶等等, 咁點先會唔起矛盾呢? 老公喺中間充當中間人啦, 老公可以幫手老婆一齊執房, 並安慰自己的老婆。

點同奶奶處理好關係?
2
飲食習慣不同, 奶奶久唔久愛吃甜的, 而媳婦愛食鹹嘅, 啱啱結過婚或者有仔女時, 奶奶心疼自己的孩子, 可能都會一齊食飯, 咁個問題點處理呀? 作為晚輩, 可以親自下廚, 為婆婆做甜的, 為自己做番份鹹嘅, 咁奶奶會覺得你心有佢, 尊重佢, 佢會為你付出更多嘅。

點同奶奶處理好關係?
3
語言表達方式, 作為老人, 往往都係有乜講乜, 唔會遮遮掩掩, 比較心直口快, 有父母都冇受乜嘢高等教育, 講聲可能比較直接, 有時候會傷著兒媳, 我哋唔好放在心上, 其實無野, 唔好去想, 都就過去了。

點同奶奶處理好關係?
4
湊仔既方式, 我有孩子之後, 父母都很心疼自己的孫子、孫女, 在照顧孩子時, 往往會溺愛, 我哋作為孩子的父母, 可以解釋俾佢哋, 如果解釋唔得, 就唔好強求自己, 唔係會起矛盾, 我哋可以充當孩子的教育者, 慢慢改變孩子。

點同奶奶處理好關係?
5
生活小細節, 在生活小細節上, 會出現更多同我哋唔同嘅地方, 如果有條件的情況下, 可以分開居住, 距離產生美! 到休息嘅時間, 帶埋個仔一齊去睇下佢哋, 畀佢哋做餐好食嘅, 都係唔錯的, 仲可以較關係!

點同奶奶處理好關係?
END
注意事項
都係父母, 我哋要尊重佢哋!

商界白滑的留言 2019-12-18 10:22 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 經驗分享